Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Konservative forlader budgetforhandlinger i København: "Vi er blevet smidt ud"

Konservatives leder på rådhuset, børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager, retter skarp kritik af Socialdemokratiet, efter hans parti torsdag aften ifølge ham selv blev smidt ud af årets budgetforhandlinger. 

Budgetforhandlingerne på Københavns Rådhus tog torsdag aften en dramatisk drejning, da Jakob Næsager og hans parti Konservative ifølge ham selv blev smidt ud af forhandlingslokalet. 
Budgetforhandlingerne på Københavns Rådhus tog torsdag aften en dramatisk drejning, da Jakob Næsager og hans parti Konservative ifølge ham selv blev smidt ud af forhandlingslokalet. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix
Søren Dahl

Rådhusets tredjestørste parti, Konservative, har torsdag aften forladt de centrale budgetforhandlinger om Københavns Kommunes økonomi.

Det fortæller partiets leder i København, børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager, til Altinget. 

"Vi er blevet smidt ud, fordi vi ikke vil finde os i, at Socialdemokratiet og de øvrige partier uden videre bryder de aftaler, vi har indgået," siger Jakob Næsager. 

Ifølge Jakob Næsager bunder uenigheden i, at Konservative blev lovet to til tre parkeringsanlæg og flere idrætsanlæg til en række skoler i den principaftale, der blev indgået i foråret 2023 og som danner det politiske fundament for både budgetaftalen for 2024 og 2025.

Men det løfte har de øvrige partier altså ifølge den konservative leder brudt.

Det synes jeg er modigt i lyset af, at vi lige om lidt skal tage stilling til, om det fortsat er S, der skal sidde på overborgmesterposten.

Jakob Næsager, børne- og ungdomsborgmester (K)

Med Konservatives exit fra forhandlingerne har de partier, der lige nu forsøger at forhandle en budgetaftale på plads et yderst snævert flertal.

Den gruppe tæller Socialdemokratiet, SF, Venstre, Radikale, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance – og indtil i aften Konservative.

De sidder således på 28 mandater ud af Borgerrepræsentationens 55 mandater, mens Enhedslisten, Alternativet og Konservative tilsammen har 27 mandater. 

"Man skal nu forsøge at styre økonomien med det smalleste flertal overhovedet," konstaterer Jakob Næsager. 

Principaftale brudt 

At Konservative har forladt budgetforhandlingerne, betyder ifølge Jakob Næsager også, at principaftalen fra sidste forår er brudt.

Læs også

Aftalen indeholder blandt andet finansiering til yderligere udbygning af metroen, samt udvikling af Østhavnen og på sigt Lynetteholm. Den havde til formål at danne et langtidsholdbart fundament for udviklingen af København. 

Jakob Næsager mener, at Københavns fungerende overborgmester Lars Weiss, der har overtaget posten midlertidigt efter Sophie Hæstorp Andersens exit, nu "gambler helt vildt med Københavns fremtid". 

"Med principaftalen lovede vi københavnerne, at vi ville udvikle hovedstaden i en ansvarlig retning over de næste mange år. Det forstår jeg ikke, at man er villig til at kaste i grøften," siger Jakob Næsager. 

Hvorfor er parkering så vigtigt et emne for Konservative, at det kan få jer til forlade forhandlingerne? 

"Vi har ikke forladt rummet, vi er blevet smidt ud. Vi har været med til at finde penge til en lang række områder, som ikke står øverst på vores liste. Derfor forventer vi også, at de andre partier overholder de løfter, vi er blevet givet," siger Jakob Næsager. 

Han regner med, at de resterende partier i forhandlingslokalet laver en aftale, der gør det markant dyrere at være bilejer i København. 

"Det jeg frygter er, at man for eksempel hæver parkeringsafgifterne helt vildt, fordi man mangler finansiering til alle de andre ting, man godt kunne tænke sig," siger Jakob Næsager. 

Der har længe været et bredt politisk ønske om at nedbringe CO2-udledningen i København. Er det i det lys ikke fornuftigt, at man arbejder for at, at der skal være færre biler i København? 

"Nej, for med de tiltag, man laver nu, tvinger man børnefamilierne og alle dem, der ikke har råd til en el-bil ud af byen. Det er dem, der bliver ramt, og som hverdagen ikke vil fungere for."

Læs også

Usikkerhed om overborgmesterpost

Ifølge Jakob Næsager har Socialdemokratiet og fungerende overborgmester Lars Weiss hevet tæppet væk under samtlige aftaler, der er indgået på rådhuset i den indeværende valgperiode. 

"Det synes jeg er modigt i lyset af, at vi lige om lidt skal tage stilling til, om det fortsat er S, der skal sidde på overborgmesterposten," siger Jakob Næsager. 

Han henviser til, at Borgerrepræsentationen 19. september skal tage stilling til, hvem der skal være overborgmester i den resterende periode frem til kommunalvalget i november 2025. 

Han peger også på, at forligskredsen bag principaftalen nu hverken har flertal i Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget eller Teknik og Miljøudvalget. 

I de to førstnævnte udvalg har Enhedslisten og Konservative nu flertal. 

"Det betyder, at dagligdagen nu bliver meget sværere og mere kaotisk for forligspartierne, hvis de vil have noget igennem i de udvalg. Men det er konsekvensen af den vej, man har valgt," siger Jakob Næsager. 

Altinget har forsøgt at få en kommentar til artiklen fra Socialdemokratiet og Radikale, men det har ikke været muligt. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Næsager

Børne- og ungdomsborgmester (K), Københavns Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024