svarer 
Lars Christian Lilleholt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget spørger energi-, forsynings- og klimaministeren, Lars Christian Lilleholt, om kommentar til henvendelse af 20/11-18 fra DI Energi og Dansk Fjernvarme om overskudsvarme

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 97, Spørgsmål 3
Ministeren bedes kommentere henvendelse af 20. november 2018 fra DI Energi og Dansk Fjernevarme om overskudsvarme, jf. L 97 - bilag 7.

Svar fra onsdag den 5. december 2018
Indledningsvist skal det bemærkes, at det efter endt høringsperiode, hvor branchen og organisationerne har haft mulighed for at kommentere på lovforslaget, ikke er muligt at ændre eller slette bemærkningerne til et allerede fremsat lovforslag. Det skal dog understreges, at dette svar indgår i forarbejderne til lovforslaget på lige fod med bemærkningerne.

Da lovforslaget øger muligheden for fortjeneste ved salg af overskudsvarme nyttiggjort med varmepumper, har det været relevant i lovforslaget at henvise til forhandlingerne om overskudsvarme, hvor regeringen foreslår at indføre et forrentningsloft.

Det skal sikre, at investeringerne i overskudsvarme sker på et oplyst grundlag.

Lovforslag L 97 tager dog ikke hul på forhandlingerne om nye regler på overskudsvarme, ligesom der ikke lovgives i bemærkningerne, som DI og Dansk Fjernvarme udtrykker bekymring over.

Lovforslaget indeholder tre dele, nemlig nye regler for forbrugerbindinger, pligtmæssig digital kommunikation og indførelsen af mulighed for, at der kan indregnes overskud i varmeprisen for varme produceret på eldrevne varmepumper med VEkilder eller overskudsvarme som varmekilde. Det sidste er desuden et element, som både Dansk Fjernvarme og Dansk Industri bifalder i deres høringssvar.

I bemærkningerne til lovforslaget fremgår det, at der kun kan indregnes overskud for den del af en varmeleverance, der rent faktisk er overskudsvarme, og ikke kommer af et ekstra forbrug af brændsel. Heri ligger, at overskudsvarme er varme, der reelt er til overs, og altså ikke varme, der produceres ved et egentligt merforbrug af brændsel.

Denne forståelse af begrebet overskudsvarme er ikke ny. Og det fremgår da også i en af de passager, som foreslås slettet, at denne tolkning allerede gælder for industriel overskudsvarme. Definitionen stammer bl.a. fra afgiftslovgivningen, EnergistyEnergi-, Forsynings- og Klimaministeriet Stormgade 2-6 1470 København K T: +45 3392 2800 E: [email protected] www.efkm.dk relsens vejledning til projektbekendtgørelsen fra 2005, samt gældende praksis fra Energiklagenævnet og Forsyningstilsynet. Med andre ord ændrer bemærkningerne ikke ved hverken eksisterende begreber eller praksis på området.

De afsnit i bemærkningerne, som Dansk Fjernvarme og Dansk Industri foreslår slettet, sikrer, at eldrevne varmepumper, som udnytter overskudsvarme, sidestilles med industriel overskudsvarme. Der indføres dermed ikke en ny forståelse af begrebet overskudsvarme med forslaget. Bemærkningerne forklarer alene, at overskudsvarme udnyttet ved eldrevne varmepumper skal forstås på samme måde, som man forstår overskudsvarme fra industrivirksomheder, jf. den gældende § 20 b i varmeforsyningsloven.

Afslutningsvist vil jeg gentage, at lovforslaget ikke foregriber de igangværende forhandlinger om overskudsvarme, og en ny regulering for udnyttelse af overskudsvarme skal ske ved en lovændring. Det samme gælder introduktion af nye begreber eller definitioner i for eksempel varmeforsyningsloven.
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024