Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Peter Skaarup
 svarer 
Nick Hækkerup

Peter Skaarup (DF) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om at konkretisere indholdet af de initiativer, som ministeren under 1. behandlingen gav udtryk for at ville undersøge, og som har det formål, at bandekriminelle, der kommer til skade i bandekonflikter, ikke længere har ret til at kræve statslig offererstatning

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 235, Spørgsmål 1
Vil ministeren konkretisere indholdet af de initiativer, som ministeren under 1. behandlingen gav udtryk for at ville undersøge, og som har det formål, at bandekriminelle, der kommer til skade i bandekonflikter, ikke længere har ret til at kræve statslig offererstatning?

Svar fra fredag den 21. maj 2021
Offererstatningsordningen er en statslig erstatningsordning, der varetages af Erstatningsnævnet under Justitsministeriet. Ordningen indebærer, at staten yder erstatning og godtgørelse, hvis en person kommer til skade som følge af en overtrædelse af bl.a. straffeloven. Ordningen varetager hensynet til offeret, da det i mange tilfælde vil være nyttesløst for offeret at rejse et krav mod gerningsmanden. Herved påtager staten sig offerets økonomiske risiko for at blive udsat for en forbrydelse.

Som jeg oplyste ved beslutningsforslagets førstebehandling, har en dom fra Højesteret fra december 2019 betydet, at Erstatningsnævnet ikke i samme grad som tidligere har mulighed for at lade erstatning og godtgørelse bortfalde som følge af, at offeret har bandetilknytning. Derfor har nævnet efterfølgende måttet udbetale statslig offererstatning til personer med tilknytning til bandemiljøet.

Offererstatningsordningen er et vigtigt redskab, der er med til at sikre, at ofre, der uskyldigt og uforvarende udsættes for tilfældig vold eller overgreb, kompenseres for den økonomiske skade, der kan være forbundet hermed.

Der er efter min opfattelse ikke det samme hensyn at tage til bandekriminelle, der vender samfundet ryggen, og som bevidst udsætter sig selv og andre for fare ved at deltage i kriminalitet. Derfor er der behov for at se på, om ordningen har den rette balance.

Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvordan et konkret initiativ vil kunne se ud, men jeg vil bede mit embedsværk undersøge, hvordan offererstatningsloven eventuelt vil kunne ændres, således at loven ikke berettiger til statslig erstatning og godtgørelse, hvis man har bandetilknytning og kommer til skade i den forbindelse. Jeg kan i den forbindelse oplyse, at offererstatningsloven tidligere har indeholdt en såkaldt billighedsregel, hvorefter Side 2/3 erstatning kunne bortfalde eller nedsættes, hvis offeret havde medvirket til en skade, eller skaden var opstået under sådanne forhold, at det ikke fandtes rimeligt at yde erstatning, hvilket vil indgå i de kommende overvejelser om en mulig ændring af offererstatningsloven.

Side 3/
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024