Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Peter Hummelgaard

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Peter Hummelgaard, om ministeren vil give en garanti for, at man ikke kan ændre politiloven, så den kan anvendes på situationer med utilbørlig behandling af religiøse skrifter

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 65, Spørgsmål 24
Vil ministeren give en garanti for, at man ikke kan ændre politiloven, så den kan anven­

des på situationer med utilbørlig behandling af religiøse skrifter?

Svar fra torsdag den 23. november 2023
1.

For en nærmere gennemgang af reglerne i politiloven henvises til besvarelse af 11. oktober 2023 af spørgsmål nr. 31 (Alm. del) og besvarelse af 19. oktober 2023 af spørgsmål nr. 84 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.

Der henvises endvidere til besvarelse af 14. november 2023 af spørgsmål nr. 17 til lovforslaget.

Som det fremgår heraf, er det ikke muligt for politiet efter reglerne i politiloven at gribe ind over for f.eks. en koranafbrænding med henvisning til det generelle trusselsbillede mod Danmark, herunder som følge af reaktioner i udlandet.

2.

Jeg forstår anden del af spørgsmålet sådan, at der ønskes en beskrivelse af muligheden for at ændre politiloven, så f.eks. opløsning af forsamlinger eller påbud mod enkeltpersoner kan ske med henvisning til den virkning, som en konkret handling som f.eks. en koranafbrænding vil kunne have for det generelle trusselsbillede mod Danmark, herunder som følge af reaktioner i udlandet.

En sådan udvidelse af politiloven vil i mine øjne være langt mere vidtgående end den ordning, som regeringen har lagt op til med lovforslaget.

Hertil kommer, at det i praksis ville blive meget svært for politiet at skulle vurdere, hvad en konkret handling på et bestemt tidspunkt i form af f en koranafbrænding i forbindelse med en demonstration ville kunne betyde i forhold til det generelle trusselsbillede mod Danmark, herunder som følge af reaktioner i udlandet.

Endelig ville sådanne ordninger rejse spørgsmål i forhold til grundlovens §

79 og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Side
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024