Debat

Miljølovgivningen trænger til en hovedrenovering

DEBAT: Alene i år har tre udvalg anbefalet at revidere miljølovgivningen, så den bliver mere smidig og mindre bureaukratisk. Nu må regeringen handle, mener Henrik Frandsen, Landbrug & Fødevarer.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Henrik Frandsen
Viceformand, Landbrug & Fødevarer

Den nyligt tiltrådte regering har sat sig høje mål på både miljøområdet og i forhold til at skabe en lovgivning, der understøtter både vækst og konkurrenceevne. Mål som Landbrug & Fødevarer gerne vil arbejde sammen med miljøministeren om at nå. Men hvis vi skal nå målet, er det afgørende, at miljølovgivningen ikke bare er optimal for miljøet - men også for væksten.

Miljøarbejdet i landbruget og hos virksomhederne skal ikke bremses af en jungle af forældede regler, unødig bureaukrati og tung administration. Derfor opfordrer Landbrug & Fødevarer regeringen til at tage det alvorligt, når udvalg efter udvalg påpeger problemerne med den nuværende miljølovgivning.

Bare det seneste år er tre udvalg kommet med enslydende anbefalinger. I foråret anbefalede et ekspertudvalg om miljø- og naturklagesystemet en lovreform af hele miljølovgivningen, da "der i de nuværende strukturer på natur- og miljøområdet er nogle grundlæggende uhensigtsmæssigheder". I sommer kom husdyrreguleringsudvalget med en rapport, der anbefalede "store ændringer i de gældende regler", og for kort tid siden kom så sidste skud på stammen, virksomhedsudvalget, som ligeledes påpeger at "lovgivningens kompleksitet skaber problemer for såvel myndigheder som virksomheder", og anbefaler en lovreform.

Handling bag løfter 
Set i et globalt perspektiv er det danske fødevareerhverv blandt de allerbedste til at passe på miljøet, og den placering vil vi gerne beholde. Det kræver, at politikerne sætter handling bag de gyldne løfter om mindre bureaukrati og enklere lovgivning. I dag slås både landmænd og virksomheder med en lovgivning, som ikke er tilpasset de mange regler fra EU, og som er så kompliceret, at selv myndighederne ofte ikke forstår den. Helt tydeligt er det i forbindelse med Husdyrloven, hvor selv Kammeradvokaten har meldt pas.

Det fører til unødig bureaukratisk bøvl, dobbeltarbejde og urimeligt lange sagsbehandlingstider i stedet for fokus på reelle miljøforbedringer. Samtidig spænder det ben for dynamik og udvikling, som skal være med til at skabe arbejdspladser og vækst i Danmark. En enklere og mere målrettet lovgivning kan frigive ressourcer hos både virksomheder og myndigheder, som i stedet bruge tiden på arbejde, der rent faktisk gavner miljøet.

I en tid, hvor der prioriteres hårdt i både i den offentlige og private sektor, er det samfundsmæssigt problematisk at ofre dyrebare ressourcer på unødvendigt bureaukrati. Lovgivningen er skruet sådan sammen, at den i mange tilfælde ikke skaber en eneste miljøforbedring. Det er tilfældet, når man bliver ved med at regulere husdyrbrug i forhold til antallet af dyr, frem for hvor meget fosfor og kvælstof de reelt udleder til naturen. Det sætter både udviklingen af miljøteknologi og produktionsudvikling i stå.

Brug for lovreform 
Når udvalg efter udvalg påpeger disse problemer, er det tid til handling. Derfor anbefaler Landbrug & Fødevarer på det kraftigste regeringen til at starte arbejdet med en lovreform. Der er behov for en tilbundsgående analyse af hele miljø- og naturområdet, hvorefter man kan bygge lovgivningen op på ny, så vi får et regelsæt i tråd med nutiden.

I den forbindelse er det naturligt at se på myndighedsfordelingen på området. Den meget komplicerede lovgivning gør det svært for især mindre kommuner at besidde alle de nødvendige kompetencer til at behandle ansøgninger om miljøgodkendelser, føre tilsyn etc. Derfor bør man være særligt opmærksom på, hvordan komplekse sager skal behandles i fremtiden. Målet er en stærkere faglighed og mere ensartet forvaltning af lovgivningen - og dermed mere effektiv sagsbehandling, færre administrative omkostninger og øget retssikkerhed for virksomhederne. Med en sammentænkt og overskuelig miljølovgivning kan vi bedre sikre vækst og arbejdspladser i det danske samfund. Og det kan vi gøre til gavn for miljøet.

Fakta

I de næste måneder skriver biolog Hans Henrik Bruun, KU; viceformand Henrik Frandsen, Landbrug & Fødevarer; direktør Carl-Emil Larsen, Danva og miljøchef Ebbe Møller Olesen, Næstved Kommune på skift debatindlæg i Altinget.

Men du kan også komme til orde - send dit indlæg til [email protected]

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024