Tænketank i ny analyse: Regeringen er langt længere fra klimamålet, end den tror

Vi er væsentligt længere fra at nå klimamålet, end det fremgår af regeringens seneste klimafremskrivning, viser ny analyse fra Concito. Det er sidste udkald for at nå målet for 2025, lyder det.

Skal man tro Concito, har klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) en større opgave foran sig, end hans eget ministerium vurderer. 
Skal man tro Concito, har klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) en større opgave foran sig, end hans eget ministerium vurderer. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten ØyenDaniel Bue Lauritzen

Vi er snublende nær klimamålet i 2025, hvis man skal tro regeringen.

Men nu har den grønne tænketank Concito gået regeringens nye klimastatus igennem med en tættekam. Og konklusionen er en ganske anden end regeringens:

Afstanden til klimamålet i 2025 er meget længere, end regeringen har solgt den som.

Den her situation vidner om, at det er vigtigt at gå tidligt i gang med sine klimaindsatser.

Karsten Capion
Senioranalytiker, Concito

Concitos analyse viser, at der mangler 2,4 millioner ton CO2-reduktion for at nå 50 procent CO2-reduktion i 2025 sammenlignet med 1990. Med den nuværende politik er Danmark dermed kun på vej til at reducere med cirka 47 procent, vurderer tænketanken.

Til sammenligning viser regeringens klimafremskrivning fra april, at vi har reduceret med 49,8 procent og blot mangler 0,2 millioner ton. Et forsinket udbud af CO2-fangst i maj har dog fået regeringen til at opjustere tallet til 0,6 millioner ton. 

”Vores beregning viser, at der er et godt stykke vej til at nå 2025-målet. Derfor er der behov for hurtigst muligt at vedtage ekstra klimapolitik, der giver nogle markante reduktioner,” siger Karsten Capion, senioranalytiker i Concito.

Flere udledninger end klimafremskrivning viser

Kaster man et mere realistisk blik på klimatiltagene peger usikkerhederne nemlig entydigt mod, at udledningerne bliver større end opgjort af regeringens embedsmænd.

Regeringens klimafremskrivning

Hvert år udgiver Energistyrelsen en klimastatus og -fremskrivning over, hvor langt Danmark er fra at nå sine klimamål.

Danmark har sat som politisk mål at reducere drivhusgasudledningen i 2025 med mellem 50 til 54 procent i forhold til 1990. I 2030 skal reduktionen være på 70 procent.

Samtidig giver rapporten en redegørelse for, hvordan Danmarks drivhusgasudledninger har udviklet sig fra 1990 til 2021.

Klimastatus og -fremskrivning skal offentliggøres hvert år i april. Det fremgår af Lov om klima af 18. juni 2020.

Indtil nu er har Energistyrelsen været pennefører af den årlige Klimastatus- og fremskrivning, men fra næste år overføres opgaven til Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Det gælder blandt andet for udbud af CO2-fangst, klimaaftalen om affald, effekten af CO2-afgiften og stigende tyske afgifter på diesel, der peger på større grænsehandel.

Det giver til sammen en stigning i udledningerne på 1,4 millioner ton, vurderer Concito i analysen, som udkommer torsdag.

Oven i der går Concito i rette med regeringen, der har opgjort klimamålet for 2025 som enkeltår og ikke for måleperioden 2024-2026, som politikerne bag klimamålet ellers har aftalt.

Det giver et ekstra løft af udledningerne på en million ton.

”Det skyldes, at de højere udledninger i 2024 ikke modsvares af reduktioner i 2026, hvilket gør, at gennemsnittet bliver trukket i vejret,” skriver Concito i den nye analyse.

13 forslag til reduktioner 

Selvom der ifølge tænketanken mangler ti gange så mange reduktioner, som regeringen siger for at nå klimamålet, så er det ikke umuligt at nå – selvom måleperioden for 2025-klimamålet starter om bare syv måneder.

Men det er sidste udkald, lyder det fra tænketanken. For den korte tidsfrist indskrænker paletten af mulige virkemidler betragteligt.

“Vi har prøvet at vise, hvor det er muligt at finde de nødvendige reduktioner på den korte bane. Der bliver vi nødt til at tage fat mange forskellige steder,” siger Karsten Capion.

Læs også

I alt har Concito 13 forslag til tiltag, som til sammen kan være med til at få Danmark over målstregen og nå 50,7 procent reduktion for 2025 altså gennemsnittet af 2024 til 2026.

Blandt forslagene er at øge dieselafgiften til tysk niveau, hyppig udslusning af gylle, en hastighedsgrænse på 110 kilometer på motorveje, hurtigere implementering af CO2-afgift og en kulafgift. 

Værktøjskassen snævrer ind

Til gengæld har Concito ikke taget øget brug af biobrændstoffer med, som ellers er regeringens forslag til at lukke afstanden til 2025-klimamålet.

Ifølge tænketanken er biobrændstoffer nemlig meget dyre og med en tvivlsom klimaeffekt, der ikke bidrager til en langsigtet klimaløsning for transportsektoren.

Værktøjskassen snævrer betragteligt ind. Nogle af de tiltag, man kunne have fået til en mere fornuftig pris, har man spillet sig af hænde, fordi man har ventet for længe.

Karsten Capion
Senioranalytiker, Concito

Selvom der stadig er en række forslag at vælge imellem, så bliver der færre og færre i takt med, at sandet i timeglasset rinder ud frem mod 2025, fortæller Karsten Capion.

"Værktøjskassen snævrer betragteligt ind. Nogle af de tiltag, man kunne have fået til en mere fornuftig pris, har man spillet sig af hænde, fordi man har ventet for længe," siger han.

Hvad har vi misset?

"Man kunne have indført en CO2-afgift tidligere, så man havde givet befolkning og virksomheder bedre mulighed for løbende at tilpasse sig. Så havde man eksempelvis fremskyndet investeringer i energibesparelser og elektrificering i industrien."

Håber ikke på gentagelse

Han peger også på, at Danmark flere steder i landet stadig fyrer med kul, for eksempel på Nordjyllandsværket, og at en tidligere udfasning af kul havde hjulpet gevaldigt på målopfyldelsen.

Hvad risikerer man at gå glip af frem mod 2030, hvis politikerne handler for sent?

"Det er eksempelvis, at man ikke i tide sætter fart på CO2-fangst og lagring, så det når at levere til tiden. Vi skal også i gang med at reducere i landbruget, for det kan vise sig at blive vanskeligere end forventet," siger Karsten Capion og tilføjer: 

"Den her situation vidner om, at det er vigtigt at gå tidligt i gang med sine klimaindsatser. Vi håber, at det kan føre til, at man accelerer klimaindsatsen frem mod 2030, så man ikke står i en lignende situation om fem år."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Capion

Senioranalytiker, Concito
M.Sc. Eng., Energy, Technical University of Denmark









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024