Frederiksberg Kommune: Regeringen bremser kommunernes grønne bilplaner
Hvis regeringen mener de grønne implementeringsfloskler alvorligt, skal kommunerne sættes fri til at opkræve klimabidrag blandt fossilbilister, skriver Rasmus Holme, formand for Klima-, Plan- og Boligudvalget, Frederiksberg Kommune (EL).
Rasmus Holme Nielsen
Kommunalbestyrelsesmedlem (EL), Frederiksberg Kommune, hovedbestyrelsesmedlem, Enhedslisten, Formand, Klima-, Plan- og Boligudvalget, Frederiksberg Kommune”Hvorfor er det, at vi ikke bare hæver priserne for parkering på Frederiksberg, når nu vi mangler penge i kommunekassen til den nødvendige grønne omstilling?”
Sådan spurgte en borger mig for nylig. Mit svar er desværre mere nedslående end gråvejr på en forårsdag.
Regeringen vil nemlig ikke lade os beholde pengene i kommunekassen, hvis vi hæver parkeringspriserne i kommunerne.
100 dages nøl
Det er desværre historien om denne regering, der trods implementeringsfloskler endnu ikke har leveret et eneste konkret tiltag, der skal få os i mål med Danmarks reduktionsmål.
Den har nu haft magten i 100 dage, og ingenting sat i værk.
Regeringen bremser kommunerne i at indkræve klimabidrag fra fossilbilisterne.
Rasmus Holme
Formand for Klima-, Plan- og Boligudvalget, Frederiksberg Kommune (EL)
I stedet står det klart, at Klimarådet for tredje år i træk dumper regeringens manglende handling og mange implementeringsfloskler.
Derfor sidder jeg her på mit formandskontor på Frederiksberg Rådhus og river mig selv i håret. For ikke nok med at de selv nøler – de bremser ovenikøbet kommunerne i at indkræve klimabidrag fra fossilbilisterne.
Der er et kæmpe potentiale for at kommunerne, både som stor ’virksomhed’ og som den mest borgernære parlamentariske forsamling, kan drive en stor del af netop den grønne implementering.
Hvorfor får kommunerne ikke lov til at ånde grønt?
Problemet, som regeringen behændigt overser, er, at kommunerne ikke må finansiere den borgerdrevne kommunale omstilling ved at lade udledere i kommunen betale.
Alene på Frederiksberg vil en stigning i beboerlicensen for fossilbiler til niveauet i Københavns Kommune samt afskaffelse af de 2-timers gratis parkering indbringe kommunekassen op mod 100 kroner millioner årligt.
Staten har, gud hjælpe mig, besluttet, at pengene skal tilfalde staten og ikke kommunen.
Rasmus Holme
Formand for Klima-, Plan- og Boligudvalget, Frederiksberg Kommune (EL)
Tænk, hvor meget kommunal grøn omstilling man kan få for de penge?
Vi kunne anlægge nye grønne åndehuller, der kan suge CO2 og styrke biodiversiteten. Vi kunne investere i solceller på tagene og på den måde sikre grønne el i fremtiden.
Vi kunne udvide cykelstinettet og øge antallet af busruter, som kan levere både CO2-reduktioner og renere luft.
Men hvis vi, Frederiksberg Kommune, indkasserede penge fra det lille mindretal af frederiksbergborgerne, der kører i fossile biler, så har staten, gud hjælpe mig, besluttet, at pengene skal tilfalde staten og ikke kommunen.
Stopklodsen må væk
Den statslige indgriben i de kommunale budgetter hører ingen steder hjemme, og vi oplever det som en decideret stopklods for den kommunale grønne omstilling.
Slip grebet og lad os arbejde for klimaet og et grønnere Frederiksberg.
Rasmus Holme
Formand for Klima-, Plan- og Boligudvalget, Frederiksberg Kommune (EL)
Så kære regering. Hvis I faktisk mener implementeringsflosklerne alvorligt, så skal I sætte kommunerne fri til at opkræve klimabidrag blandt storbyens fossilbilister.
Vi er klar til at gå i gang, men vi har brug for, at I slipper grebet og lader os arbejde for klimaet og et grønnere Frederiksberg.
Lad det være jeres minimale bidrag til klimakampen, når nu I selv sidder på hænderne.