Debat

Pelle Dragsted: Klimarådet uddeler bundkarakter til den grønne trepart

Klimarådet giver en helt utvetydig dumpekarakter til den grønne trepartsaftale, som regeringen ellers ikke selv har spildt nogen chance for at udråbe som historisk ambitiøs. Niveauet skal hæves i de kommende forhandlinger, skriver Pelle Dragsted. 

Klimarådet peger på, at aftalen fejler på tre afgørende parametre, som helt kort kan opsummeres som for lidt, forkert og for langsomt, skriver Enhedslistens politiske ordfører.
Klimarådet peger på, at aftalen fejler på tre afgørende parametre, som helt kort kan opsummeres som for lidt, forkert og for langsomt, skriver Enhedslistens politiske ordfører.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den danske sommer har i år vist sig fra sin kølige side, og vi er nok mange, der har sukket efter mere sol og varme. Men ser vi udover Danmarks grænser, er billedet et helt andet.

I juni slog kloden varmerekord for 12. måned i streg. Paris-aftalens målsætning om at holde den globale opvarmning under 1,5 grad synes for hver dag sværere at nå.

Derfor er vi fra Enhedslistens side helt enige i Klimarådets opfordring om at skærpe klimaloven og de danske klimamål.

Læs også

Siden klimaloven blev vedtaget, er vi ikke alene blevet overhalet af virkelighedens varmerekorder, men også af vores nabolande, når det gælder klimaambitioner.

Vi mener derfor, det er på høje tide at øge målene, så Danmark igen kan blive et grønt foregangsland, der inspirerer andre lande og tager klimaansvar til gavn for hele kloden.

Klimamålene skal skærpes

Klimarådet anbefaler at fremrykke målet for, hvornår Danmarks udledninger skal gå i nettonul til for eksempel 2045.

Regeringen med trepartsaftalen lægger op til at investere milliarder i at fastholde den animalske produktion på samme ubæredygtigt høje niveau som i dag.

Pelle Dragsted
Politisk ordfører, Enhedslisten

I Enhedslisten mener vi, at målet skal fremrykkes helt til 2040, sådan som Concito har vist er muligt, og vi bakker op om at sætte et dansk mål om 110 procent reduktion i 2050 – det vil sige, at vi i 2050 skal lagre mere CO2, end vi udleder.

Med skærpede klimamål har vi imidlertid mere end nogensinde brug for langsigtede strategier for den grønne omstilling.

Jeg hæfter mig her særligt ved, at Klimarådet giver en helt utvetydig dumpekarakter til den grønne treparts-aftale, som regeringen ellers ikke selv har spildt nogen chance for at udråbe som historisk ambitiøs.

For lidt, forkert og for langsomt

Klimarådet peger på, at aftalen fejler på tre afgørende parametre, som helt kort kan opsummeres som for lidt, forkert og for langsomt.

For lidt, fordi aftalens ambitioner for biodiversitet og beskyttet natur simpelthen er utilstrækkelige.

Klimarådet anbefaler – som Enhedslisten også længe har ønsket – at Danmark sætter et mål om 30 procent beskyttet natur både for at vende tilbagegangen af arter og naturtyper og for at stoppe det katastrofale kollaps i vores havmiljø, som skyldes industrilandbrugets intensive dyrkning og alt for store mængder gylle.

I den grønne trepart, hvor industrilandbruget sad med til bords, kunne man kun blive enige om et mål på sølle 20 procent beskyttet natur.

Læs også

Forkert, fordi aftalen slet ikke bringer dansk landbrug på sporet af en strukturel omstilling til et mere plantebaseret landbrug.

Klimarådets analyse viser, at alle veje til vores klimamål i 2050 går via en markant reduktion af den animalske produktion og grønnere kostvaner. Det har vi i Enhedslisten også peget på længe.

Vi finder det derfor dybt bekymrende, at regeringen med trepartsaftalen lægger op til at investere milliarder i at fastholde den animalske produktion på samme ubæredygtigt høje niveau som i dag. Det er rent ud sagt en hovedrystende uansvarlig omgang med danskernes skattekroner.

For langsomt, særligt når det gælder skovrejsning, fordi den nye skov skal plantes hurtigt for at nå at levere et tilstrækkelig stort klimabidrag inden 2050. Det er nødvendigt for at nå de langsigtede mål om, at Danmarks klimaaftryk skal gå i nettonul, og at vi i 2050 skal lagre mere kulstof, end vi udleder.

I Enhedslisten melder vi os klar til at løfte trepartsaftalens ambitionsniveau i de kommende politiske forhandlinger, så vi kan sikre stabile, langsigtede rammer for den nødvendige omstilling til et langt mere plantebaseret dansk landbrug og større ambitioner for skov og natur.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024