Den øverste del af strafferammen for voldtægt er nærmest fiktiv

Langt størstedelen af straffene for to af tre voldsparagraffer ligger i den nederste del af strafferammen. Ved voldtægt ligger under 0,1 procent af straffene i den øverste tredjedel af strafferammen. De lave udmålte straffe er baggrunden for mange af de gnidninger, der har været mellem den lovgivende og dømmende magt.

Erik Holstein

Præcis 1 ud af 1157.

Det er den andel af de udmålte domme for voldtægt, der ligger i den øverste tredjedel af strafferammen.

Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik siden 2007, som Altinget har gennemgået.

Kun én enkelt voldtægtsdom ligger over otte års fængsel, selvom Folketinget har vedtaget en strafferamme op til tolv år i skærpede tilfælde. Dermed er den øverste tredjedel af den strafferamme for voldtægt, Folketinget har vedtaget, reelt gjort fiktiv.

Går man længere ned og ser på domme for voldtægt over seks år, hvilket svarer til den øverste halvdel af strammerammen, understreges mønstret: Trods mange grove voldtægtssager gennem årene ligger kun 1,4 procent af dommene i den nederste halvdel af strafferammen, altså under seks års fængsel.  

Dertil kommer godt to procent af de dømte, der bliver idømt forvaring, men det er typisk sager med psykisk afvigende kriminelle, der også har begået andre forbrydelser end voldtægt.

Straffen for vold og voldtægt har været et politisk fokuspunkt i 25 år, hvor et stort flertal i Folketinget har ønsket at få straffene sat op. Det er markeret med en stribe lovændringer for at få hævet det generelle strafniveau for personfarlige forbrydelser.

Der er da også sket en skærpelse af straffen for voldtægt, siden straffeloven for første gang blev markant skærpet i 2002. Det skete efter en periode, hvor domstolene – af egen drift – havde nedsat strafudmålinger ved voldtægt, så gennemsnitsstraffen for voldtægt i 2002 var helt nede på 14,8 måneder.

Strafudmålingen for voldtægt er gradvis blevet hævet til 27,1 måned i 2023. Næsten en fordobling, men stadig i den meget lave ende i betragtning af den normale strafferamme for voldtægt er 96 måneder – og i skærpede tilfælde 144 måneder.

Læs også

En tiendedel af strafmaksimum
Ser man på de tre paragrafer for vold: 244 for ”simpel vold”, 245 for ”vold af særlig, rå, brutal og farlig karakter”, og 246, der dækker invaliderende vold og dødsvold, ser man et lignende mønster.

Ved paragraf 244 med en strafferamme på 36 måneder var den gennemsnitlige straf i 2023 på 3,6 måneder, altså en tiendedel af strafmaksimum.

For paragraf 245 – vold af særlig farlig karakter – var straffen i snit på 8,2 måneder, selvom strafferammen her går op til 72 måneder, en niendedel af strafmaksimum.

Kun under den hårdeste paragraf, 246, falder der jævnligt hårde straffe. Her var gennemsnitsstraffen i 2023 72,8 måneder med en strafferamme på 120 måneder (ti år). Men det er kun en meget lille del af voldssagerne, der dømmes efter den hårdeste paragraf, så den gennemsnitlige straf for vold ligger stadig lavt.

 

Strid om ansvaret
Flere folketingspolitikere har igennem årene kritiseret domstolene for ikke at udnytte strafferammerne. En af de hårdeste kritikere har været Peter Skaarup (DD), der i mange år var formand for Folketingets Retsudvalg. Skaarup er stadig alt andet end tilfreds:

"Det er grotesk, at man stort set ikke anvender den øverste del af strafferammen i sager om voldtægt. Voldtægt er en meget alvorlig forbrydelse, men alligevel gives der den ene lave straf efter den anden. Det er dybt krænkende for retsbevidstheden og må have en ende," siger Skaarup.

Men ifølge Dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg, har politikerne kun sig selv at takke:

"Politikerne får de straffe, de har bedt om. Da politikerne ønskede straffen for voldtægt skærpet med et år, fik de det. Og hvis et flertal i Folketinget ved deres seneste skærpelse af straffen for vold havde skrevet i lovens bemærkninger, at man ønskede en fordobling af den udmålte straf, så man havde man fået det. Men det gjorde man ikke. Man skrev, at straffen skulle forøges med en tredjedel. Og så fik man det,” siger Mikael Sjöberg.

Området har fået politisk fornyet interesse, fordi SVM-regeringen barsler med en strafferetsreform, hvor justitsminister Peter Hummelgaard (S) netop lægger op til hårdere straffe for grov vold og voldtægt.    

Det er endnu uvist, om justitsministeren vil gribe sagen anderledes an end sine forgængere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF, gruppeformand (DD)
Student (Aarhus Katedralskole 1982)

Mikael Sjöberg

Landsdommer, Østre Landsret, formand, Den Danske Dommerforening
cand.jur. (Københavns Uni. 1981)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024