Debat

DMU svarer på kritik fra Skovforeningen

DEBAT: Objektive kriterier viser, at hver tredje kategoriseret art i skovene er truet eller forsvundet, skriver DMU, som afviser kritikken fra Dansk Skovforening.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Peter Wind
Seniorbiolog, DMU

Vedr. Dansk Skovforenings indlæg i Altinget torsdag den 15. april 2010 (her).

Danmarks Miljøundersøgelser under Aarhus Universitet har ansvaret for at udarbejde en rødliste for Danmark. En rødliste indeholder en oversigt over uddøde og truede dyr, planter og svampe. Formålet med rødlistearbejdet er at tilvejebringe et grundlag, som kan bruges til vurdering af udviklingen i den biologiske mangfoldighed i Danmark og at opfylde internationale forpligtelser i henhold til Biodiversitetskonventionen, som Danmark ratificerede i 1994.

For at opfylde dette formål har Danmarks Miljøundersøgelser siden 2003 anvendt en metode udviklet af den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN. Denne metode anvender objektive og kvantitative kriterier til at fastslå, hvilken kategori en art skal henføres til, herunder at afgøre om en art er truet eller ej. Når en art er truet, skal der ske en identifikation af de faktorer, der er årsagen til, at den er truet.

Den 9. april 2010 meddelte Danmarks Miljøundersøgelser, at mere end 9.000 arter var behandlet efter IUCN's metode. En gennemgang af arterne har vist, at hver femte af de behandlede arter lever i tilknytning til skov. Hver tredje skovlevende art er kategoriseret som truet eller forsvundet fra den danske natur. Samtidig viser gennemgangen, at det er de specialiserede arter i skov og på overdrev, som er de mest truede. De specialiserede arter lever typisk på steder med lang driftskontinuitet, som det praktiseres på overdrev og i gamle skove, hvor træerne får mulighed for at opnå den maksimale alder for derefter at blive nedbrudt.

Danmarks Miljøundersøgelsers hovedkonklusion er fremsat på baggrund af gennemgangen af de oplysninger, der har ført til kategoriseringerne af de enkelte arter, hvilket er meddelt offentligheden den 9. april 2010 (her).

Det er derimod ikke, som fejlagtigt fremført af Dansk Skovforening den 15. april 2010 i Altinget, Danmarks Miljøundersøgelsers opgave at identificere syndebukke for det høje antal rødlistede arter i den danske natur. Og det har vi naturligvis heller ikke udtalt os om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024