Kommentar af 
Jesper Olsen

Kvinderne skal redde fodbolden

De demokratiske strukturer i fodbolden fører ubevidst til, at den styres af mænd. Se bare på DBU's bestyrelse, hvor seks ud af syv medlemmer er mænd, skriver Jesper Olsen, formand i Transparency International, i sin første kommentar på Altinget Idræt. 

Kvindefodboldens fremmarch er en chance for at udvikle fodbolden og kulturen rundt om sporten gennem god, moderne ledelse, skriver Jesper Olsen.
Kvindefodboldens fremmarch er en chance for at udvikle fodbolden og kulturen rundt om sporten gennem god, moderne ledelse, skriver Jesper Olsen.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Jesper Olsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Livet er for kort til franske film og kvindefodbold," siger man. Jeg har for længst overgivet mig til de franske film.

Samtidigt er jeg nået frem til, at det er kvindernes indtog på de store og ellers mandsdominerede arenaer, der skal redde den moderne fodbold. Det handler som alt andet om ledelse. Af hvem og hvordan.

Mit udgangspunkt er, at der er noget helt grundlæggende galt i fodboldens verden. Ikke den, der spilles af piger og drenge i skole- og baggårde overalt i verden, men den, der drives professionelt med transfers, agenter og store tv-rettigheder. Pengene er blevet for store, og det tager magi samt integritet ud af sporten.

Indtil for få år siden var Champions League-finalen som lillejuleaften for mig og en af mine nærmeste venner. Efter at vi havde set et antal kampe hen over vinteren, var det højdepunktet. Vi havde datoen stående i kalenderen et år i forvejen.

Diversitet er et parameter, hvis man vil skabe grundlaget for good governance. Her er køn et aspekt.

Jesper Olsen
Formand, Transparency Int. Danmark

Vi mødtes, spiste den samme fodboldmenu og gik på sportsbar. Den, hvis klub havde tabt mesterskabet, gav øllerne. Fodbold og traditioner hænger sammen.

Det har vi ikke gjort nogle år nu. Ikke fordi vi er blevet gamle, men fordi magien ved aftenerne er ved at forsvinde, i takt med at pengene overtager fodbolden.

Hvad har det så med kvinderne at gøre? Alt, vil jeg sige.

For nogle år siden var der en diskussion om, hvorvidt kvinderne på det danske landshold skulle have den samme bonus som mændene. Ud fra et traditionelt ligestillingsperspektiv, ved jeg godt, hvad jeg svarede. Men er det i virkeligheden det rigtige spørgsmål at stille?

Skulle man ikke hellere spørge, om mændenes lønninger er stukket af, fordi mere vil have mere? Handler det ikke om at finde et mere rimeligt niveau?

Vi får jo ikke løst fodboldverdens grundlæggende problemer, hvis kvindefodbolden ukritisk overtager alle mændenes dårligdomme. Kvindefodboldens fremmarch er en chance for at udvikle fodbolden og kulturen rundt om sporten.

Som nævnt handler det om ledelse. Vi ved fra undersøgelser, at lande, der er kendetegnet ved en høj grad af ligestilling, også har et lavere niveau af korruption. Diversitet er et parameter, hvis man vil skabe grundlaget for good governance. Her er køn et aspekt.

Læs også

Hvorfor er der dog ikke flere kvinder i fodboldens verden? Fordi den hviler på en struktur med valg. Mænd vælger mænd, fordi det er dem, der traditionelt har engageret sig i de lokale fodboldklubber.

Samtidigt fører de demokratiske strukturer ubevidst til, at fodbolden styres af mænd. Se bare på DBU's bestyrelse, hvor seks ud af syv medlemmer er mænd. Det er ikke, fordi der er noget galt med dem person for person. Men repræsenterer de samlet sporten og dens fremtid?

DBU's formand, Jesper Møller, har udtalt, at kønskvoter kan blive nødvendige. At det er noget, man bør overveje, hvis ikke det kommer af sig selv, i takt med at der nedefra kommer flere kvindelige fodboldledere.

Jeg er nok lidt mere utålmodig end Jesper Møller. Har sporten råd til at vente? Og er det reelt en garant for større professionalisme, hvis blot kønsfordelingen bliver 40-60?

En typisk kritik af "hjulpet" ligestilling, er, at det vil gå ud over konkurrencedygtigheden, hvis man besætter poster baseret på køn og ikke merit. Mange kvinder vil ikke vælges på baggrund af deres køn.

Moderne bestyrelsesledelse handler netop om at sammensætte den, så de rette kompetencer er til stede, samtidig med at der også er forskellige personligheder, herunder køn.

Jesper Olsen
Formand, Transparency Int. Danmark

Det kan jeg ikke forstå, hvis de er dygtige og i øvrigt lever op til kvalifikationerne. Og hvem er den bedst kvalificerede? Er det i virkeligheden ikke lige så svært som at måle, hvad der er højest: Rundetårn eller et tordenskrald?

Moderne bestyrelsesledelse handler netop om at sammensætte den, så de rette kompetencer er til stede, samtidig med at der også er forskellige personligheder, herunder køn.

Derfor må organisationerne have en helt anderledes målrettet rekrutteringsstrategi, så der kan eksekveres på de overordnede strategier, som fastlægges af repræsentantskabet. Det vil sikre, at spørgsmålet om kvindefodbold samt good governance ikke kun bliver noget, vi taler om.

Er forandring muligt? Ja. Norge er et godt eksempel. Der sidder Lise Klavaness som den første kvindelige præsident for det norske fodboldforbund. Hun prøver at ruske op i de internationale forbund. Men hun vinder ikke meget opbakning.

Er det, fordi hun er kvinde? Det kan også være, fordi hun tager fat om nogle af de ubehagelige problemer, som er indbygget i de internationale fodboldorganisationer bag deres glitrende slogans.

Jeg synes, at der er inspiration at hente fra en af de andre store sportsgrene i de danske arenaer: håndbolden. Dansk herre- og kvindehåndbold er nogenlunde lige store opgjort på økonomi.

Håndbolden er dermed en sport med et højt niveau af ligestilling. Det har sikret en dansk håndbold, der er langt mere transparent og samtidigt i verdenseliten for begge køn. Og ja, pengene er mindre. Men det gør det ikke mindre medrivende og ubærligt, når de taber en semifinale.

Læs også

Samtidigt vil jeg langt hellere høre håndboldspillere i mixed-zone efter en kamp. De har så meget mere at byde på, fordi de har været pakket ind i professionelt vat, siden de var 15 år. Og fordi de stadig bærer deres sportstasker selv.

I mit private fodboldliv – ja, jeg ved godt, at jeg er lige i segmentet og bor tæt på Østerbro stadion – kommer jeg ret tit og drikker et glas naturvin til B.93-hjemmekampe i 1. Division. Her er der med jævne mellemrum en kvindelig dommer. Hun er superdygtig til at lede kampene.

Men der sker også noget andet godt for kampen. Spillerne er ikke lige så store tudeprinser, som de plejer, og når hun siger noget, er der langt mindre brok. Den effekt kunne vi også godt bruge i nogle af fodboldens ledende organer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Olsen

Formand, Transparency International Danmark, konsulent, ekstern lektor i offentlig ret, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, bestyrelsesmedlem Alzheimerforeningen, bestyrelsesformand, Klostergården i København
cand.jur.

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024