Kommentar af 
Stefan Bergh

Kampen for den europæiske sportsmodel skal tages dybt seriøst i det nye Europa-Parlament

Den europæiske sportsmodels anerkendelse, beskyttelse og styrkelse gennem EU-politikker er ikke kun et spørgsmål om at bevare en sportstradition, men også om at opretholde et system, der yder et væsentligt bidrag til et stærkt samfund, skriver præsident i The European Sports NGO, Stefan Bergh. 

Den mest opsigtsvækkende sag er den såkaldte superligasag, hvor omkring ti fodboldklubber ønskede at oprette en liga og samtidig forblive medlemmer af den europæiske fodboldbevægelse og deltage i UEFA-turneringer, skriver Stefan Bergh, der er præsident for Den Europæiske Ngo for Sport, Engso.
Den mest opsigtsvækkende sag er den såkaldte superligasag, hvor omkring ti fodboldklubber ønskede at oprette en liga og samtidig forblive medlemmer af den europæiske fodboldbevægelse og deltage i UEFA-turneringer, skriver Stefan Bergh, der er præsident for Den Europæiske Ngo for Sport, Engso.Foto: Matt Dunham/AP/Ritzau Scanpix
Stefan Bergh
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den 9. juni går Europa til stemmeurnerne. Vi skal vælge 720 MEP'er til at træffe vigtige beslutninger for de 27 EU-medlemsstater. Sport er ikke og vil aldrig blive et varmt emne, når valget nærmer sig.

Ikke desto mindre kan idrætten i den lille sportsklub i Sverige, Danmark, Tyskland eller Portugal i høj grad blive påvirket af beslutninger i Bruxelles.

Langt størstedelen af idrætten er og vil altid være lokal og drevet af frivillige, så jeg synes også, at beslutningerne så vidt muligt skal være lokale.

Hvert skridt, der tages i retning af at afvikle den europæiske sportsmodel, er meget alvorligt.

Stefan Bergh
Præsident, ENGSO – Den Europæiske Ngo for Sport

Jeg ønsker, at de parlamentarikere, der får mulighed for at repræsentere mere end 500 millioner europæere, skal sikre, at idrætten først og fremmest er et nationalt anliggende.

Samtidig er sport et globalt kulturfænomen, som bygger broer i en verden af konflikter. Sporten er unik, fordi vi alle er lige over for spillets regler.

Vi ved også, at det er glæden, kammeratskabet og udfordringen, der trækker så mange af os til banen, skoven eller hallen – uanset evner eller alder. Sæt disse to elementer sammen, og du har en uovertruffen kombination, der betyder så meget for så mange.

Den europæiske sportsmodel er baseret på principperne om solidaritet, borgerengagement og frivilligt arbejde.

At anerkende, beskytte og styrke den gennem EU-politikker er ikke kun et spørgsmål om at bevare en sportstradition, men også om at opretholde et system, der bidrager væsentligt til et stærkt samfund.

Sportens særlige karakter har været indskrevet i Lissabontraktaten siden 2009. Denne specificitet blev opdateret af tre domme fra EU-Domstolen i december 2023, som sætter spørgsmålstegn ved den grundlæggende karakter af sportens specificitet i Lissabontraktaten.

Det vil sige, hvilke undtagelser sportsbevægelsen har lov til at gøre, når vores model kolliderer med andre grundlæggende elementer i EU-lovgivningen om fri bevægelighed og fri konkurrence inden for EU.

Den mest opsigtsvækkende sag er den såkaldte superligasag, hvor 12 fodboldklubber ønskede at oprette en liga og samtidig forblive medlemmer af den europæiske fodboldbevægelse og deltage i UEFA-turneringer.

Selv om der stadig er arbejde at gøre for fuldt ud at forstå konsekvenserne af dommene, kan vi sige, at hvert skridt, der tages i retning af at afvikle den europæiske sportsmodel, er meget alvorligt.

Læs også

At beskytte og styrke denne unikke model kræver samarbejde mellem idrætsbevægelsen, Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd.

Jeg er glad for, at alle svenske topkandidater til Europa-Parlamentet, uanset parti, ønsker dette, hvilket fremgår af en undersøgelse, som det svenske idrætsforbund præsenterede tirsdag den 4. juni.

Jeg håber, at spidskandidaterne i alle 27 medlemslande ser det samme behov.

For idrætten er værd at beskytte – fra den lille lokale klub til de eliteatleter, der krydser målstregen ved sommerens lege i Paris.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stefan Bergh

Præsident, Engso – Den Europæiske Ngo for Sport, generalsekretær, Det Svenske Idrætsforbund (Riksidrottsförbundet)
Filosofi kandidat, Uppsala Universitet

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024