Undersøgelse af Elbit-sagen er forsinket for tredje gang

Det bliver først i midt november, at advokatundersøgelsen af Elbit-sagen er klar. Og det vækker kritik fra Danmarksdemokraterne, mens Konservative kalder undersøgelsen "utilstrækkelig".
 

"Den bliver jo – lige meget om den er udskudt eller ej – fuldstændig utilstrækkelig," siger Rasmus Jarlov til Altinget. 
"Den bliver jo – lige meget om den er udskudt eller ej – fuldstændig utilstrækkelig," siger Rasmus Jarlov til Altinget. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Oskar Hammer SylvestersenKasper Frandsen

For tredje gang er advokatundersøgelsen af Elbit-sagen blevet udskudt.

Det bekræfter Forsvarsministeriet over for Altinget.

Undersøgelsen skulle oprindeligt være færdig 1. april og blandt andet kaste lys over, hvorfor Folketinget fik forkerte oplysninger om, hvornår den israelske våbenproducent kunne levere artillerikanoner til cirka 1,7 milliarder kroner.

I første omgang blev undersøgelsen, som foretages af advokater fra Bruun & Hjejle, udskudt til juli, da den blev udvidet med to yderligere aspekter af Elbit-sagen (se faktaboks).

Senere blev fristen flyttet til oktober på grund af tekniske udfordringer med at tilgå mailbokse og udlæse sms-beskeder, som er nødvendige for undersøgelsen.

Danmarksdemokraternes forsvarsordfører, Lise Bech, er utilfreds over forløbet. 

"Jeg har meget svært ved at forstå, at der ikke er styr på de her deadlines. Det er mildt sagt et sjusket forløb," siger hun til Ritzau ifølge Berlingske

Læs også

Utilstrækkelig
Forsvarsordfører Rasmus Jarlov fra Konservative "tænker ikke så meget over, at undersøgelsen er blevet udskudt igen".

Konservative valgte ikke at være med i det forlig, som et flertal i Folketinget står bag, og som igangsatte advokatundersøgelsen.

"Den bliver jo – lige meget om den er udskudt eller ej – fuldstændig utilstrækkelig, når man hverken afhører de mest centrale personer eller inddrager statsministerens rolle i sagen," siger den konservative ordfører til Altinget.

Læs hele Altingets dækning af sagen her.

Det skal undersøges

31. oktober sidste år blev SVM-regeringen, Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Enhedslisten, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti enige om, at en uvildig advokatundersøgelse skulle undersøge fire elementer:

  • Begivenhedsforløbet i forbindelse med den markedsafdækning, som blev gennemført i januar 2023, herunder om der indgik usaglige hensyn ved tilrettelæggelsen af markedsafdækningen.
  • Begivenhedsforløbet i forbindelse med udarbejdelsen af aktstykker i januar 2023, herunder om de involverede myndigheder bevidst har forholdt Folketinget oplysninger. 
  • Det forlig, der i januar 2023 blev indgået mellem Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Elbit Systems, herunder om der var sammenhæng mellem det indgåede forlig og den ordre, der blev placeret hos Elbit Systems.
  • Hvorfor forsvarsforligskredsen fik oplyst, at en særlig demonstrator-udgave ville blive anvendt til uddannelse i foråret 2023, når dette hverken var planlagt eller senere blev planlagt.

I starten af april i år foreslog forsvarsminister Troels Lund Poulsen, at undersøgelsen blev udvidet med to elementer: 

  • Om Forsvarskommandoen (FKO) og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) i januar 2023 vidste eller burde have vidst, at der ud over selve anskaffelsen af PULS-raketkastere, som blev besluttet politisk i januar 2023, ville blive behov for en række yderligere kapaciteter og årsværk, hvis PULS skulle opbygges til et fuldt operativt raketkastersystem, og at dette ville medføre en væsentlig fordyrelse af det samlede projekt. I givet fald skal det undersøges, hvorfor dette ikke indgik i grundlaget for den beslutning, der blev truffet politisk i januar 2023.” 
  • Om FKO og FMI i januar 2023 vidste eller burde have vidst, at ildstøttesystemerne først ville blive fuldt operative et år senere end oplyst over for Forsvarsministeriets departement og forligskredsen. I givet fald skal det undersøges, hvorfor dette ikke indgik i grundlaget for den beslutning, der blev truffet politisk i januar 2023.” 
  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Lise Bech

MF (DD)
kontorassistent (Handelsskolen i Aars), merkonom i ledelse og samarbejde (Aalborg Handelsskole)

Rasmus Jarlov

MF (K), formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024