Kommentar af 
Emil Søbjerg Falster

Forsker: Fremtiden er handicappet

FIK DU LÆST: Ideen om idealmennesket er forældet. I fremtiden skal vi tænke med handicap. For når vi skaber en verden til idealet, skaber vi den til ingen, skriver Emil Søberg Falster.

Vi kan
godt fortsætte med at fremstille mennesker med handicap som en udgift, men så
går vi som samfund bare glip af vigtig værdiskabelse, skriver Emil Søbjerg Falster. 
Vi kan godt fortsætte med at fremstille mennesker med handicap som en udgift, men så går vi som samfund bare glip af vigtig værdiskabelse, skriver Emil Søbjerg Falster. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Emil Søbjerg Falster
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Denne kommentar blev første gang bragt 6. maj.

Vi og vores samfund er i forandring. Det er ikke kun teknologi og klimaet, der ændrer vores liv. Vi, menneskene, ændrer os også, og vores demografi er i hastig forandring.

Vores ide om ”idealmennesket” harmonerer ikke med den diversitet, vi rummer som art. Flere bliver ældre, vi får færre børn, og flere får handicap og diagnoser.

Vi kigger ind i en fremtid, der allerede er enormt meget nutid.

På trods af det, fortsætter vi med at designe og skabe rammerne for det levede liv med afsæt i en snæver og ensidig ide om ”idealmennesket”.

Ideen om idealmennesket er forældet. Så hvad gør vi? Vi må naturligvis gøre op med ideen, da den ekskluderer og marginaliserer en stadig større gruppe af mennesker.  

Emil Søbjerg Falster

Forstået som et kropskapabelt og neurotypisk menneske. Det vil sige én, der ikke lever med kropslige og/eller neurologiske variationer.

Sandheden er imidlertid, at de færreste lever op til idealet, så når vi skaber en verden til netop det, skaber vi den til ingen.

Det er derfor, at de aktører, der designer og skaber rammerne, ikke kan fortsætte med at tænke og gøre som de plejer – og det er uafhængigt af, om de er politikere, embedsmænd, ingeniører, arkitekter, undervisere og så videre.

Ideen om idealmennesket er forældet. Så hvad gør vi? Vi må naturligvis gøre op med ideen, da den ekskluderer og marginaliserer en stadig større gruppe af mennesker.

Mens vi i Danmark bruger tiden på at snakke om mennesker med handicap som en udgift for samfundet, er de i andre lande, i store virksomheder og i multinationale selskaber begyndt aktivt at ”tænke med handicap”.

Et godt eksempel på det er Microsoft, der har udviklet Microsoft Inclusive Design Toolkit, som er et konkret værktøj, der skal få designere verden over til at arbejde aktivt med deres menneskesyn og blinde vinkler.

Pointen for Microsoft er, at designere skal tage afsæt i mennesker med permanente funktionsvariationer eksempelvis mennesker med handicap eller ældre, fordi det gør designs anvendelige og brugbare for mange flere.

Det kan være mennesker med midlertidige funktionsvariationer: Dem, som har brækket en arm eller et ben, eller mennesker med situationelle begrænsninger, for eksempel en forælder, der holder sit barn i den ene arm eller en person, der har favnen fuld af indkøbsposer.

Det samme rationale gør sig gældende i designparadigmet Universelt Design, der er et af det 21. århundredes største designtrends, og som også indgår i FN’s Handicapkonvention, hvorfor staten allerede har forpligtet sig på at fremme forskning og udvikling af produkter, omgivelser, programmer og services, så de i videst muligt omfang kan anvendes af og understøtter alle mennesker i samfundet.

Problemet er imidlertid, at staten kun gør det i et begrænset omfang og ofte kun som noget, der kan anvendes ind i en arkitektfaglig praksis.

Den tilgang harmonerer imidlertid ikke med, at samfundets udfordringer med ekskluderende og marginaliserende rammer er en tværfaglig problemstilling, der vedrører alt lige fra arkitektur, teknologi, undervisning og sundhed; ja faktisk vedrører det alle dele af vores samfund.

Arbejder du med inklusion og diversitet, men glemmer at tænke mennesker med handicap ind, så gør du det forkert.

Emil Søbjerg Falster

Men hvis du, der læser med, ikke har et handicap og i øvrigt synes, det hele lyder som noget sludder, så får jeg lyst til at stille dig et spørgsmål.

Tror du virkelig, at dit hævesænkebord eller din elektriske tandbørste blev opfundet til dig og din krop?

Nej, selvfølgelig gjorde de ikke det. Men du drager stadig fordel af dem, ikke?

Bordet understøtter dig på arbejdet, mindsker sliddet på din krop og gør dig mere produktiv.

Tandbørsten er mere effektiv, giver dig bedre mundhygiejne og lavere tandlægeregninger.

Hvad hvis jeg fortalte dig, at alt det her, kan vi få mere af? Ved at skabe en verden til mennesker med handicap, skaber vi en verden, der er bedre for alle. Det er netop det, som er min, men for den sags skyld også Microsofts, pointe.

Men hvad er sammenhængen mellem gøgeungeretorik og et opgør med ideen om idealmennesket?

Det korte svar er, at hvis vi begrænser mennesker med handicap i at modtage hjælp og støtte, og færre derfor får en uddannelse og kommer i beskæftigelse, så hæmmer vi repræsentationen af gruppen i samfundet.

Det er et problem, fordi vi som samfund er etisk forpligtet til at tænke alle med, og fordi vi har behov repræsentationen, når vi skal designe fremtidens samfund og håndtere de udfordringer vi allerede står i nu.

Fremtiden er handicappet, og arbejder du med inklusion og diversitet, men glemmer at tænke mennesker med handicap ind, så gør du det forkert.

Vi kan godt fortsætte med at fremstille mennesker med handicap som en udgift, men så går vi som samfund bare glip af den værdiskabelse som ovenstående indebærer.

En værdiskabelse, der ikke kun handler om den enkeltes trivsel, sundhed og performance, men om den samfundsmæssige værdi som eksempelvis færre renoveringer, salg af vare- og tjenesteydelser, højere skatteindtægter og et mere inkluderende og sammenhængende samfund medfører.

Men bare rolig. Det er ikke din skyld. Der er en årsag til, at vi skaber rammerne i vores samfund med afsæt i et snævret og ensidigt menneskesyn. Jeg – og mange andre – kalder det ableisme.

Det har jeg skrevet en bog om, der udkommer 23. maj.

Om skribenten

Emil Søbjerg Falster (f. 1992) er kommentarskribent på Altinget Social. Han er post.doc. og forsker hos Bevica Fonden og Aalborg Universitet. 

Han har skrevet ph.d. om hverdagslivet for børn og unge med et handicap og forsker nu i det danske handicapbegreb, og hvordan det skaber muligheder og begrænsninger for at realisere FN's Verdensmål.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Søbjerg Falster

ph.d., post.doc. ved Universal Design Hub/Bevica Fonden og Aalborg Universitet.
Cand.scient.adm.









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024