Om  
Kjeld Olesen
Anker Jørgensen

Nekrolog: Smukke Kjeld - Ankers højrehånd - ville hellere være styrmand end formand

Anker Jørgensens udenrigsminister og tætte sparringspartner, fhv. næstformand og politisk ordfører i Socialdemokratiet Kjeld Olesen, Hellerup, er død, 92 år gammel. Han var medlem af Folketinget 1966-79 og 1981-87.

Anker Jørgensen præsenterer nye ministre i 1973. Til venstre ses nu afdøde, daværende forsvarsminister og senere udenrigsminister Kjeld Olesen. Han blev 92 år.
Anker Jørgensen præsenterer nye ministre i 1973. Til venstre ses nu afdøde, daværende forsvarsminister og senere udenrigsminister Kjeld Olesen. Han blev 92 år.Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix
Rasmus Nielsen

Fhv. udenrigsminister og mangeårigt socialdemokratisk folketingsmedlem Kjeld Olesen er død. Det oplyser Ekstra Bladet.

Kjeld Olesen var tillige i perioder trafikminister og forsvarsminister..

Ifølge den tidligere socialdemokratiske ministerkollega Karl Hjortnæs stoppede Kjeld Olesen aldrig med at interessere sig for samfundet. De to sad i hver deres kaffeklub i deres aktive politiske karriere. Men som pensionister smeltede deres kaffeklubber sammen med Kjeld Olesen som forperson, hvor de mødtes engang i kvartalet. Senest for en måneds tid siden.

"Kjeld var som altid skarp i hovedet", siger Karl Hjortnæs til avisen, hvor han også fremhæver Kjeld Olesens blandt mange kendte ordentlighed.

'Smukke Kjeld', som den store og venlige socialdemokrat gerne blev kaldt, gjorde i ungdommen organisatorisk karriere i sit parti.  Han var ansat i Socialdemokratiet i årtiet 1958-69 - bl.a. som organisationssekretær fra 1962 til 66. Men så var det, at den politiske løbebane på ministerniveau for alvor kaldte.

Ministerkarrieren ser sådan ud: forsvarsminister i Det Tredie Ministerium Krag 1971 og videre i Ministeriet Anker Jørgensen 1972-73, dernæst Minister for Offentlige Arbejder (trafikminister) i Det Andet Ministerium Anker Jørgensen 1977-78 for så at slutte som udenrigsminister i Det Fjerde Ministerium Anker Jørgensen 1979 og i Det Femte Ministerium Anker Jørgensen 1981-82.

Ministre i Krag-regeringen er samlet foran fjernsynet 2. oktober 1972 for at følge resultatet af folkeafstemningen om dansk optagelse i EF. Kjeld Olesen var dengang forsvarsminister.
Ministre i Krag-regeringen er samlet foran fjernsynet 2. oktober 1972 for at følge resultatet af folkeafstemningen om dansk optagelse i EF. Kjeld Olesen var dengang forsvarsminister. Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix

Kjeld Olesen var tillige næstformand for Socialdemokratiet 1973-81 og virkede som politisk ordfører for folketingsgruppen 1973-77. Han var i første omgang valgt til Folketinget i København, men flyttede i 1980'erne valgkreds til Nordjylland. Endelig var han kortvarigt medlem af Europa-Parlamentet fra det første direkte valg i 1979.

Kamp mod kommunismen
Hans politiske tillidshverv faldt direkte sammen med Den Kolde Krig og truslen fra det daværende Sovjetunionen. Før Kjeld Olesen blev folkevalgt, havde han, sammen med flere andre socialdemokrater, kæmpet aktivt mod kommunismen. I starten af 1950'erne blev han ligefrem hvervet til "Firmaet", som var en illegal efterretningstjeneste, der spionerede og ulovligt aflyttede danske kommunister. Tjenesten var delvist finansieret af den amerikanske efterretningstjeneste CIA.

