Overblik: Disse politikere ryger ud af Folketinget

EXIT: Flere fremtrædende personer i dansk politik må vinke farvel til Folketinget, efter at de onsdag ikke opnåede genvalg. Blandt dem er LA-formand og udenrigsminister Anders Samuelsen og Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen. Artiklen opdateres løbende. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas ArpRasmus Dahl LøppenthinSigne Løntoft

Danskerne har stemt, og der skal derfor skiftes politikere ind og ud af Folketinget.

Da de personlige stemmer ikke er talt op endnu, er det stadig usikkert, hvem der skal repræsentere danskerne på Christiansborg.

På samme måde er det stadig ikke sikkert, hvem der bliver skiftet ud i de kredse, hvor partierne har fået ét eller flere mandater

Dansk Folkeparti har eksempelvis kun fået ét mandat i Københavns Storkreds, men det er de personlige stemmer, som afgør, om mandatet går til Peter Skaarup, Martin Henriksen eller en helt tredje.

Læs også: Her er resultatet af folketingsvalget 2019

Mandatfordelingen afskriver dog allerede nogle af de nuværende medlemmer.

Altinget giver her et overblik over, hvem der med sikkerhed er ude.

De er ude

Liberal Alliance

Anders Samuelsen Anders Samuelsen (LA)
Liberal Alliance taber 9 ud af 13 mandater, to af dem i Nordsjællands Storkreds. Det betyder, at partileder, partistifter og udenrigsminister Anders Samuelsen er færdig i Folketinget.

Samuelsen startede sin politiske karriere i Radikale og blev valgt ind i Folketinget for partiet i 2001. Fra 2004 til 2007 sad han i Europa-Parlamentet for Radikale, inden han i 2008 stiftede partiet Ny Alliance sammen med Naser Khader og Gitte Seeberg. Han blev valgt ind for partiet i 2007, inden det i 2008 skiftede navn til Liberal Alliance. Et halvt år senere blev Anders Samuelsen ny partileder.  

I 2011 opnåede LA ni mandater, og fire år senere gik de frem til 13 mandater under Samuelsens ledelse. I november 2016 blev Liberal Alliance så en en del af VLAK-regeringen, og Anders Samuelsen blev i den forbindelse udenrigsminister. Han er 51 år gammel, født i Horsens og har fire søskende - den mest kendte af dem er partikollegaen Mette Bock. 

Christina Egelund Christina Egelund (LA)
41-årige Christina Egelund blev medlem af Liberal Alliance i 2010 og blev i 2014 valgt som partiets spidskandidat til europaparlamentsvalget. Hun formåede ikke at sikre LA et mandat i Europa-Parlamentet, men et år senere blev hun valgt til Folketinget i Nordjyllands Storkreds. Efter partiet trådte ind i regeringen i 2016, blev Egelund ny politisk ordfører for Liberal Alliance, og hun har desuden været formand for Liberal Alliances folketingsgruppe.

Hun og Liberal Alliance genvinder dog ikke det ene mandat i Nordjylland, og Christina Egelund ryger derfor ud af Folketinget.

Joachim B. Olsen Joachim B. Olsen (LA)
Efter en karriere som professionel kuglestøder blev 42-årige Joachim B. Olsen i 2011 valgt ind i Folketinget for Liberal Alliance på et tillægsmandat. Han har siden været en fremtrædende og markant liberal stemme i den offentlige debat og opnåede også genvalg ved folketingsvalget i 2015. 

Onsdag tabte han så det ene mandat i Københavns Omegns Storkreds, og Joachim B. Olsen mister derfor sit sæde i Folketinget.  

Laura Lindahl Laura Lindahl (LA)
35-årige Laura Lindahl fik sin debut i Folketinget i 2012 som midlertidigt folketingsmedlem for Liberal Alliance i Københavns Storkreds som stedfortræder for Simon Emil Ammitzbøll-Bille. 

Opholdet varede kun seks dage, men tre år senere blev Lindahl selv valgt ind i Københavns Storkreds. Ved dette folketingsvalg har hun været partiets spidskandidat i Sjællands Storkreds, hvor hun dog fik 10 stemmer for lidt og derfor ikke opnår genvalg. 

May-Britt KattrupMay-Britt Kattrup (LA)
May-Britt Kattrup er uddannet civiløkonom og har en erhvervskarriere bag sig – senest som brandmanager i Coca-Cola. Desuden har hun været aktiv inden for elitesport, blandt andet som international toprytter i military. I dag driver hun virksomhed sammen med sin mand fra deres gård med jorde i Hørsholm og Fredensborg. 

Carsten Bach Carsten Bach (LA) 
Carsten Bach opnåede ved folketingsvalget i 2015 et tillægsmandat i Østjyllands Storkreds, men stillede denne gang op som spidskandidat for Liberal Alliance i Fyns Storkreds, hvor han afløste tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Med en opbakning på 1,9 procent af stemmerne i storkredsen får partiet dog ikke et mandat på Fyn, og Carsten Bach er derfor fortid i Folketinget.

