Debat

DF: Halvdelen af erhvervsuddannelserne skal ligge uden for de største byer

DEBAT: Dansk Folkeparti vil kæmpe for, at 50 procent af erhvervsuddannelserne placeres uden for de fire største byer samt. Det skriver partiets landdistriktsordfører Mette Hjermind Dencker.

Argumenter mod udflytningen, der begrunder sig på manglende kvalificeret arbejdskraft uden for byerne, tager fejl, mener Mette Hjermind Dencker, Dansk Folkeparti.
Argumenter mod udflytningen, der begrunder sig på manglende kvalificeret arbejdskraft uden for byerne, tager fejl, mener Mette Hjermind Dencker, Dansk Folkeparti.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Christoffer Miguel Frendesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Hjermind Dencker
Landdistrikt- og ø-ordfører, Dansk Folkeparti

I min barndom havde min mor en specialiseret stilling inden for EDB, dengang computere fyldte et helt rum, en i dag uddød jobfunktion.

I starten af 90´erne havde hun fundet sit drømmejob på en afdeling af Aarhus Universitet, hun nød jobbet og kollegerne.

Indtil arbejdspladsen flyttede til København, og hun ikke ville flytte med og var nødsaget til at finde andre græsgange.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Hvorfor SKAL lige netop den institution eller dette uddannelsessted ligge i København eller i de større byer?

Mette Hjermind Dencker
Landdistrikt- og ø-ordfører, Dansk Folkeparti

Hendes situation er ikke unik og slet ikke blandt de værste tilfælde, da det er bedre at være arbejdsløs i Århus end i et landdistrikt.

Centralisering har lagt provinsen øde
Der er gennem årtier sket massive centraliseringer, der har lagt store områder af provinsen øde, både landdistrikterne, små og mellemstore landsbyer og endda lidt større provinsbyer.

Vi er ikke i nærheden af at være færdige, og vi skal i gang med at flytte flere kandidatuddannelser uden for de fire største byer. Det er nemlig sådan, at unge mennesker flytter derhen, hvor der er uddannelsesmuligheder.

Mette Hjermind Dencker
Landdistrikt- og ø-ordfører, Dansk Folkeparti

Hvorfor kom det aldrig til at fylde lige så meget i den offentlige debat?

Som ordfører for landdistrikter og øer har jeg udviklet stort kendskab til de mennesker, der bor og lever uden for byerne, jeg bor selv iblandt dem, og jeg kan bevidne, at et fælles træk, jeg møder alle vegne, er, at de ikke beklager sig over deres situation.

De tager ansvar og kommer videre i deres liv. Trækker i arbejdstøjet. Finder andre løsninger. Når snuden peger den anden vej mod decentralisering, møder vi en helt anden type mennesker, derfor har debatten den opmærksomhed, den har.

DF: Flyt kandidatuddannelser ud af storbyerne
Hvor er det fantastisk, at regeringen under pres fra Dansk Folkeparti nu er gået i gang med at flytte flere statslige arbejdspladser ind i landet, flytte staten tættere på danskerne.

For danskerne bor i hele Danmark, men over 40 procent af de statslige arbejdspladser ligger – trods tiltagene – stadig inden for Region Hovedstaden.

Vi er ikke i nærheden af at være færdige, og vi skal i gang med at flytte flere kandidatuddannelser uden for de fire største byer. Det er nemlig sådan, at unge mennesker ikke flytter til de større byer, fordi de hellere vil bo der, de flytter derhen, hvor der er uddannelsesmuligheder.

De ville med glæde blive i deres lokalområde, hvis deres drømmeuddannelse lå der. Konkret vil vi i Dansk Folkeparti kæmpe for, at 10 procent af universitetsuddannelserne bliver placeret uden for de fire største byer samt 50 procent af erhvervsuddannelserne.

Vend tankegangen på hovedet
Det ville give god mening, hvis uddannelsen til biolog, geolog, dyrlæge og så videre lå i provinsen, ligesom det også ville give god mening, hvis Fødevarestyrelsen og Energistyrelsen lå i provinsen, men helt ærligt, jeg vil hellere vende tingene på hovedet og ikke frede en eneste institution eller uddannelse og sige:

Hvorfor SKAL lige netop den institution eller dette uddannelsessted ligge i København eller i de større byer? Hvad er det ved lige netop denne styrelse eller uddannelse, der umuliggør, at den kan ligge noget andet sted i landet?

Størstedelen af os mennesker indretter os på den måde, at vi uddanner os, får et job og bosætter os i nærheden af arbejdspladsen. Men når jeg besøger landdistrikterne og øerne, møder jeg en helt anden type mennesker: Dem, der gør det omvendt!

Dem, der forelsker sig i et sted i naturen og siger: ”Her vil jeg leve og dø!”

Først derefter kigger de sig omkring efter, hvilke jobs de kan finde i nærheden. Det gør, at du i min landsby kan stige på bussen, hilse på chaufføren, der tidligere arbejdede i mange år som ingeniør, og i et andet landdistrikt tale med den tidligere kommunikationschef, der nu arbejder i køkkenet på den lokale kro og så videre.

Masser af kvalificeret arbejdskraft uden for byerne
I statistikkerne, som er den kilde DJØF'erne i København bruger til at tilegne sig viden om provinsen, så de er fri for selv at tage derud, fremstår disse mennesker som lavere uddannet, end de er, fordi de aktuelt har en lavere jobfunktion.

Men kommer der en statslig arbejdsplads til deres lokalområde, der matcher deres uddannelse eller tidligere jobfunktion, vil de sikkert søge den.

Derfor har det for mig været interessant i debatten at høre de såkaldte eksperter, der på ægte københavnsk udtalte, at ”man mister kompetencer ved at flytte disse arbejdspladser væk fra København”.

Direkte oversat, at de kloge bor i byerne, de dumme på landet. De fik noget af en overraskelse, da de erfarede alle de kvalificerede ansøgninger, der kom fra de lokale. Hvor kom de fra? Hvad havde de arbejdet med hidtil? De jobs, de kunne få!

Centralisering er mere end statslige arbejdspladser
Centralisering er også andet end den statslige. Centralisering er også, når de små bagere, slagtere og fiskehandlere uddør til fordel for den lavere kvalitet, supermarkederne tilbyder.

Landbruget, der før var mange små enheder, og i dag er få større industrier.

Det kræver en kamp at vinde nærheden tilbage. Vi vil i Dansk Folkeparti kæmpe for at sprede arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner jævnt ud over hele landet, og vi håber, det vil generere mere bosætning og flere private arbejdspladser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Hjermind Dencker

Fhv. MF (DF)
psykoterapeut (Psykoterapeutisk Institut, København, 2007), coach (Coach Companion, Malmø, 2009)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024