Folketingets ledelse skærer igennem: Rosenkrantz-Theil får kritik for at haste omstridt lov igennem

Forårets lovbehandling af de omdiskuterede magtanvendelsesregler var “kritisabel” og “problematisk” for lovens kvalitet, lyder det i en ny afgørelse fra Folketingets præsidie. Tidligere minister “tager kritikken til sig”, mens partier opfordrer Hæstorp til at genbehandle loven.

Lovforslaget bag de nye magtanvendelsesregler burde være fremsat før 1. april, og processen var problematisk for folketingsmedlemmernes arbejdsvilkår, offentligheden og lovkvaliteten, konkluderer Folketingets præsidium.
Lovforslaget bag de nye magtanvendelsesregler burde være fremsat før 1. april, og processen var problematisk for folketingsmedlemmernes arbejdsvilkår, offentligheden og lovkvaliteten, konkluderer Folketingets præsidium.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Det gik for stærkt, da tidligere socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ville have de nye og omdiskuterede regler for magtanvendelse på plads i foråret. Og det var "problematisk" for lovens kvalitet.

Sådan lyder det fra Folketingets præsidium i en ny afgørelse.

"Præsidiet finder det særligt kritisabelt, at lovforslaget blev fremsat i ufuldstændig form, da der fortsat var igangværende politiske forhandlinger. Det gjorde det vanskeligt at gennemføre en meningsfuld 1. behandling, ligesom det var problematisk i forhold til medlemmernes arbejdsvilkår, offentligheden og lovkvaliteten," skriver Folketingets formand Søren Gade (V) i svaret på klagen, som Altinget er i besiddelse af.

Præsidiet finder det særligt kritisabelt, at lovforslaget blev fremsat i ufuldstændig form, da der fortsat var igangværende politiske forhandlinger

Søren Gade (V)
Formand, Folketingets Præsidium

Pernille Rosenkrantz-Theil oplyser i et skriftligt svar til Altinget, at hun tager kritikken til sig.

"Som jeg har sagt tidligere, så har det aldrig være min eller ministeriets intention at haste noget igennem," skriver hun. Hun understreger samtidig, at hun ikke har flere kommentarer til sagen, fordi hun ikke længere er minister på området.

Meldingen fra præsidiet er et resultat af, at fire partier i kølvandet på lovbehandlingen af de nye regler før sommerferien valgte at indgive en klage over Pernille Rosenkrantz-Theil efter forløbet.

Ordførerne fra SF, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Enhedslisten var nemlig stærkt utilfredse med tidligere den socialministers ageren, da de nye regler for brug af magt over for udsatte borgere med handicap skulle konverteres til lovtekst i Folketingssalen.

I klagen kritiserede de ministeren for at haste de nye regler igennem i en proces, der både var sjusket, risikerede at gå ud over borgernes retssikkerhed og lagde "et urimeligt pres" på folketingsmedlemmerne.

Præsidiets svar på klagen viser ifølge SF's socialordfører Charlotte Broman Mølbæk, at ordførerne havde ret i deres klagepunkter.

"Jeg er tilfreds med, at de finder den ufuldstændige fremsættelse af lovforslaget og de vilkår vi som folketingsmedlemmer måtte arbejde under for at sikre lovens kvalitet, for stærkt kritisable," siger hun.

Det samme mener Danmarksdemokraternes medlem af socialudvalget, Karina Adsbøl.

"Jeg er glad for, at præsidiet giver os medhold i en række af klagepunkterne. Forløbet var dybt kritisabelt og meget uskønt," siger hun.

Læs også

Vil genstarte lovbehandling

Præsidiets afgørelse bør ifølge SF og Danmarksdemokraterne føre til, at den nye socialminister genåbner loven og ser på den igen.

"Loven er utrolig dårligt gennemarbejdet, og det var noget hastværk. Der er en masse nye bestemmelser og frihedsgrader for, hvordan magtanvendelsesreglerne kan bruges, som der ikke er sat nogle tydelige hegnspæle for," siger Charlotte Broman Mølbæk fra SF. 

Hun vil nu gå i gang med at undersøge, om der kan stables et flertal på benene for at genstarte forhandlingerne om magtanvendelsesreglerne, selvom hun erkender, at det bliver en udfordring med regeringens nuværende flertal. 

Jeg ser ingen grund til at ændre den lovgivning, som er trådt i kraft

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Social- og boligminister

Danmarksdemokraterne vil også vil også genstarte lovbehandlingen, men tror ikke på, at det er muligt.

"Det kunne da være dejligt, men vi har en flertalsregering, så det kommer jo aldrig til at ske," siger Karina Adsbøl.

Socialminister Sophie Hæstorp Andersen (S) har ingen planer om at ændre loven, oplyser hun til Altinget.

"Jeg er enig i, at lovforslag skal fremsættes i god tid med mulighed for en grundig behandling. Jeg noterer mig samtidigt, at lovforslaget er behandlet og vedtaget af et bredt flertal inden for de gældende rammer – og jeg ser ingen grund til at ændre den lovgivning, som er trådt i kraft," skriver ministeren.

Burde være fremsat tidligere

Loven om magtanvendelsesreglerne – L 188 - blev fremsat d. 30. april 2024. Det var før, at den politiske rammeaftale om en lang række markante ændringer på handicapområdet, som magtanvendelsesreglerne er en del af, var indgået af et flertal i Folketinget.

Det har Pernille Rosenkrantz-Theil tidligere begrundet med, at lovforslaget var både omfattende og komplekst, og at det derfor ikke var muligt at fremsætte tidligere.

Læs også

Og selvom præsidiet giver den tidligere minister ret i, at de formelle tidsfrister for fremsættelse af lovforslaget er overholdt, så konkluderer præsidiet samtidig, at det burde være fremsat tidligere.

Det gør de med henvisning til – som de klagende ordførere også tidligere har lagt vægt på - at lovforslag ifølge Folketingets forretningsorden senest bør fremsættes 1. april, hvis de skal gennemføres inden Folketingsårets afslutning. Senere fremsættelse kræver ifølge Justitsministeriets vejledning om lovkvalitet "helt særlige omstændigheder".

"Henset til lovforslagets karakter, at maj er en af de travleste måneder for medlemmerne med en del helligdage, og at der bør foreligge helt særlige omstændigheder, hvis et lovforslag fremsættes efter 1. april, burde lovforslaget efter Præsidiets opfattelse have været fremsat inden 1. april for at sikre tilstrækkelig tid til en grundig folketingsbehandling," skriver Søren Gade i klageafgørelsen.

SF håber, at afgørelsen fra præsidiet kommer til at give bedre arbejdsvilkår og danne præcedens for bedre behandling af lovforslag fremover.

"Vi valgte at fastholde klagen, fordi den har principiel karakter. Det handler ikke kun om at slå en bestemt minister i hovedet. Det handler også om at sige til de pågældende ministerier og andre ministre fremadrettet, at det ikke er i orden," siger Charlotte Broman Mølbæk og uddyber:

"Præsidiet siger jo, at det faktisk kun er lovforslag af en bestemt karakter, som kan få lov til at blive fremsat efter 1. april og ikke et lovforslag, som det her."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Rosenkrantz-Theil

MF (S), fhv. social- og boligminister (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

Sophie Hæstorp Andersen

Social- og boligminister (S), fhv. MF og overborgmester i København
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Charlotte Broman Mølbæk

MF (SF)
pædagog









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024