Debat

Arbejdsmarkedsekspert til FH: I lægger ansvaret fra jer

Det er virkelig imponerende, at ingen af FH's 18 anbefalinger til, hvordan samfundet skal håndtere den grønne omstilling, omhandler hvordan fagbevægelsen eller dens medlemmer selv kan bidrage, skriver Peter Bøgh Kjærulff.

Det virker desværre meget som om, at vi kun skal være "sammen om den grønne omstilling", når andre skal udføre arbejdet, skriver Peter Bøgh Kjærulff.
Det virker desværre meget som om, at vi kun skal være "sammen om den grønne omstilling", når andre skal udføre arbejdet, skriver Peter Bøgh Kjærulff.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Grøn omstilling er ikke en valgmulighed længere. Det er en nødvendighed, og det er ikke kun op til de få at løfte det. Ansvaret er nemlig placeret hos os alle, og som de gamle røde fagforeninger plejer at sige: "Gør din pligt! – kræv din ret!" – og i den rækkefælge.

Desværre er parolen glemt i FH's anbefalinger til den grønne omstilling. Det er virkelig imponerende, at en interesseorganisation – eller "Danmarks største og stærkeste tværfaglige fællesskab", som de selv kalder sig – leverer et så ansvarsfralæggende oplæg til den grønne omstilling, som de netop har leveret her.

FH, som efter eget udsagn repræsenterer mere end 1,3 millioner lønmodtagere, leverer 18 anbefalinger til, hvordan samfundet skal håndtere den grønne omstilling, og ikke en eneste af dem handler om, hvordan fagbevægelsen eller deres medlemmer selv kan bidrage. 

Ret og pligt

Jeg enig med FH i, at hvis opbakning til samfundets tiltag skal sikres blandt borgerne generelt, så kræver det, at de selv kan se sig i det. Derfor kan FH da også med rette stille krav til politikerne om, at omstillingen skal være social bæredygtig, men grøn omstilling er ikke kun et spørgsmål om, hvad samfundet skal levere til borgeren.

For her må ret ikke ske uden pligt – og derfor mangler anbefalingerne fagbevægelsens egne tanker om, hvordan de og deres medlemmer kan bidrage til omstillingen.

Ret og pligt følges ikke rigtig hånd i hånd i FH's anbefalinger.

Peter Bøgh Kjærulff
Arbejdsmarkedsekspert

Hvorfor indeholder anbefalingerne eksempelvis ikke et eneste ord om, hvordan parterne kan bidrage til omstillingen gennem deres overenskomster? 80 procent af de danske lønmodtagere er omfattet af overenskomst jævnfør Dansk Arbejdsgiverforenings egne tal, og derfor vil det være naturligt, at fagbevægelsen selv spiller ind med hvilke overenskomstmæssige tiltag, som vil gavne omstillingen, når de nu selv er medejer af overenskomsterne.

Intet ville have været mere naturligt, når vi netop nu nærmer os overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked her til foråret. Fagbevægelsen kunne have anbefalet øget dækning af omkostninger ved efteruddannelse inden for grøn omstilling eller brug af provenuet til investering i grønne fonde a lá arbejdsmarkedspensionsmodellen.

FH vil måske afværge disse forslag med, at det er medlemsforbundene, som egentlig ejer overenskomster, men hvis dette er argumentet, så er der ikke meget "sammen om at skabe den grønne omstilling", som FH ellers bryster sig af i deres oplæg.

Læs også

Grøn omstilling er et fælles ansvar

Men det behøves ikke alene være gennem overenskomsterne, hvor FH selv kan bidrage. 

Hvorfor føler de ingen pligt til at anbefale, at de faglige udvalg sætter turbo på at fremtidssikre erhvervsuddannelse med grøn teknologi i uddannelserne? Det er trods alt de faglige udvalg, som er med til at definere uddannelsesbekendtgørelserne, og her fylder grøn omstilling generelt meget lidt.

Jeg kunne også spørge om, hvorfor FH ikke anbefaler, at bestyrelserne på de tekniske skoler landet over skal blænde meget mere op for den grønne omstilling i deres budgetter, interne politikker og uddannelsesplaner? Bestyrelser, som FH selv er repræsenteret i.

Ret og pligt følges ikke rigtig hånd i hånd i FH's anbefalinger, og det virker desværre meget som om, at vi kun skal være "sammen om den grønne omstilling", når andre skal udføre arbejdet, hvis det står til fagbevægelsen.

Men grøn omstilling er et fælles ansvar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024