Kronik

Nye tal fra SDU: Hver anden ung mand styrketræner for at se godt ud

Unge mænd, der dyrker styrketræning, er i særlig grad motiveret af forbedre deres udseende, viser et særtræk fra undersøgelsen ’Danmark i Bevægelse’. Men kropsfikseringen kan muligvis bane vejen for brug af præstationsfremmende midler, skriver Karsten Elmose-Østerlund og Jonna Toft.

Der er en større kropsfiksering forbundet med at dyrke styrketræning, end man finder i
alle andre motionsaktiviteter, hvilket er særligt udtalt blandt unge mænd, skriver Karsten Elmose-Østerlund og Jonna Toft.
Der er en større kropsfiksering forbundet med at dyrke styrketræning, end man finder i alle andre motionsaktiviteter, hvilket er særligt udtalt blandt unge mænd, skriver Karsten Elmose-Østerlund og Jonna Toft.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Karsten Elmose-Østerlund Jonna Toft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En veltrænet krop – det er idealet for mange unge mænd, der bruger en del af fritiden på at løfte vægte. Hele 51 procent af de 15-19-årige mænd, der dyrker styrketræning, angiver, at de gør det for at vedligeholde eller forbedre deres udseende.

Det viser et særtræk om unge mænds motiver for at være fysisk aktive (se skemaet her), som vi har trukket ud af resultaterne fra den store måling af danskernes bevægelsesvaner, ’Danmark i Bevægelse’.

Styrketræning er dermed den aktivitet ud af de i alt 97 idræts- og bevægelsesaktiviteter, vi har undersøgt, hvor de unge, mandlige respondenter vægter udseende højest. Andre væsentlige motiver for at dyrke styrketræning er sundhed, at blive bedre til aktiviteten og at konkurrere med sig selv eller andre.

’Danmark i Bevægelse’ kortlagde i 2020 danskernes bevægelsesvaner og deres motiver og barrierer for bevægelse. Hele 163.000 danskere fra 15 år og op deltog i undersøgelsen, der er støttet af Nordea-fonden. I 2025 gentages undersøgelsen, og denne gang udvides den med en kortlægning af børn og unges bevægelsesvaner.

Læs også

Vægter sundhed, udseende, mestring og konkurrence

Det generelle billede af, hvad der motiverer os til fysisk aktivitet, er, at hos unge er der stort fokus på at vedligeholde eller forbedre udseendet – og jo ældre vi bliver, jo mere vægt lægger vi på, at fysisk aktivitet giver bedre sundhed, mens udseendet får mindre betydning.

Temadebat

Kalder drenge og unge mænds kropskultur på politiske indsatser?

Stadig flere unge mænd bruger ulovlige dopingstoffer i fitness-miljøet, og eksperter udtrykker bekymring for en normalisering af præstationsfremmede midler. I en ny temadebat sætter Altinget Idræt fokus på, hvordan udviklingen skal håndteres politisk.

Skriv til Jeppe Højberg Sørensen, hvis du ønsker at skrive et indlæg til debatten.

For de 15-19-årige mænd, der dyrker styrketræning, er sundhed dog også en vigtig motivationsfaktor. Hele 68 procent er ’helt enige’ i, at de motiveres af bedre sundhed.

Desuden angiver 51 procent af de styrketrænende unge mænd, at mestring er et vigtigt motiv for dem; altså at blive bedre til aktiviteten. Det kan opfattes både som at blive teknisk dygtigere til at løfte vægtene korrekt og som at blive i stand til at løfte flere kilo – og måske ligger her en forklaring på, at mestring slår så tydeligt igennem som et motiv.

Vi har sammenlignet de unges motiver for styrketræning med resultaterne for fire andre motionsformer, der er udbredte blandt unge, nemlig løb, konditionstræning, fodbold og svømning.

Også i fodbold og svømning tillægges mestring stor værdi hos 51 procent af de unge udøvere, mens det ikke fylder så meget i svømning og konditionstræning.

Særlig risiko for at blive fristet af doping

Næsten en tredjedel af de unge, styrketrænende mænd motiveres af at konkurrere med sig selv eller andre (29 procent) – det er flere, end vi ser i svømning (26 procent), løb (28 procent) og konditionstræning (22 procent).

Det bliver attraktivt at skyde genvej til større muskler ved hjælp af præstationsfremmende stoffer … doping.

Karsten Elmose-Østerlund
Projektleder for ’Danmark i Bevægelse’,

Det overgås kun hos fodboldspillere, hvor 42 procent lægger vægt på konkurrence. Når både motiverne ’udseende’, ’mestring’ og ’konkurrence med sig selv eller andre’ er så fremherskende hos udøverne, som det er tilfældet i styrketræning, kan det muligvis bane vejen for, at det bliver attraktivt at skyde genvej til større muskler ved hjælp af præstationsfremmende stoffer … doping.

De unges motiver for at dyrke styrketræning giver os en mere nuanceret forståelse af, hvad der er på spil for dem.

Træner ikke for samværets skyld

Et andet motiv, der ofte tillægges stor vægt i diskussionen om unge og kropsidealer, er at være sammen med andre. Men dét er ikke særlig udbredt inden for styrketræning. Kun 21 procent, altså ca. hver femte, tillægger samvær med andre stor vægt.

I fodbold gælder det langt flere: her er 62 procent af de unge mandlige spillere helt enige i, at samvær med andre motiverer dem til aktiviteten. I svømning gælder det 45 procent

Læs også

Det er også mere udbredt i fodbold end i styrketræning, at de unge udøvere er aktive, fordi de kan lide aktiviteten – 66 procent i fodbold, og 40 procent af de unge, der styrketræner, tillægger det stor vægt. I svømning gælder det 50 procent, mens det samme gælder 26 procent af dem, der dyrker konditionstræning og kun 18 procent af dem, der løber.

Unge mænds motiver for at dyrke styrketræning er altså sammensatte. Men de, der styrketræner, skiller sig primært ud fra dem, som deltager i andre motionsaktiviteter, når det gælder den store betydning, som udseendet har.

Således er der en større kropsfiksering forbundet med at dyrke styrketræning, end vi finder i alle andre motionsaktiviteter – særligt udtalt blandt unge mænd.

Danmark i Bevægelse

’Danmark i Bevægelse’ er den hidtil største nationale måling af danskernes bevægelsesvaner. Den blev udført første gang i 2020 og gentages i 2025 i en udvidet version, som Nordea-fonden har støttet med 17,8 mio. kr.

Målet med undersøgelsen er at bidrage til, at flere får mulighed for at opleve glæden ved bevægelse og deltage i idrættens fællesskaber til gavn for dem selv, deres trivsel og folkesundheden.

Bag ’Danmark i Bevægelse’ står Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) på Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.

Læs mere her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Elmose-Østerlund

Lektor, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet
ph.d. i idræt (SDU 2014)

Jonna Toft

Kommunikationsmedarbejder, Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund, Syddansk Universitet. Sekretariatschef, Fritid & Samfund.
journalist

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024