Kommentar af 
Bertel Haarder

Biden er gammel og kedelig, men han har samlet den frie verden og gjort kloden grønnere

Mediernes kloge-åger fokuserer for meget på form og for lidt på indhold, når de kritiserer Joe Bidens fremtoning og kommunikation, skriver Bertel Haarder, der vil hejse flaget i 14 dage, hvis demokraten sejrer i det amerikanske præsidentvalg.

Biden er ved at være gammel, ja, men det afgørende er, hvilken politik han gennemfører, og ikke mindst hvilke medarbejdere han udnævner til at føre sin politik ud i livet, skriver Bertel Haarder.
Biden er ved at være gammel, ja, men det afgørende er, hvilken politik han gennemfører, og ikke mindst hvilke medarbejdere han udnævner til at føre sin politik ud i livet, skriver Bertel Haarder.Foto: Susan Walsh/AP/Ritzau Scanpix
Bertel Haarder
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Selvfølgelig er det et problem i valgkampen, at præsident Joe Biden kommunikerer så dårligt.

Men hvis han fastholder sit kandidatur, ville jeg ikke have nogen som helst betænkelighed ved at stemme på ham.

Dels fordi alternativet er så frygteligt for landet, for demokratiet og for hele den frie verden. 

Jeg hejste det amerikanske flag i 14 dage, da han blev valgt. Det vil jeg gøre igen - selv om det nu bliver forbudt af hensyn til nogle fremmedangste nationalkonservative!

Bertel Haarder

Men også fordi Joe Biden er en rigtig god præsident. Han har samlet den frie verden og styrket båndene til Europa. Han har gjort USA – og dermed hele kloden – grønnere med gigantiske investeringer.

Som han selv siger: han taler dårligt, men han taler sandt. I modsætning til den lunefulde løgner Donald Trump.

Bidens uklare tale og hans usikre gang gør jo ikke hans politik dårligere. Det afgørende er indholdet og ikke formen.

Men sådan ser mediernes kloge-åger ikke på det. For dem er fremtoningen og betoningen afgørende. De er ligeglade med indholdet, bare formen er poleret og udspekuleret.

Det er jo det, der er galt med nutidens spindoktorer og kommentatorer: Det hele handler om formen og kommunikationen, hvor det burde handle om indholdet.

Kommentatorerne er eksperter, når det gælder taktikken og det politiske spil, men er som regel helt uinteresserede (og uvidende?), når det gælder indholdet i den politiske debat.

Mange af dem har en fortid som spindoktorer, der som bekendt har til opgave at få deres minister til at tage sig godt ud i medierne. Nogle af dem bryster sig endog af, at de ikke ved noget om substansen, men alene kender til det taktiske spil.

Og nu har regeringen så hævet antallet til 35 toplønnede og statsbetalte spindoktorer!

Læs også

Det er at svigte folkeoplysningen og give befolkningen stene for brød, når der kun tales om taktik, spin og spil, mens der skøjtes hen over det, der betyder noget for landet og borgerne.

Det afgørende er jo, hvilken virkning den førte politik og de fremførte forslag har på rigets tilstand, herunder økonomien og borgernes vilkår. Ellers kan borgerne jo ikke tage stilling.

I denne tid har vi fået uendeligt med analyser af de franske valghandlinger og koalitionsmuligheder, men kun uendeligt lidt om, hvad konsekvensen vil være, for eksempel af yderfløjenes forslag om sænkning af pensionsalderen, højere lønninger og øgede udgifter på en række områder.

For slet ikke at tale om deres udenrigspolitik.

Det er at svigte folkeoplysningen og give befolkningen stene for brød, når der kun tales om taktik, spin og spil, mens der skøjtes hen over det, der betyder noget for landet og borgerne.

Bertel Haarder

Biden er ved at være gammel, ja. Men det var Adenauer, Churchill og de Gaulle også, da de stod på toppen af deres lederskab.

Og ikke mindst Ronald Reagan – der efter sigende kun arbejdede få timer om dagen og var ved at falde i søvn under mødet på Island med den sovjetiske leder Gorbatjov – men som ikke desto mindre fik gennemført en betydelig nedrustning og begrænsning af antallet af atomvåben, fordi det var hans hjertesag.

Og miraklet skete: Berlin-muren faldt, og vi fik en hidtil uset periode med fred og nedrustning, som først sluttede, de Putin angreb Ukraine.

Det afgørende er jo, hvilken retning Biden udstikker, hvilken politik han gennemfører, og ikke mindst hvilke medarbejdere han udnævner til at føre sin politik ud i livet.

På de punkter er der ingen slinger i valsen. Både udenrigs- og forsvarsministrene er yderst kompetente. Og vicepræsidenten er klart kvalificeret til om nødvendigt at træde til.

Biden er gammel, men god – kedelig, men klog.

Jeg hejste det amerikanske flag i 14 dage, da han blev valgt. Det vil jeg gøre igen - selv om det nu bliver forbudt af hensyn til nogle fremmedangste nationalkonservative!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024