Branche efterlyser penge til affaldsmål

AFFALD: Der er ikke sammenhæng mellem mål og midler i regeringens nye affaldsstrategi, mener affaldsorganisationer. Ekspert i affaldshåndtering er enig.
Affaldsorganisationer kritiserer den nye affaldsstrategi, fordi de ikke mener, at der er afsat nok midler til udvikling af nye teknologier.
Affaldsorganisationer kritiserer den nye affaldsstrategi, fordi de ikke mener, at der er afsat nok midler til udvikling af nye teknologier.

Det er en god start, og vi er glade for, at der er afsat penge, men spørgsmålet er, om det er nok, når ambitionen er, at vi reelt skal ende i et genanvendelsessamfund. Vi skal finde ud af, hvordan vi kan indrette samfundet sådan, at vi bliver helt fri for affald - der kunne man godt ønske sig noget mere.

Jacob Hartvig Simonsen
Direktør, RenoSam
De 31 millioner (*), som er afsat til udvikling af nye teknologier i miljøministerens nye affaldsstrategi, står ikke mål med ambitionen om et totalt genanvendelses-samfund, mener Renosam og Affald Danmark.

Hver dag året rundt producerer vi danskere 42.353 tons affald. Alt affaldet skal i fremtiden enten genbruges, genanvendes eller omdannes til energi. Sådan lyder hovedbudskabet i regeringens nye affaldsstrategi, som ligeledes vil nedbringe andelen af affald, som ender på lossepladsen, med en procent over de næste to år.

"Vi er kommet kolossalt langt i Danmark med at få bremset det spild af ressourcer, der sker, når ting havner på lossepladsen. Men vi skal blive endnu bedre. Derfor består udfordringerne nu i at sørge for, at vi smider mindre og mindre ud samtidig med at vi målrettet udvikler nye teknologier til at udnytte affaldet," siger miljøminister Karen Ellemann (V) i en pressemeddelelse.

Strategien, som gælder til og med 2012, sigter mod at komme de store affaldsmængder til livs og udnytte ressourcerne i affaldet bedre. Der skal satses på affaldsforebyggelse og på udvikling af miljøteknologier til affaldsbehandling. Derfor har miljøminister Karen Ellemann afsat 31 millioner kroner til udvikling af nye teknologier.

Dokumentation
Anden del af affaldsstrategien
Miljøministeriet iværksætter en massiv landsdækkende informationskampagne om, hvordan man undgår affald og sikre en helt ny indsats mod spild af mad, der smides ud. Når det gælder udnyttelsen af ressourcerne i affaldet, er målet på lang sigt, at alt affald skal genanvendes eller energiudnyttes. På den korte bane skal andelen af affald der deponeres på lossepladser ned fra 7 til 6 procent i 2012.

Derudover skal man til at genanvende og energiudnytte restaffaldet fra miljøbehandling af biler, det såkaldte shredderaffald, der i dag bliver deponeret. Det er f.eks. metaller, der kan genanvendes, og plast, der kan energiudnyttes. Men det handler også om nye løsninger til behandling af røggasrestprodukter, imprægneret træ og organisk affald.

Første del af affaldsstrategien
Den første del strategien omhandlede blandt andet det såkaldte vugge til vugge-koncept for produktion, forbrug, planlægning og design, som sætter fokus på affald og som ser alle materielle processer som del af lukkede kredsløb. I kort form går Cradle to Cradle ud på at ændre vores brug af ressourcer fra et vugge til grav-kredsløb til en vugge til vugge-cyklus, hvor materialer kan blive genbrugt igen og igen.


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024