Dødsfald: Billedhugger og kirkeudsmykker Erik Heide (89)
Kunstneren, der udsmykkede 94 danske kirker, Erik Heide, Mors, er død i sit hjem i Flade omgivet af sin familie. Han blev 89 år.
Rasmus Nielsen
UdgiverFabrikantsønnen fra Mors Erik Heide gik på Kunstakademiets Malerskole fra 1951 til 1954, men arbejdede fra 1958 udelukkende som billedhugger. Nu er han død, 89 år, skriver Kristeligt Dagblad.
Selv ville han først og fremmest opfattes som billedhugger, selv om menighedsrådene stod i kø for at få et værk af ham. Typisk udført i granit, støbejern, træ eller bronze. Der skulle gerne være et figurativt element, men med årene blev værkerne mere og mere enkle:
"Jeg er ikke så sofistikeret og vil helst have, at mine værker er direkte aflæselige for øjet. Jeg forstår simpelthen ikke meningen med, at man skal gætte sig til, hvad det betyder," sagde han til avisen i 2016.
Påsken var hans foretrukne højtid at udsmykke:
"Det handler hver gang om spændingsfeltet mellem det vandrette og det lodrette eller - om man vil - det jordiske og det himmelske. Det simple budskab er vel, at de to ting er indbyrdes forbundne".
Ud over kirkekunsten skabte Erik Heide en række skulpturer og relieffer af mere verdslig karakter - også her med grove materialer og forenklede former. Gerne med dyreformer som fuglen, fisken, hunden – eller mennesket. Hans værker findes på pladser og torve i mange byer landet rundt.
Den afdøde billedhugger var æstetik konsulent for Sund & Bælt ved den igangværende opførelse af Femern Bælt. Han har også bistået Vejdirektoratet med den æstetiske udformning af forskellige større vejanlæg.
Blandt vigtige tillidshverv i kunstlivet kan nævnes, at Erik Heide var medlem af Statens Kunstfonds Billedkunstneriske Udsmykningsudvalg 1971-74, af Akademiet for de Skønne Kunster 1972-96 og af bestyrelsen for Thorvaldsens Museum 1979-96.
Hvad angår kunstnersammenslutninger var Heide medlem af Vrå-udstillingen siden 1962, af Decembristerne 1963-76, Den Frie Udstilling 1985-93 og fra 1994 af Grønningen.
Erik Heide modtog en række priser og hædersbevisninger - bl.a. Kai Nielsens Mindelegat 1966, Akademiets Guldmedalje 1969, Carl Nielsens og Anne Marie Carl Nielsens Legats Hæderspris 1972, Anckerske Legat 1975, legat fra Astrid Noacks Legatfond 1976, legat fra Billedhugger Viggo Jarls Fond 1991 og Niels Larsen Stevns' Legat 1993. Han har endvidere modtaget Statens Kunstfonds livsvarige ydelse siden 1985, hvis størrelse afhænger af kunstnerens øvrige årlige indtægter.
For en billedhugger at være, der gerne er udadvendt, var Erik Heide en anderledes stille, underspillet men intens og nærværende personlighed. Han efterlader sin hustru siden 1991, læge Bente Hjelmar, tre børn fra et tidligere ægteskab samt børne- og oldebørn. Han var i øvrigt bror til den mangeårige tv-vært Preben Heide.
Erik Heide skal begraves på sin lokale kirkegård på det nordlige Mors, hvortil han også har hugget sin egen gravsten, ligesom han betænksomt har efterladt en gravsten til sin enke.