Efter tiden som folkevalgt virkede Kjeld Olesen nogle få år som lærer på LO-Skolen, det var 1989-91.

Kjeld Olesen ved sin 80 års dag i lejligheden i Hellerup. Allerede i 50'erne kæmpede socialdemokraten mod kommunismen. Han var siden forsvars- og senere udenrigsminister under Den Kolde Krig med vedholdende atomtrussel.
Kjeld Olesen ved sin 80 års dag i lejligheden i Hellerup. Allerede i 50'erne kæmpede socialdemokraten mod kommunismen. Han var siden forsvars- og senere udenrigsminister under Den Kolde Krig med vedholdende atomtrussel. Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix

I sin samtid blev den i brede kredse vellidte socialdemokrat gerne opfattet som partiets kronprins. Selv afviste han at påtage sig hvervet som partiformand med ordene: "Jeg har ikke lysten, ikke evnerne og ikke entusiasmen til at være formand".

I podcasten Ministertid, som Altinget nu udgiver, sagde han herom for et par år siden: "Jeg har aldrig, tro det eller ej, haft ambitionen om at blive formand. Det hænger måske sammen med, at jeg ikke følte, jeg havde de rigtige kvalifikationer og den psykiske robusthed".

Kjeld Olesen taler ved en Christiania-demonstration.
Kjeld Olesen taler ved en Christiania-demonstration. Foto: Heidelberg Finn/Ritzau Scanpix
I sin biografi i Blå Bog fremhæver Kjeld Olesen selv, at han i 1972 sammen med socialminister Eva Gredal (S) fik gennemført, at Christiania i København "var at betragte som et socialt eksperiment".

Han var oprindeligt uddannet i shipping hos rederiet J. Lauritzen 1953, ligesom han langt senere - efter sin politiske karriere - tog en styrmandseksamen fra Svendborg Navigationsskole, årgang 1995. Kjeld Olesen havde livet igennem et nært forhold til havet, hvor han nød at opholde sig. Allerede som teenager i 40'erne sejlede han som kok og jungmand. Glæden ved havet blev for alvor genoptaget som skibsassistent i perioden 1988-94. Efter sin styrmandseksamen sejlede han som styrmand frem til 2002. Idealisten stortrivedes på havet langt fra trakasserier på Christiansborg.

Kjeld Olesen var født i København som søn af hjemmeværnskonsulent og modstandsmand Anker Olesen og var gift to gange.

Et af de mest ikoniske fotos fra nyere dansk politisk historie. Anker Jørgensen-regeringen indser i 1973, at den kommer i mindretal, fordi den socialdemokratiske partifælle og snart efter CD-stifter Erhard Jakobsen er løbet tør for benzin og ikke er nået frem til afstemningen. Kjeld Olesen tv. er endnu engang vidne til samtidens store begivenheder. I øvrigt ses Per Hækkerup, Svend Jakobsen, Jens Risgaard Knudsen, Erling Dinesen og Anker Jørgensen.
Et af de mest ikoniske fotos fra nyere dansk politisk historie. Anker Jørgensen-regeringen indser i 1973, at den kommer i mindretal, fordi den socialdemokratiske partifælle og snart efter CD-stifter Erhard Jakobsen er løbet tør for benzin og ikke er nået frem til afstemningen. Kjeld Olesen tv. er endnu engang vidne til samtidens store begivenheder. I øvrigt ses Per Hækkerup, Svend Jakobsen, Jens Risgaard Knudsen, Erling Dinesen og Anker Jørgensen. Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kjeld Olesen

Fhv. udenrigsminister, trafikminister og forsvarsminister (S), politisk ordfører & MF
shipping (J. Lauritzen 1953), styrmand (Svendborg Navigationsskole 1995)

Anker Jørgensen

Fhv. statsminister (S), fhv. partiformand, fhv. MF, fhv. forbundsformand
lagerarbejder









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024