Kloakker på landet i forfald

SPILDEVAND: Kun hver tredje landejendom har tidssvarende septiktanke. Derfor ledes forurenet spildevand ud i naturen til skade for miljøet og grundvandet. Det viser en ny rapport fra Mariagerfjord Kommune.
To tredjedele af kloakkerne i det åbne land lever ikke op til kravene fra 1984.
To tredjedele af kloakkerne i det åbne land lever ikke op til kravene fra 1984.Foto: colourbox

Hvis vi regner med, at det, vi har kigget på, er gennemsnitligt for resten af kommunerne, så har vi over 200.000 ejendomme i det åbne land, som slet ikke lever op til reglerne fra 1984.

Verner H. Kristiansen
Formand, Danske Kloakmestre

Kloakeringen i det åbne land er helt utidssvarende, og samtidig er kommunens oplysninger om borgernes kloakforhold i mange tilfælde forkerte.
Det viser en ny rapport, som Danske Kloakmestre har lavet i samarbejde med Mariagerfjord Kommune, hvor man undersøgte 108 ejendomme i det åbne land.

Formand for Danske Kloakmestre Verner H. Kristiansen har medvirket til at udarbejde rapporten, som er en af de første af sin slags, og han er overrasket over problemets store omfang.

"Et af de store problemer, vi har konstateret i Mariagerfjord Kommune, er, at kun en tredjedel af anlæggene lever op til reglerne fra 1984, de andre to tredjedele er alt for gamle og slet ikke tidssvarende," siger han.

Dokumentation

Fakta: Rapportens konklusioner 

1. Kun en tredjedel af alle undersøgte ejendomme har afløbsforhold, der overholder kravene fra 1984.

2. De oplysninger omkring afløbsforhold og bundfældningstanke, som kommunen er i besiddelse af, stemmer i mange tilfælde ikke overens med de virkelige forhold og kan dermed ikke anvendes som grundlag for eksempelvis påbud.

3. De fleste steder findes stadig kun små 1-kammertanke med begrænset volumen og opholdstid for spildevandet. Halvdelen af de ældre tanke har et volumen på under 1 m³.

4. Hvor der er 1-kammertanke, er ofte kun toilettet tilsluttet tanken, mens afløbet fra køkken og vaskerum ledes udenom.

5. Tilbageholdelse af slam i ældre tanke ser ud til at være dårlig, selv om de tømmes for slam en gang årligt.

6. Udledning af COD fra bundfældningstanken stiger voldsomt ved slamflugt fra tanken, som det især kan påvises ske fra ældre 1- kammertanke, men også i enkelte af de nye 3-kammer bundfældningstanke.

7. De fleste nye bundfældningstanke med 3 kamre med et volumen på minimum 2 m³ fungerer væsentligt bedre end de gamle 1-kammertanke og holder ca. 2 til 3 gange så meget slam tilbage.

8. Nye bundfældningstanke udleder mindre suspenderet stof og dermed også mindre partikulært organisk materiale, kvælstof og fosfor.

9. Når der er installeret en ny bundfældningstank, er alt spildevandet fra ejendommen blevet tilsluttet.

10. Flere nyere bundfældningstanke med integreret pumpebrønd ses svære at tømme effektivt.

11. I en del tanke findes der store mængder flydeslam. Bundfældningstanke testes kun for bundslam i den obligatoriske prøvning, der skal udføres i forbindelse med CE-mærkningen.

12. En del steder udledes udløbet fra bundfældningstanken stadigvæk direkte til overfladevand (små søer, vandløb mm.).


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024