Kommentar af 
Carsten Mai

Carsten Mai: Socialdemokratiets bytte-bytte-købmand har tændt en sjælden ild på Københavns Rådhus

På Københavns Rådhus har alle partier minus Socialdemokratiet fundet sammen for at forhindre, at den næste overborgmester hedder Pernille Rosenkrantz-Theil, skriver Carsten Mai.

Enigheden om, at man ikke skal kunne bz'ette sig til overborgmesterposten rækker fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance til de to store venstrefløjspartier på rådhuset, skriver Carsten Mai.
Enigheden om, at man ikke skal kunne bz'ette sig til overborgmesterposten rækker fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance til de to store venstrefløjspartier på rådhuset, skriver Carsten Mai.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Carsten Mai
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sammenhold – ikke mindst i politik – er en smuk ting, og der er intet, der styrker sammenholdet som en ydre fjende. Det kan aflæses på Københavns Rådhus i disse dage, hvor alle partier minus Socialdemokratiet har fundet sammen for at forhindre, at den næste overborgmester hedder Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Modstanden mod det topstyrede socialdemokratiske stunt med bytte-bytte-købmand mellem overborgmesterkandidaten og social- og boligministeren har tændt en sjælden ild på rådhuset og sikret en længe ventet borgfred mellem SF og Enhedslisten.

Enigheden om, at man ikke skal kunne bz'ette sig til overborgmesterposten rækker fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance til de to store venstrefløjspartier på rådhuset.

Enhedslisten har et særligt horn i siden på den nye socialdemokratiske spidskandidat.

Carsten Mai

Enhedslisten har et særligt horn i siden på den nye socialdemokratiske spidskandidat. Partiet er ikke fan af partihoppere – og slet ikke, når hoppet er så stort og langt, som det Pernille Rosenkrantz-Theil har præsteret fra systemkritisk enhedslisteprofil til Socialdemokratiet.

Men de politiske perspektiver rækker langt længere end personspørgsmålet. Som en klar konsekvens af den nye overborgmesterkandidat er Enhedslisten nu trådt ind i kredsen, der står bag kommunens budget til næste år.

Det er et klogt træk, der sender et tydeligt politisk signal om, at det parti, Pernille Rosenkrantz-Theil engang bekendte sig til, er villig til at omveksle sin store styrke og mange mandater til konkret indflydelse. Ganske vist var regnearket lukket, da Enhedslisten trådte ind i forhandlingslokalet på rådhuset, men symbolet bliver ikke svækket af den grund.

Læs også

Forligspartierne var nemlig rummelige nok til at give Enhedslisten æren for penge til socialområdet og et klimainitiativ, selvom alt var klappet af på forhånd.

Det viser, at der nu er en overbærenhed mellem partierne og en vilje til at demonstrere et samarbejdende og demokratisk folkestyre på rådhuset som klar kontrast til topsocialdemokratiets gustne planer.

Enhedslistens nye strategi samler også op på et skævt forhold til SF, som længe har svækket venstrefløjen på rådhuset.

Men med de nye og mere konstruktive toner mellem borgmester Sisse Marie Welling fra SF og de to Enhedslisteborgmestre Line Barfod og Karina Vestergård Madsen er der lagt op til en alliance, som måske sammen med Alternativet kan erobre flertallet ved næste valg – og dermed gøre Sisse Marie Welling til overborgmester.

Om skribenten

Carsten Mai er ejer af lobbybureauet Carsten Mai & Co., der hovedsageligt i hovedstadsområdet arbejder med interessevaretagelse, PR og stakeholder management inden for en række brancher, herunder byggeri og ejendomme, medico og public utility.

Han var fra 1993 til 2001 pressechef og særlig rådgiver for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S). Han har desuden været pressechef og særlig rådgiver for daværende finansminister Thor Pedersen (V) fra 2001 til 2005.

Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København.

I forvejen er Sisse Marie Wellings formkurve stærkt stigende, og hun anerkendes mere og mere som en sandsynlig overborgmester, som efter lidt omtanke også kan finde støtte hos blå partier. Især hvis alternativet er en borgmester fra Enhedslisten eller Pernille Rosenkrantz-Theil.

Men er Socialdemokratiet slået helt af banen på Rådhuset? Svaret er Lars Weiss og dermed nej. Lars Weiss er den mest samlende politiske figur på rådhuset i nyere tid.

Han sprang til som forhandlingsleder på budgettet, tænkte sig om et par dage, og sagde derefter loyalt ja til at vikariere på posten som overborgmester frem til valget i 2025.

Socialdemokratiet har dermed fået en person i spidsen for rådhuset, som på mange måder indeholder alt det, som Socialdemokratiet i København skal kendes for, hvis de skal vinde et valg: social indignation, ansvarlighed, klar tale og mod til at stå ved beslutninger som langt fra alle elsker – Lynetteholm, byggerier med mere.

Andre medlemmer af den socialdemokratiske gruppe, som for eksempel teknik- og miljøudvalgsmedlemmet Niels Bjerrum, har også værdier, som er i samklang med store dele af de almindelige københavnere, men derudover savner socialdemokraterne markante profiler.

Kongressens nej til dobbeltmandater forhindrer Socialdemokratiets erhvervsordfører i Folketinget, Mette Reissmann, i at stille op i København. Så den vej er lukket.

Socialdemokratiets håb er, at Lars Weiss i det næste års tid sætter sig et så solidt og positivt aftryk, at det smitter af på hele partiet. Weiss har gjort det før og kan nok gøre det igen.

Der er tre store politiske sager på overborgmesterens skrivebord. For det første skal København sikre sig massiv indflydelse på de boligudspil, som ministeren på området Sophie Hæstorp Andersen (S) må og skal lægge frem før jul, hvis hun skal nå at markere sig som minister.

Lars Weiss er den mest samlende politiske figur på rådhuset i nyere tid.

Carsten Mai

Det handler om bedre muligheder for at realisere flere almene boliger i København, men også om at tage fat i den ømme tå, der hedder flere ejerboliger i København.

Den anden sag er kommuneplanen, der skal vedtages af Borgerrepræsentationen på deres sidste møde i år. Kan Lars Weiss få Enhedslisten med om bord, vil det være en succes for ikke blot overborgmesteren men også for Enhedslisten, som dermed tager det sidste og afgørende skridt væk fra oppositionen og ind i det magtfulde forhandlingslokale.

Selvfølgelig er Lynetteholm en skarp sten i skoen hos Enhedslisten, men hvis de vælger at anerkende, at der er et flertal for det projekt og koncentrerer sig om indflydelse på andre områder, skal det nok gå.

Den sidste sag, som Lars Weiss nu skal forhold sig til, er den nye metrolinje M5 fra Københavns Hovedbanegård til Lynetteholm. Staten skal spytte i bøssen til det projekt, og overborgmesteren skal have godt fat i finansminister Nicolai Wammen (S) for at sikre en væsentlig statslig medfinansiering.

Ikke mindst kravene om, at metroen skal graves ned på Amager – fra Kløvermarken til Refshaleøen – koster op mod to milliarder kroner ekstra, og de penge skal staten levere. Også her skal Lars Weiss bruge al sin forhandlingskraft. Lykkes det, er gevinsten stor: Der bor mange vælgere på Amager, og de er gode til at råbe op.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Rosenkrantz-Theil

MF (S), fhv. social- og boligminister (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

Sisse Marie Welling

Sundheds- og omsorgsborgmester (SF), Københavns Kommune, fungerende formand, KL's Sundheds- og Ældreudvalg
cand.mag. i historie (Københavns Uni. 2017)

Line Barfod

Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune, fhv. MF
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024