Debat

Novo Nordisk: Evidens og faglighed er under pres i Danmark – og det går ud over patienterne 

Medicinrådet vender det blinde øje til evidens og faglighed, når de konkluderer, at alle diabeteslægemidler stort set er ligeværdige. Resultatet kan blive invaliderende senkomplikationer og følgesygdomme, skriver Jeppe Theisen.

Vi vil i de kommende måneder følge behandlingskvaliteten tæt, og håbe, at evidens og faglighed får en afgørende rolle i den behandling, vi tilbyder mennesker, som lever med type 2 diabetes, skriver den danske landechef hos Novo Nordisk. 
Vi vil i de kommende måneder følge behandlingskvaliteten tæt, og håbe, at evidens og faglighed får en afgørende rolle i den behandling, vi tilbyder mennesker, som lever med type 2 diabetes, skriver den danske landechef hos Novo Nordisk. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jeppe Theisen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg er netop vendt hjem fra EASD – den store internationale diabeteskongres.

Her var der stor optimisme om fremtidens diabetesbehandling, ikke mindst grundet de nye effektive og organbeskyttende GLP-1 lægemidler.

Men mens evidens for effekten af GLP-1 for mennesker som lever med type 2 diabetes, styrkes i disse år, vælger vi i Danmark lige nu at bede læger om at skifte velbehandlede patienter med type 2 diabetes væk fra GLP-1.

Vi er bekymrede for, at denne situation vil betyde, at det enkelte menneske som lever med type 2 diabetes, ikke i samme grad kommer i god sygdomskontrol

Jeppe Theisen
Landechef, Novo Nordisk Danmark

Det faglige grundlag ser ud til at være Medicinrådets vejledning fra 2021.

Medicinrådets konklusion er nemlig, at alle diabeteslægemidler stort set er ligeværdige.

Sammenligner æbler og pærer

I stedet for at bruge de store randomiserede studier, der har dokumenteret de kliniske effektforskelle mellem lægemidlerne, har Medicinrådet i stor grad anvendt metaanalyser og derved udvisket de kliniske forskelle.

Med andre ord, vælger man at vende det blinde øje til evidens og faglighed, og i stedet sammenligne æbler og pærer for at få det resultat, som man ønsker.   

Vi er bekymrede for, at denne situation vil betyde, at det enkelte menneske som lever med type 2 diabetes, ikke i samme grad kommer i god sygdomskontrol, og derfor øger sin risiko for invaliderende senkomplikationer og følgesygdomme.

Det er både skidt for den enkelte, men også dyrt for samfundet.

Flere lægefaglige selskaber har peget på en række patientgrupper med type 2 diabetes, hvor det ikke giver fagligt mening at udsætte opstart af GLP-1 eller skifte fra GLP-1.

Det gælder blandt andet patienter, som tager insulin, har et BMI over 35, har haft et slagtilfælde eller som har svært nedsat nyrefunktion.  

Irrationelt at fjerne effektiv behandling

Vi har forståelse for, at man skal sikre, at lægemidler bliver brugt rationelt. Selvfølgelig.

Vi forstår også, at regionerne er bundet af en snæver etårig budgetramme, hvilket dårligt understøtter behandlingen af danskere, der lever med kronisk sygdom.

Men at fjerne effektiv behandling fra patienterne vil være decideret irrationelt, og vil i et trængt sundhedsvæsen også beslaglægge unødigt mange ressourcer, der kunne bruges på andre patienter.

Regionernes udgifter til især GLP-1 var ekstraordinært høje i 2023. Den primære årsag til den stigning var, at parallelimportører øgede deres priser med op til 300 procent.

Læs også

For at sikre at mennesker, der lever med type 2 diabetes, har adgang til vores GLP-1 produkter valgte Novo Nordisk at sænke prisen på vores GLP-1 produkter i injektions- og tabletform.

For regionerne vil det resultere i sænkede udgifter til Novo Nordisk GLP-1 produkter for omkring 500 millioner kroner.

De seneste tal for regionerne viser, at tilskudsudgifterne til GLP-1 er normaliseret.  

Udskrivninger følger forskrifter 

Der har i medierne også været meget omtale af, at lægerne har brugt lægemidlerne på en irrationel måde.

Fra data kan vi også konstatere, at nogle patienter er sat i behandling med GLP-1, hvor billigere lægemidler kunne være tilstrækkeligt.

Jeppe Theisen
Landechef, Novo Nordisk Danmark

Det vil sige, at lægerne kunne have udskrevet billigere alternativer til mennesker med type 2 diabetes.

Novo Nordisk har indhentet og gennemgået data fra Sundhedsdatastyrelsen der viser, at 93 procent af alle udskrivninger af GLP-1 lægemidler er fagligt velbegrundede, og følger danske og internationale kliniske guidelines.

Fra data kan vi også konstatere, at nogle patienter er sat i behandling med GLP-1, hvor billigere lægemidler kunne være tilstrækkeligt.

De patienter kan man ud fra en lægefaglig vurdering overveje at skifte.

Følger behandlingen tæt

Men det retfærdiggør ikke, at vi går på kompromis med den individualiserede tilgang, som hidtil har været grundstenen i dansk diabetesbehandling, og skærer alle over én kam.   

Vi kan også konstatere, at der har været tilfælde, hvor vores produkter er brugt uden for indikationen og endda købt med henblik på videresalg.

Dette er selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt. 

Myndighederne har nu iværksat initiativer, som skal dæmme op for den form for svindel.

Det er Novo Nordisks opfattelse, at udgifterne til GLP-1 er normaliseret og forbruget er under kontrol.

Nu vil vi i de kommende måneder følge behandlingskvaliteten tæt, og håbe, at evidens og faglighed får en afgørende rolle i den behandling, vi tilbyder mennesker, som lever med type 2 diabetes. 

At vi lader lægerne og ikke snævre budgethensyn bestemme, hvilken behandling der er bedst.

Sådan kan vi både styrke den enkeltes livskvalitet og samfundet generelt.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Theisen

Landechef, Novo Nordisk Danmark
master i kommunikation og organisation (SDU, Keele University)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024