Bødskov i Nato: Vi fik ingen advarsler om risiko for angreb på gasrør i Østersøen
”Jeg ved ikke, hvad andre lande har af efterretninger,” siger forsvarsminister Morten Bødskov efter historier i tyske medier om, at der skulle være kommet advarsler fra USA.
Thomas Lauritzen
Europa-analytikerBRUXELLES: Efter møder i Nato onsdag afviser forsvarsminister Morten Bødskov (S), at han selv eller de danske myndigheder i øvrigt skulle have modtaget advarsler om en risiko for gasrørledningerne Nord Stream i Østersøen.
”Hverken jeg eller regeringen har været varslet om det her,” siger Bødskov til Altinget.
Vi vil gerne forsøge at skabe et billede af hændelsesforløbet ved at samle informationer fra de andre lande.
Morten Bødskov (S)
Forsvarsminister
Det ansete tyske magasin Spiegel skriver ellers, at den amerikanske efterretningstjeneste CIA angiveligt skulle have advaret Tyskland om netop den risiko for flere uger siden. Spiegel baserer magasinets artikel på anonyme kilder.
Men i så fald har tyskerne øjensynlig ikke givet sådanne informationer videre til Danmark. I hvert fald har forsvarsministeren aldrig hørt om dem, siger han.
”Jeg må indrømme, at jeg ikke ved, hvad andre lande har af efterretninger og hvilke informationer, de får. Det kan jeg ikke sige noget om,” lyder det fra Bødskov.
Nato er på vej med fordømmende erklæring
Forsvarsministeren er onsdag i Bruxelles for at mødes med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, med hvem han har diskuteret den ”alvorlige” situation med eksplosioner og lækager ved gasrørledningerne i Østersøen.
”Det er vigtigt for mig at understrege, at ingen af vores myndigheder peger på, at der er nogen trusler rettet mod Bornholm, Danmark eller Nato. Men det er en alvorlig sag, for det her er ikke noget tilfælde. Det er noget, der helt åbenlyst er planlagt,” siger han.
”Der er fuld støtte fra Natos generalsekretær til Danmark og de andre lande omkring Østersøen. Vores opgave er nu at samle landene. Vi vil gerne forsøge at skabe et billede af hændelsesforløbet ved at samle informationer fra de andre lande og stykke dem sammen. Det er det, vi arbejder på nu,” siger Morten Bødskov.
”Nato er i gang med at formulere en erklæring, som entydigt vil fordømme det her – og som selvfølgelig også vil støtte landene omkring Østersøen,” siger han:
”Alle står samlet om os, og der er en klar opbakning til det videre arbejde."
EU-chef advarer om "stærkest mulige reaktion"
Allerede tirsdag aften gjorde Jens Stoltenberg det klart, at forsvarsalliancen overvåger situationen tæt og er i nær kontakt med Danmark og andre Nato-allierede samt Sverige, der er på vej til at blive medlem af alliancen.
”Vi er meget bekymrede over meldingerne fra Østersøen," sagde Natochefen under et møde med den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet, hvor Stoltenberg var inviteret til at tale.
Også formanden for EU-Kommissionen gør det klart, at Europa tager situationen meget alvorligt.
"Det er nu afgørende at få efterforsket hændelserne for at få fuld klarhed og finde ud af hvorfor," skriver Ursula von der Leyen på Twitter, efter at hun i går aftes talte i telefon med statsminister Mette Frederiksen (S).
”Enhver overlagt afbrydelse af aktiv europæisk infrastruktur er uacceptabel, og den vil føre til den stærkest mulige reaktion,” advarer kommissionsformanden.
Det er dog værd at bemærke, at gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2 strengt taget ikke var "aktive", da lækagerne opstod, eftersom leverancerne af russisk gas er blevet standset på grund af krigen i Ukraine og EU's sanktioner mod Rusland.