Theresa Scavenius
 svarer 
Peter Hummelgaard

Theresa Scavenius (UFG) spørger justitsministeren, Peter Hummelgaard, om, hvilken sikkerhedstrussel, der er nu, som begrunder koranlovforslaget

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 65, Spørgsmål 37
Kan ministeren redegøre for hvilken sikkerhedstrussel, der er nu, som begrunder koran­

lovforslaget, herunder for om enkeltpersoner i Danmark aktuel får truet sin personlige sikkerhed, hvis de afbrænder koraner eller kan udgøre en trussel for den offentlige sikker­

hed?

Svar fra torsdag den 23. november 2023
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), der har oplyst følgende:

”Det fremgår af Vurdering af terrortruslen mod Danmark (VTD) ra marts 2023, at truslen mod Danmark fra militante islamister er i niveauet alvorlig (niveau fire ud af fem).

I VTD’en vurderer Center for Terroranalyse (CTA), at militant islamistisk opmærksomhed på sager om opfattede krænkelser af islam i Danmark eller i andre lande i Vesten kan få betydning for terrortruslen rettet mod enkeltpersoner og lokaliteter i Danmark, mod Danmark generelt og mod danske interesser i udlandet. De såkaldte tegningesager i henholdsvis 2005 og 2008, hvor avisen Jyllands-Posten i 2005 bragte en række satiretegninger, og hvor flere danske medier genoptrykte de samme tegninger i 2008, er fortsat referencepunkt for militante islamister.

CTA vurderer endvidere, at betydningen for terrortruslen i høj grad afhænger af den eksponering, de konkrete krænkelsessager opnår i både nationale og internationale redaktionelle medier, på sociale medier og i militant islamistisk propaganda.

Siden offentliggørelsen af VTD’en i marts 2023 har en række forhold bidraget til at skærpe terrortruslen mod Danmark inden for det i forvejen høje niveau. Koranafbrændingerne i Danmark har medført en betydelig negativ opmærksomhed fra blandt andet militante islamister. Det har påvirket trusselsbilledet i Danmark og truslen mod danske interesser i udlandet.

Center for Terroranalyse (CTA) vurderer således, at den aktuelle situation er præget af en høj grad af kompleksitet og en markant usikkerhed i trusselsbilledet. Trusselsbilledet er Side 2/3 volatilt, især pga. hastigheden og uforudsigeligheden i, hvordan koran-skændingerne eksponeres via internationale medier, sociale medier og militant islamistisk propaganda. CTA bemærker, at det er for tidligt på nuværende tidspunkt at vurdere, hvad de længerevarende effekter af lovforslaget om forbud mod utilbørlig behandling af skrifter med væsentlig religiøs betydning for et anerkendt trossamfund (L 65) vil være de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Det sker i tæt samarbejde med relevante myndigheder i Danmark og i udlandet.

PET yder f.eks. personbeskyttelse for personer, der som følge af trusselsbilledet har et særligt beskyttelsesbehov. Truslen mod en person vil typisk være dynamisk og kan derfor ændre sig med kort varsel. På samme måde vil PET’s sikkerhedstiltag og anbefalinger også kunne ændre sig løbende.

PET kan ikke inden for rammerne af en folketingsbesvarelse bidrage med konkrete oplysninger om efterretningstjenestens arbejde og planlægningen af sikkerhedsindsatser, herunder besvare spørgsmål omkring sikkerhedsvaretagelsen af personer med særlige beskyttelsesbehov.” Side 3/
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024