Om  
Jacob Bundsgaard
Anders Winnerskjold

Aarhus-borgmester går af: Han var en af Mette Frederiksens stærkeste lokalprofiler, siger redaktør

Efter 13 år på posten trækker Jacob Bundsgaard sig som borgmester. Han var en stærk profil med en nedadgående succes, siger Altingets kommunalredaktør, der peger på én oplagt afløser.

Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Amalie Skourup Juul JensenMartin Mauricio

Aarhus skal finde en ny borgmester.

Det står klart, efter at Jacob Bundsgaard (S) onsdag formiddag har meddelt, at han trækker sig fra posten 6. november.

"Jeg er nået til vejs ende i mit politiske virke," sagde han på et pressemøde i byrådssalen på Aarhus Rådhus.

Læs også

"Jeg har siddet i byrådet i 23 år. På et tidspunkt bliver der mange gentagelser, og hver eneste gang er man forpligtet til at gøre sig umage og være kreativ. Det synes jeg, jeg har gjort, men jeg kan også mærke på mig selv, at hvis jeg skal bevare energien i mit arbejde, så skal jeg skifte spor."

Jacob Bundsgaard har siddet i byrådet siden 1. januar 2002. Han overtog borgmesterkæden fra Nicolai Wammen i 2011, da han valgte at trække sig for i stedet at stille op til Folketinget.

Faktisk tabte Bundsgaard flere personlige stemmer, end hans parti samlet set mistede ved valget

Kim Rosenkilde
Kommunalredaktør, Altinget

Den afgående borgmester slog fast, at han ikke går af med et nyt job på hånden.

"Jeg går ikke fra borgmesterposten og til et andet job. Jeg vil – hvis jeg kan holde mig i skindet – tage mig noget tid til at tænke mig om. Det er en beslutning, jeg har truffet efter moden overvejelse," sagde han til de fremmødte journalister.

Foruden jobbet som borgmester er Jacob Bundsgaard også bestyrelsesformand for Aarhus Havn og Aarhus Festuge.

Han var desuden formand for Kommunernes Landforening (KL) fra 2018 til 2022.

Redaktør: Stærk profil med dalende succes

Ifølge Altingets kommunalredaktør, Kim Rosenkilde, er det en af de helt tunge kommunalpolitiske profiler, der nu takker af. 

"Han var både en stor stemmesluger, men også en central figur i KL, hvor han siden 2016 har været en del af formandskabet enten som formand eller næstformand," siger han.

Men Jacob Bundsgaard trækker sig også på et tidspunkt, hvor både han og Socialdemokratiets succes i Aarhus ser ud til at være på en nedadgående kurve.

"Bundsgaards personlige valgresultat blev halveret ved kommunalvalget i 2021. Faktisk tabte Bundsgaard flere personlige stemmer, end hans parti samlet set mistede ved valget," påpeger Kim Rosenkilde. 

Dertil kommer en række kritiske sager, der henover årene har belastet den aarhusianske borgmester.

"Realpolitisk er den mest kritiske floppet omkring en kæmpe udvidelse af Aarhus Havn, som først blev underkendt i Planklagenævnet og siden helt droppet. Bundsgaard har som både borgmester og formand for Aarhus Havn haft en helt afgørende rolle i det forløb."

Læs også

Fik klø på Christiansborg

Altingets kommunalredaktør vil særligt huske Jacob Bundsgaard som forhandler på KL's vegne.

"Han var formand for KL i en periode, hvor den økonomiske dagsorden skiftede fra post-finanskrisens sparekurs og nulvækst, til at skiftende finansministre begyndte at lette lidt mere på kistelåget, når der blev forhandlet økonomiaftaler med kommunerne. En udvikling som Bundsgaard har skubbet så meget på, han kunne," siger Kim Rosenkilde.

"Jeg vil særligt huske ham for hans optræden som forhandler på vegne af alle kommunerne, hvor jeg mange gange har mødt ham – ikke mindst i Finansministeriets gange. Han har virkelig trukket et stort læs, og indimellem også fået en del klø af de ministre, han har siddet over for."

Winnerskjold har lokalt længe været omtalt som partiets kronprins

Kim Rosenkilde
Kommunalredaktør, Altinget

Én oplagt afløser

Nu er spørgsmålet, hvem der skal overtage borgmesterstafetten.

Jacob Bundsgaard fortalte på pressemødet, at der torsdag vil blive afholdt et gruppemøde i Socialdemokratiets byrådsgruppe, hvor beslutningen ventes at blive truffet. 

Ifølge Kim Rosenkilde er den oplagte afløser Anders Winnerskjold (S), der lige er rådmand for social- og beskæftigelsesområdet i Aarhus.

"Han minder på sin vis om Bundsgaard, som også var i starten af 30'erne, da han blev gjort til rådmand og siden borgmester. De kommer også begge fra det socialdemokratiske miljø omkring statskundsskabstudiet i Aarhus," siger han og fortsætter:

"Winnerskjold har lokalt længe været omtalt som partiets kronprins, og som rådmand har han skullet løfte en svær opgave med stor betydning for mange borgere. Ude fra set ser han ud til at have løftet opgaven som rådmand driftsikkert og med overskud til også at forsøge at sætte nogle mere landspolitiske dagsordener," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bundsgaard

Afgående borgmester (S), Aarhus Kommune (6/11-24), fhv. næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Anders Winnerskjold

Borgmester (S), Aarhus
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2020)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024