Debat

Den dyrebare natur

Koncentrat af lederen "Den dyrebare natur" i Jyllandsposten 4/4 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
NATUREN skal kunne opleves særligt intenst i en stribe naturparker hver især karakteristiske for særpræget natur, som landet byder på. Tankerne er oprindelig fostret i et udvalg under den tidligere SR-regering, men planen om syv pilotprojekter er søsat af fhv. miljøminister Hans Chr. Schmidt, som ellers på flere måder har været tæt på at forgribe sig på bevaringsværdige naturværdier.

Hans planer om flere sommerhusgrunde tæt på kysten og fritidshuse i skove og anden bevaringsværdig natur inde i landet blev mødt med betydelig skepsis, mens forslaget om naturparker oprindelig fik en pæn modtagelse og bl.a. har været genstand for gavmilde sponsorers opmærksomhed. Syv områder er foreløbig udpeget til pilotprojekter, men efterhånden som vi nærmer os den 1. juli, der er fristen for styregruppernes indstilling til den nationale følgegruppe om udformningen, er den lokale modstand i tiltagende. Senest har borgere og lodsejere i Lille Vildmose i Himmerland ligefrem holdt protestmøde for at standse pilotprojektet der. Fra Mols Bjerge meldes der også om modstand, og man har undladt at inddrage Skjern Å og Det Sydfynske Øhav på grund af manglende lokal opbakning.

(...) Med den tidligere miljøministers udspil om sommerhuse og fritidshuse in mente kunne nogle frygte, at regeringen nu kæler for bestemte naturområder for at lade andre i stikken. Men den har tværtimod yderligere afsat bevillinger til en målrettet indsats med genopretning af naturen bl.a. i ådale, omkring højmoser og i skove, hvor kulturpåvirkningen gennem årene har været for påtrængende.

Sidstnævnte er et værdifuldt tiltag, da det også forbedrer vilkårene for naturens truede arter, hvad enten det nu er dyr, fugle, planter eller insekter. Det samme vil naturparkerne utvivlsomt bidrage til, og det er vigtigt at erindre, at der derudover skal værnes om den resterende danske natur af den simple grund, at der er så lidt af den, og derfor er den også særlig dyrebar. Måske er landet også for lille til et større antal naturparker.(...)

Det kræver store hensyn at sikre, at de lokale ikke føler, at de skal være en del af et reservat eller en zoologisk have med den tivolisering af egnen, det i almindelighed kan medføre, og at den daglige dont i et og alt skal reguleres af et miljøpoliti fra Skov- og Naturstyrelsen. Først og fremmest skal de ikke rammes på deres erhverv, hvis det ellers er relevant og bæredygtigt i forhold til omgivelserne.

Men genopretning i større stil ude i det mere almindelige land er måske vigtigere end naturparkerne i det lange løb, fordi specielt landbruget har været hård ved naturen gennem mange år.

Værdifulde moser, engstrækninger, levende hegn, markskel og selv vejrabatter er lagt under plov for at kunne hente lidt ekstra EU-tilskud hjem. Når man tager verdens overproduktion af dyrkede landbrugsprodukter i betragtning, er der i virkeligheden tale om grove og i dag unødvendige indgreb i naturens orden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Christian Schmidt

MF (V), fhv. miljø-, fødevare-, transport- og bygningsminister
lærer (Haderslev Seminarium 1977)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024