Om  
Jens Folmer Jepsen
Jacob Bundsgaard

Jacob Bundsgaard i mindeord om Jens Folmer: Aarhus har mistet en af dem, der gør byen unik

Forhenværende direktør for Aarhus Festuge Jens Folmer Jepsen er død, 67 år gammel. Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, skriver mindeord.

Mange kender måske Jens Folmer Jepsen for sangen ”Hjem til Aarhus”, men hans karriere kulminerede i perioden fra 2006 – 2015, hvor han som direktør for Aarhus Festuge løftede den til et nyt og højere kunstnerisk niveau, skriver Jacob Bundsgaard.
Mange kender måske Jens Folmer Jepsen for sangen ”Hjem til Aarhus”, men hans karriere kulminerede i perioden fra 2006 – 2015, hvor han som direktør for Aarhus Festuge løftede den til et nyt og højere kunstnerisk niveau, skriver Jacob Bundsgaard.Foto: Axel Schütt/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Jacob Bundsgaard

En markant, afholdt og respekteret kultur- og Aarhus-personlighed er død, Jens Folmer Jepsen, den længst siddende direktør for Aarhus Festuge nogensinde.

Jens Folmer Jepsen eller Folmer, som han blot hed i folkemunde, levede hele sit liv i Aarhus fra sin fødsel i Åbyhøj i 1957.

Folmer satte gennem sit store engagement i byens kulturliv et markant aftryk på alle de dele, hans virke udstrakte sig til, hvad enten det var i egenskab af filminstruktør, musiker, pophitmager, manuskriptforfatter eller forfatter.

Måske mest kendt i brede kredse er sangen ”Hjem til Aarhus”, som Folmer skrev sammen med skolekammeraten Niels Kirkegaard. Men hans karriere kulminerede i perioden fra 2006 – 2015, de ni år, hvor han som direktør for Aarhus Festuge løftede den til et nyt og højere kunstnerisk niveau.

Aarhus og kulturen var altid det naturlige udgangspunkt for Folmer – også som festugedirektør – og han veg ikke en tomme i forhold til hvad han – rigtigt – så måtte være en ny retning for Aarhus Festuge, trods spredte protester over opgøret med den rigelige mængde fadølstelte, uden at de dog helt forsvandt.

For naturligvis skulle der med Folmers forståelse og respekt for folkeånden også være plads til fadølstelte, men festugen skulle mere, for Folmer ville mere og havde et skarpt blik for, hvad festugen og kulturen kunne: Det handlede ikke blot om at præsentere gode, festlige oplevelser for borgerne, men festugen skulle også fungere som et eksperimentarium og inspirere. 

Læs også

Som da Frederiks Allé blev afspærret og Rådhusparken og Musikhusparken for første gang slået sammen til én stor sammenhængende bypark og festugen skabte et helt nyt rum i byen. En stor inspirationskilde til den beslutning, Aarhus Byråd så sent som dette forår tog om at gøre lige præcis dét; at skabe én stor grøn bypark med de i dag adskilte parker. Som Folmer selv udtrykte det: ”Kunsten kan bedre end alt muligt andet spørge: Hvad nu hvis?”.

Og der blev stillet mange og gode spørgsmål i de år, hvor Folmer bestred direktørposten, men også givet mange og store oplevelser til aarhusianerne og byens gæster. Måske størst af alt da han egenhændigt fik overtalt C.V. Jørgensen til at gøre live-comeback.

Efter kunstnerens syv års pause fra scenen kunne Folmer præsentere ham som hovednavnet til den uofficielle åbning af Aarhus Festuge i 2009 ved en uforglemmelig og mindefuld koncert i Aarhus Rådhus’ smukke sal, hvor jublen ingen ende ville tage. 

Nu er Folmer ikke mere, og Aarhus bliver en fattigere by uden ham. Folmer havde ikke brug for at vende hjem til Aarhus, for han forlod den aldrig, uden at byen sad i hans sjæl og i hans hjerte. Som festugedirektør, som indfødt aarhusianer eller blot som Folmer besad han hele livet en glødende passion for byen, byens liv og udvikling.

Som han formulerede det i et afskedsinterview med Anna von Sperling i Information, da han stoppede som festugedirektør: ”Man må hele tiden spørge, hvordan vi kan gøre Aarhus så unik som mulig".

Med nyheden om Jens Folmer Jepsen alt for tidlige død, har Aarhus mistet en del af det, som gør byen unik – og vi vil savne ham. Æret været hans minde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Folmer Jepsen

Manuskriptforfatter, filminstruktør, radiovært og tidligere direktør for Aarhus Festuge 2006-15
cand.phil., Nordisk Institut, Aarhus Universitet 1986

Jacob Bundsgaard

Afgående borgmester (S), Aarhus Kommune (6/11-24), fhv. næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024