Debat

Krisen kan gavne naturen

DEBAT: Landbrugets krise kan påvirke naturen negativt på kort sigt, men på længere sigt kan krisen komme naturen til gavn, mener Danmarks Naturfredningsforening.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af René la Cour Sell
Direktør for Danmarks Naturfredningsforening

Landbrugets kæmpekrise kommer helt sikkert til at betyde noget for miljøet. Og der er rigtig gode chancer for, at det bliver positivt. Men der bliver sandsynligvis forskel på det korte og det lange sigt.

Lige her og nu kan krisen godt betyde, at miljøet bliver mere belastet. Det kan f.eks. ske ved, at den økonomisk pressede landmand udnytter alle indtjeningsmuligheder ved f.eks. at dyrke den yderste stribe jord, gøde og sprøjte endnu mere og skrue op for husdyrproduktionen. I stedet for at investere i miljøteknologi, som ville have nedsat hans forurening.

Men krisen kan også gavne naturen ved, at landmanden, som er økonomisk presset, bliver tvunget til at overveje rentabiliteten i enhver handling og ethvert projekt. Derfor kan det være, at den mest sandede og urentable mark ikke bliver sået til, men får lov at ligge med stubben fra efteråret. At han simpelt hen holder op med at holde grise. Eller, at han lægger om til økologi.

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]  

Det er gået den forkerte vej 
Spørgsmålet er om det vil gå den ene eller den anden vej? Set bare lidt i bakspejlet, er det i de sidste 10 år gået den forkerte vej. Vandmiljøplan 3 har aldrig virket efter hensigten og biodiversiteten i det åbne land går kun tilbage. Og her er det gået ekstra stærkt i de gode år. For når kornprisen er god, bliver der dyrket endnu mere og sprøjtet endnu mere, og når prisen på svinekød er god, bliver der bare bygget endnu mere.

På det mellemlange sigt kan krisen komme til at betyde, at landbruget som helhed fokuserer på andre måder at tjene penge på end bare dyr og planter. Biogas, bioraffinaderier og andre former for vedvarende energi er et godt sted at starte. Produktionen af naturværdier vil også blive efterspurgt i den nærmeste fremtid, når Danmark skal leve op til målene i vand- og naturplanerne. Bulkproduktion alene kan ikke redde dansk landbrug. Det ved de fleste. Derfor vil de landmænd, som kommer gennem krisen være mere gearet til at gøre produktionen mere alsidig. F.eks. ved at lægge om til økologi. I den forbindelse er det værd at bemærke, at økologien holdt skansen i 2009 trods krise, mens resten af landbrugets produkter i stigende grad bliver afsat som discount. Økologerne er bedre konsolideret og vil ikke blive ramt i nær samme grad af konkurser etc. Derfor vil økologien helt af sig selv vokse i omfang, til gavn for natur, miljø, dyrevelfærd og sundhed.

Lad os hjælpe landmanden til at gøre det rigtige - måske gør krisen, at han lytter lidt mere, men frem for alt må politikerne se sandheden og deres ansvar i øjnene!

René la Cour Sell
Danmarks Naturfredningsforening

Man kan ikke løse landbrugets problemer med samme tankesæt, som skabte dem. Der er brug for et retvisende billede af landbrugets betydning i samfundet og for naturen som grundlag for de rammevilkår, politikerne beslutter. Frivillige aftaler og manglende konsekvens virker dokumenterbart ikke. Lad os hjælpe landmanden til at gøre det rigtige - måske gør krisen, at han lytter lidt mere, men frem for alt må politikerne se sandheden og deres ansvar i øjnene!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René la Cour Sell

Direktør, Roskilde Kongres- og Idrætscenter, formand for Parkinsonforeningen, for De Erhvervsøkonomiske Censorkorps og Foreningen for Universitetscensorerne (Censorforeningen)
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 1990)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024