Debat

Danske Patienter: PLO's advarsel om lægereform rammer ved siden af

Det må og skal i sidste ende være politikerne, der fastsætter rammerne for, hvad man kan forvente af almen praksis, skriver Klaus Lunding.

Hvis vi ønsker et stærkt og velfungerende almen praksis, skal vi turde åbne op for dialogen, skriver Klaus Lunding. 
Hvis vi ønsker et stærkt og velfungerende almen praksis, skal vi turde åbne op for dialogen, skriver Klaus Lunding. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Klaus Lunding
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De praktiserende læger i almen praksis løfter en central opgave i sundhedsvæsenet. Hver dag gør de en markant forskel for patienter og pårørende – ofte under hårdt pres.

Derfor skal myndigheder og politikere anerkende og have respekt for denne virkelighed, når de stiller krav til almen praksis i fremtiden. 

Men det må og skal i sidste ende være politikerne, der fastsætter rammerne for, hvad både ansatte, leverandører og borgere kan forvente i det danske sundhedsvæsen – også almen praksis. 

Politikernes ansvar 

På hospitalerne beslutter læger og sygeplejersker ikke, hvor længe operationsstuerne er åbne, og i kommunerne er det heller ikke social- og sundhedsassistenterne, der afgør, hvor meget tid de har til hvert hjemmebesøg.

Leverandører af it-systemer i sundhedsvæsenet bestemmer heller ikke, hvilke systemer der tages i brug, eller i hvilket omfang borgerne får digital adgang til sundhedstilbud. 

Nej, i sidste ende er det politikerne og ledelserne, der træffer disse afgørende beslutninger – og sådan skal det være. Men de skal gøre det i tæt dialog med både borgere og fagpersoner.

Læs også

Beslutningerne skal bygge på grundig viden, så de krav, der stilles, afspejler borgernes behov og de praktiske forhold for dem, der skal udføre arbejdet. 

Praktiserende Lægers Organisation (PLO) advarer i Altinget om, at reformen kan presse lægerne helt ud af faget, hvis politikerne fratager dem muligheden for at forhandle deres arbejdstid og mængde.

Det handler om differentierede honorarer og patientantal, og om at sætte loft over nye ydernumre i nogle områder, mens andre områder prioriteres højere. Nationalt fastsatte åbningstider og tilgængelighed vækker også bekymring hos PLO. 

Der skal skabes dialog

I Danske Patienter mener vi, at kritikken rammer ved siden af.

Selvom man rykker udviklingen af praksissektoren ud af det lukkede overenskomstrum, vil de ansvarlige myndigheder naturligvis fortsat lytte og justere krav til sektoren, hvis læger begynder at forlade faget.  

Det handler om at sikre en fremtid, hvor alle borgere har adgang til den rette behandling.

Klaus Lunding
Forperson, Danske Patienter

Hvis de praktiserende læger, regionsklinikker eller eventuelle andre leverandører ikke kan leve op til kravene, må vi finde løsninger gennem en åben dialog. Der vil blot være tale om en normalisering af forholdet mellem udbyder og leverandør. 

Vi opfordrer derfor Christiansborg til at følge Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger. Hvis vi ønsker et stærkt og velfungerende almen praksis, skal vi turde åbne op for dialogen.

Vi skal lytte til både patienter og fagpersoner, så vi kan skabe løsninger, der holder i praksis og som fungerer for både læger og patienter.  

Det handler om at sikre en fremtid, hvor alle borgere har adgang til den rette behandling, uanset hvor de bor, og hvor fagpersoner har de nødvendige rammer til at udføre deres arbejde.

Lad os tage det skridt sammen – i åbenhed, med respekt for alle parter. Ikke i et lukket overenskomstrum. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Klaus Lunding

Formand, Danske Patienter
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024