Debat

Anti Doping Danmark og Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade: Unges usunde kropsidealer skal tages lige så seriøst som alkohol og stoffer

I dag er forebyggelse i forhold til alkohol, rygning, gambling og stoffer implementeret via eksempelvis kommunernes SSP-arbejde på folkeskoler og uddannelsesinstitutioner. Tiden er inde til at arbejde lige så systematisk med at give børn og unge realistiske kropsidealer, skriver Anders Voigt Tinning og Laila Walther.

Alle grundskoler bør inkludere undervisningsforløb, der har fokus på digital og kropslig dannelse, skriver Anders Voigt Tinning og Laila Walther.
Alle grundskoler bør inkludere undervisningsforløb, der har fokus på digital og kropslig dannelse, skriver Anders Voigt Tinning og Laila Walther.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Laila Walther
Anders Voigt Tinning
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Drenge og unge mænds styrketræning, kropsidealer med markerede og store muskler samt brug af dopingstoffer har de seneste uger høstet stor opmærksomhed på tværs af mediebilledet.

Temadebat

Temadebat: Kalder drenge og unge mænds kropskultur på politiske indsatser?

Stadig flere bruger ulovlige dopingstoffer, og eksperter udtrykker bekymring for en normalisering af præstationsfremmede midler. I en ny temadebat sætter Altinget Idræt fokus på, hvordan udviklingen skal håndteres politisk.

Skriv til Jeppe Højberg Sørensen, hvis du ønsker at skrive et indlæg til debatten. 

Dårlig kropstrivsel, påvirkning fra urealistiske kropsidealer og ulovlige steroider er centrale og relevante problematikker at diskutere i den sammenhæng. Men lige så vigtigt er det at tale om, hvad der kan gøres for, at færre når derud, hvor de bliver ramt af de sundhedsmæssige og psykiske konsekvenser, som er afdækket gennem de seneste uger.

Lad os anerkende, at styrketræning og udseende interesserer mange drenge og unge mænd. Når de rammer en vis alder, er det ikke udelukkende kærligheden til fodbold i den lokale forening, der fylder. Når de bliver 13 år, er fitness og styrketræning den mest populære idrætsaktivitet. Det er både sundt og godt, at de træner sammen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler styrketræning for børn og unge, og mange finder et vigtigt fællesskab i styrketræning på tværs af niveau. Men mellem bænkpres og vægtstænger er der et risikomiljø, hvor drenge og unge mænd risikerer at komme til at jagte et urealistisk kropsideal, som kan få alvorlige mentale og fysiske konsekvenser for dem.

Tag den kritiske sans med i fitness

For at nedbringe antallet af drenge og mænd, der udvikler et problematisk og usundt forhold til deres egen krop og træning, skal de klædes på til at forholde sig kritisk til de idealer, de møder i fitnessmiljøet, samtidig med at vi stiller krav til de voksne, der inviterer børn og unge ind i fitnesscentre.

Gennem de seneste tre år har vi med støtte fra Nordea-fonden og Sundhedsdonationer fra Sygeforsikringen "danmark" samarbejdet om at fremme trivsel blandt 6. klasser i projektet Spejlven.

Læs også

I Spejlven taler vi blandt andet med unge om idealer for krop og sundhed, pubertet, manipuleret virkelighed på sociale medier, kost, mangfoldighed, og hvordan vi med det sprog, vi bruger, kan forme idealer.

Unges fokus på krop og træning stiller krav til os voksne omkring dem.

På baggrund af de konkrete erfaringer fra Spejlven, og det, vi hver især møder i vores arbejde med at forebygge dopingmisbrug og spiseforstyrrelser, vil vi pege på tre områder, hvor vi med regulering, kvalitetskrav, strukturer og opmærksomhed kan være med til at fremme sunde og realistiske forventninger og kropsbilleder blandt unge, der dyrker fitness.

Unge overlades til sig selv

Trænings- og fitnesscentrene er blevet den dominerende arena for motion og fysisk aktivitet. Her skal unge ikke overlades til selv at finde inspiration og vejledning på eksempelvis sociale medier.

Vi skal være opmærksomme på, hvilken ramme vi inviterer de unge ind i.

Der skal være voksne til stede, som kan hjælpe unge med at sætte realistiske målsætninger og vejlede dem om deres træning.

De fleste andre idrætstilbud har voksne til stede, ofte med kurser i rygsækken, når der er træning for børn og unge.

Hvis vi skal hjælpe unge fitnessaktive, skal vi også til at forvente det samme af de aktører, der lukker børn ned til 13 år ind i fitness- og træningsmiljøet.

Samtidig er der brug for en måde at kvalitetssikre den rådgivning, som personlige trænere og online coaches formidler. Det gælder selvfølgelig især for de trænere og coaches, der vejleder børn og unge om kost og træning.

Sæt kropslig dannelse på skoleskemaet

Alle grundskoler bør inkludere undervisningsforløb, der har fokus på digital og kropslig dannelse. Digitalt er det essentielt, at eleverne lærer at navigere i og forholde sig kritisk til sociale mediers glansbilleder.

Kropsligt skal skolerne klæde eleverne på med viden om sund træning, mad som brændstof frem for kosttilskud samt realistiske kropsidealer i forhold til elevernes alder og forskellige kropstyper.

Det er afgørende, at forældre er nysgerrige på deres børns hverdag.

Anders Voigt Tinning og Laila Walther
Hhv. vicedirektør, Anti Doping Danmark, og direktør, Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Samtidig opfordrer vi skoler til at arbejde for at skabe trygge rammer omkring fællesbadet efter idræt, så eleverne får mulighed for at spejle sig i deres jævnaldrende, uredigerede klassekammerater.

Det er afgørende, at forældre er nysgerrige på deres børns hverdag. Det gælder også børnenes træning, selvom samtalen om bentræningen kan være sværere end at spørge til resultatet af håndboldkampen.

Samtidig skal vi interessere os for, hvad vores børn orienterer sig mod på sociale medier. Hvem kigger de på, og hvordan påvirker idealerne og de råd, de får fra influencere på de sociale medier, de unges forventninger til egen krop samt deres træning, kost og mål?

I dag er forebyggelse i forhold til alkohol, rygning, gambling og stoffer implementeret via eksempelvis kommunernes SSP-arbejde på folkeskoler og uddannelsesinstitutioner. Tiden er inde til at arbejde lige så systematisk med at give børn og unge realistiske kropsidealer og en fornuftig tilgang til træning, mad og sundhed.

På den måde kan vi klæde dem på til at blive en del af træningsmiljøer i fitness- og træningscentre og online uden at fare vild i urealistiske ideer om, hvordan deres kroppe skal se ud.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laila Walther

Direktør, Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, formand, Civilsamfundets Brancheforening
socialrådgiver (Den Sociale Højskole 1996), MPP (Roskilde Uni. 2006), EMP (INSEAD 2014)

Anders Voigt Tinning

Vicedirektør, Anti Doping Danmark

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024