Kommentar af 
Mette Mandrup

Motion i arbejdstiden er en nødvendighed, hvis vi skal leve et langt og fleksibelt arbejdsliv

Den aktuelle debat om det fleksible arbejdsliv og pension, er en kraftig indikator på, at vi er nødt til at investere i fremtidens aktive arbejdsliv, skriver Mette Mandrup, direktør for Dansk Firmaidræt.

Udfordringer med inaktivitet, stress og nedslidning, kræver handling. Derfor forslår Dansk Firmaidræt, at der bliver sat mere fokus på et aktivt arbejdsliv.
Udfordringer med inaktivitet, stress og nedslidning, kræver handling. Derfor forslår Dansk Firmaidræt, at der bliver sat mere fokus på et aktivt arbejdsliv.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mette Mandrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Inaktivitet, stress og dårlig trivsel truer folkesundheden i Danmark.

Med en stor del af vores liv tilbragt i uddannelsessystemet og på arbejdspladsen, er det afgørende, at vi indarbejder motion og bevægelse som en fast del af dagligdagen – både for elever og ansatte.

Motion og bevægelse er nøglen til både at forebygge nedslidning og styrke sammenholdet på arbejdspladsen – fra første arbejdsdag til pensionsalderen

Mette Mandrup
Direktør, Dansk Firmaidræt

I Dansk Firmaidræt arbejder vi for aktive arbejdsliv – fra praktik til pension.

Det vil sige, at vi både arbejder for, at ansatte på arbejdspladser dyrker motion og bevægelse sammen på arbejdspladsen og i en af vores mange lokale firmaidrætsforeninger i hele landet.

Samt at elever på uddannelsesinstitutioner – og særligt på erhvervsskoler, SOSU-skoler og FGU-skoler – får motion og bevægelse på skoleskemaet, fordi vi ønsker at skabe gode og sunde vaner for fremtidens arbejdsstyrke. 

Debatten om pensionsalderen og det fleksible arbejdsliv viser tydeligt, at vi skal tænke forebyggelse og trivsel gennem hele arbejdslivet.

Motion og bevægelse er nøglen til både at forebygge nedslidning og styrke sammenholdet på arbejdspladsen – fra første arbejdsdag til pensionsalderen.

Små aktive pauser i løbet af arbejdsdagen – som eksempelvis et gående møde, et kvarters floorball eller elastiktræning med kollegerne – kan gøre en stor forskel.

Det er ikke bare et spørgsmål om velvære; det giver også konkret udbytte i form af øget produktion, færre sygedage og bedre arbejdsevne.

Læs også

Kort sagt er det en investering, der betaler sig både for den enkelte, for arbejdspladsen og for vores samfund.

Alt for mange mennesker oplever i dag nedslidning på jobbet.

Selvom tidlig pension kan være en del af løsningen, kan det ikke stå alene. Forebyggelse igennem hele arbejdslivet er afgørende – og særligt forebyggende motion og træning i de brancher, hvor den fysiske belastning er for stor.

Selvom rigtig mange arbejdspladser i dag har et stort fokus på medarbejdertrivsel og kollegamotion, så er der stadig arbejdspladser og brancher, hvor tankegangen og kulturen skal ændres.

Motion og bevægelse – og sundhed, trivsel og arbejdsglæde generelt – skal ikke være et sjældent privilegium, men være en naturlig og integreret del af arbejdsdagen og arbejdslivet.

Vi skal have rammer, hvor det er muligt for kollegerne at holde sig sunde og raske – både fysisk og mentalt.

Der er derfor behov for, at forebyggelse med motion og bevægelse bliver en større del af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse.

Vi skal turde udvide Arbejdstilsynets opgaver til også at omfatte tilsyn med brancher, hvor arbejdet enten er fysisk belastende eller stillesiddende.

Et udvalg nedsat af Folketinget med fokus på forebyggelse kan yderligere bidrage til, at forskningen kan definere konkrete tiltag til at forebygge nedslidning i disse brancher.

Men forebyggelse og sundhed er ikke kun en sag for de enkelte brancher. Det er et bredere samfundsanliggende, hvor vi skal skabe mere lighed i sundhed.

Det kan vi opnå ved at skabe en incitamentsstruktur, hvor motion og bevægelse på arbejdspladsen samt for den enkelte borger er fradragsberettiget.

Læs også

Eksempelvis fradrag for virksomhederne for den tid, medarbejderne laver motion i arbejdstiden samt eksempelvis fradrag for borgerne ved foreningskontingent eller køb af cykel, løbehjul og kørsel på cykel til arbejdet.

Og så bør spørgsmål om den enkeltes selvvurderede mentale og fysiske sundhed blive en obligatorisk del af arbejdspladsens APV.

De udfordringer, vi står overfor med inaktivitet, stress og nedslidning, kræver handling.

Ved at integrere motion og bevægelse i både arbejds- og skoledagen kan vi gøre en markant forskel for både individet og for samfundet. Jeg står selv i spidsen for en arbejdsplads, hvor aktive pauser er en del af kulturen.

Det er berigende for sammenholdet, og tiden, vi bruger på det, er en investering i produktivitet og effektivitet.

Lad os tage skridtet sammen og skabe et sundere og mere aktivt Danmark. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Mandrup

Direktør, Dansk Firmaidræt
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i offentlig ledelse (CBS 2015)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024