Dødsfald: Skibsreder og samfundsdebattør Ole Lauritzen (88)
Skibsreder og aktiv samfundsdebattør Ole Lauritzen, Hellerup, er død, 88 år gammel. Han sov ind 8. juni efter længere tids sygdom. Begravelsen finder sted i stilhed.
Rasmus Nielsen
UdgiverOle Lauritzen, der startede rederiet Olau-Line helt tilbage i 1956, er død, 88 år gammel.
Ole Lauritzen uddannede sig først på School of Navigation, Southampton i 1953 og tog en Højere Handelseksamen på Niels Brock i 1956.
Navnet på rederiet blev sammensat af hans for- og efternavne. Olau Line eksisterede fra 1956 til 1994. I begyndelsen var rederiets primære aktivitet udchartring af tørlasts- og tankskibe, men i 1973 tog Ole Lauritzen initiativ til en færgerute mellem Storbritannien og Holland. Han etablerede også en busforbindelse mellem København og London for at understøtte færgeruten. Til formålet indkøbtes amerikanske Greyhoundbusser.
Rederiet blev solgt til tyske TT-Line i 1980. Da var Ole Lauritzen blevet kendt for sine moderne ledelsesprincipper. En overgang fik han ligefrem tilnavnet "den røde skibsreder", fordi han brød med gamle hierarkiske traditioner i de danske rederier. I stedet gav Ole Lauritzen besætningerne medbestemmelse og frihed til selv at styre en stor del af driften. Samtidig åbnede han for, at medarbejderne skulle have del i eventuelle overskud, hvilket dog kostede ham på kreditværdigheden i bankerne.
Arveligt belastet
Gentofte-drengen var søn af skibsreder Knud Lauritzen, som selv var søn af skibsreder Ditlev Lauritzen, som igen var søn af tømmerhandler Jørgen Lauritzen. Ditlev Lauritzen begyndte som skibsreder allerede som 24-årig og anvendte faderens navn til rederiet.
Så man kan i tilfældet Lauritzen-familien roligt tale om, at Ole Lauritzen var arveligt belastet. Efter faderens død i 1978 var Ole Lauritzen da også hovedperson i en 20 år lang strid om indflydelse i rederiet J Lauritzen, der også kontrollerede rederiet DFDS, og hvis ejerskab mange år i forvejen var omdannet til en fond.
Ole Lauritzen har aldrig lagt skjul på, at han fandt ledelsen af J.L. Fonden og rederiet inkompetent. Samtidig var der intern uenighed mellem de to grene af Lauritzen-familien.
Striden endte med, at Ole Lauritzen indtrådte i rederiets bestyrelse i perioden 1997-2003. Han udgav i 2014 bogen "Kuppet" med erindringer fra sit liv med J Lauritzen.
Ivrig debattør
Der blev også tid til andet end rederier. Han sad således i bestyrelsen for Kogtved Søfartsskole 1982-95 og for Aalborg Industries 1992-94.
Ved siden af sin erhvervskarriere var Ole Lauritzen også kendt i offentligheden som en ivrig debattør, bl.a. i radio og tv og som foredragsholder. EF/EU-modstanden var en mærkesag for ham, der også fra 1983 sad i bestyrelsen for Socialpolitisk Forening og for Græsrodsfonden 1988-2005.
Sine sidste år anvendte Ole Lauritzen - der var far, farfar, morfar og bror - bl.a. på 40 fod sejlbåden Saga og på at besøge og bade i Thailand om vinteren. Ved sin 85 års dag udtrykte han det på følgende, optimistiske måde:
"Jeg sejler i Saga, når vejret er til det, møder skønne kvinder og deres søde hunde og ser mine gamle klassekammerater, tidligere ansatte, gode venner fra min britiske søofficerskole og andre spændende mennesker."