Debat

Virksomheder skal integrere

Koncentrat af lederen "Virksomheder må teste integrationen" i Dagbladet Børsen, 12/5 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Nu er det erhvervslivets tur til at teste regeringens løfter, kommunernes integrationspolitik og indvandrernes lyst til at arbejde.(...)

Den samlede pakke af initiativer, som skal presse og lokke udlændinge i job, er uoverskuelig. Men umiddelbart virker forslagene som skridt i den rigtige retning. Der er ingen tvivl om, at for børn og unge er børnehaver og skoler adgangen til at lære dansk og begå sig i Danmark, og for voksne er arbejdet samme adgangsvej til integration.

Derfor er det afgørende, at integrationen har til formål at få etniske mindretal i arbejde. Det skal ikke kunne betale sig at leve af offentlig forsørgelse, og modsat skal det netop være attraktivt at tjene sine egne penge.

Næste vanskelige skridt bliver derfor at omsætte den uoverskuelige bunke af initiativer til praksis i kommunerne, få fagbevægelsen til at bruge overenskomsterne fleksibelt og ikke mindst få virksomhederne til at teste den lange stribe af ordninger, som kan hjælpe indvandrere, flygtninge og deres efterkommere i job.

Indsatsen er nødvendig. Ledigheden blandt personer, der er kommet til Danmark fra ikke-vestlige lande, er næsten 12 pct., hvilket er tre gange så højt som for danskere. Også for efterkommerne af udlændinge er arbejdsløsheden over 9 pct. - mere end dobbelt så stor som for danskere, viser tal, som Danmarks Statistik har opgjort for Integrationsministeriet. (...)

Men indsatsen vil kun virke, hvis også private virksomheder er klar til at ansætte udlændinge, som bor i landet. Her er ikke brug for nogen særlig omsorg. Her er kun brug for et åbent sind.

Den enkelte virksomhed må finde den rette person til opgaven - til den rette løn. Og det kunne sagtens være en trainee, en lærling eller en person på indslusningsløn. Ordningerne er til for at blive brugt, og der er god økonomi i det for virksomheden og samfundet.

Der findes godt 40.000 virksomheder i Danmark, som har over 10 ansatte. Et kig på ordrebogen og vagtplanen kunne måske give plads til en enkelt mere, og netop her er løsningen på integrationsproblemet. Ingen kan integrere 250.000 udlændinge, men alle kan integrere én.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Rikke Hvilshøj

Public affairs-rådgiver, Grace Public Affairs, fhv. integrationsminister (V), bestyrelsesmedlem, Green Therma, Moranti, Grace Public Affairs og Rahbek Højskole
cand.polit. (Københavns Uni. 1997)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024