Læs også

 

Dansk Folkeparti

Morten Marinus Morten Marinus
41-årige Morten Marinus blev valgt til Folketinget i 2011. Marinus var sygehusportør, før han kom i Folketinget og er tidligere 1. viceborgmester i Jammerbugt Kommune. 

Martin Henriksen Martin Henriksen (DF)
39-årige Henriksen har siddet i Folketinget siden 2007 og har den seneste periode været en særdeles markant udlændingeordfører. Partiet opnår imidlertid kun et mandat i Københavns Storkreds, som går til gruppeformand Peter Skaarup.

Pernille Bendixen Pernille Bendixen (DF)
46-årige Pernille Bendixen fik ved valget i 2015 næsten 3300 personlige stemmer, men denne gang klarede hun ikke cuttet, efter partiet mistede to mandater i Fyn Storkreds. Bendixen fik i 2014 en bøde på 3.000 kroner for at lække fortrolige oplysninger fra byrådet til pressen. Det gjorde hun i frustration over den manglende offentlighed omkring kommunens udgifter til to kriminelle familier i Vollsmose. Pernille Bendixen er uddannet salgsassistent hos Imerco, men har også fungeret som dagplejer og fungerer som lægdommer ved landsretten. 

Ib Poulsen Ib Poulsen (DF)
54-årige Ib Poulsen sad i Folketinget 2007-2011 og kom ind igen i 2015. Han har i den forgangne valgperiode været en særdeles markant fiskeriordfører og har flere gange truet med at vælte nu tidligere fiskeriminister Esben Lunde Larsen. Ib Poulsen er uddannet skibsfører fra Svendborg Navigationsskole og har de seneste år arbejdet som havnebetjent i Hanstholm. 

Christian Langballe Christian Langballe (DF)
52-årige Christian Langballe er uddannet teolog og har ligesom sin far, nu afdøde partilegende Jesper Langballe, arbejdet som sognepræst. Han har dog ikke helt den samme retoriske styrke og polemiske kant som sin far. Christian Langballe har en mere afdæmpet stil.

Karina Due Karina Due (DF)
52-årige Karina Due har siddet i Folketinget siden 2015, hvor hun har været partiets dyrevelfærdsordfører. Hun har markeret sig i offentligheden ved at hævde, at hun kan tale med dyr og ånder. Hun har også to geder, der hedder Nik og Jay. Due har siddet i Silkeborgs byråd og regionsrådet for Region Midtjylland.

Karin Nødgaard Karin Nødgaard (DF)

Med 53-årige Karin Nødgaards exit mister DF en af partiets veteraner, som sidder i hovedbestyrelsen og har været MF siden 2005. Hun har i den seneste periode blandt andet været socialordfører og var med til sammen med regeringen at sløjfe den omdiskuterede satspulje. Karin Nødgaard er datter af medstifter Poul Nødgaard.

Jeppe Jakobsen Jeppe Jakobsen (DF)
30-årige Jeppe Jakobsen blev valgt til Folketinget i 2015 og sidder desuden i kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune. Han har titel af sekondløjtnant og har blandt andet været forsvars- og veteranordfører.

 Merete Dea Larsen Merete Dea Larsen (DF)
41-årige Merete Dea Larsen kom i Folketinget i 2015 med over 3500 personlige stemmer. Før det havde hun været suppleant af flere omgange og har tidligere siddet i partiets hovedbestyrelse. Dea Larsen er oprindeligt uddannet farmakonom.

Henrik Brodersen Henrik Brodersen (DF)
55-årige Henrik Brodersen ryger efter en enkelt periode på tinge. Han har også siddet tidligere fra 2007 til 2011. Han er oprindeligt uddannet VVS-montør og har arbejdet som både VVS’er og skraldemand. Han har siddet i byrådet i både Skælskør før kommunalreformen og efter reformen i Slagelses byråd.

Susanne Eilersen Susanne Eilersen (DF)
54-årige Susanne Eilersen er tidligere byrådsmedlem i Fredericia og medlem af partiets hovedbestyrelse. Hun blev i 2011 andensuppleant, men da hun flyttede fra Kolding Syd til Esbjerg, kom hun i Folketinget i 2015. Her har hun de sidste fire år fungeret som kommunalordfører. Før hun blev medlem af Folketinget, var hun løn- og regnskabsassistent på et kursus- og konferencehotel i Fredericia. Falder med Dansk Folkepartis tilbagegang i Sydjyllands Storkreds.

Jan Rytkjær Callesen Jan Rytkjær Callesen (DF)
55-årige Jan Rytkjær Callesen fra Nordborg på Als blev i 2015 valgt til Folketinget med 2.972 personlige stemmer. Her har han markeret sig som en teknologibegejstret it- og teleordfører. Han har tidligere været aktiv i Fremskridtspartiet, men har nu i tre perioder siddet i byrådet i Sønderborg for Dansk Folkeparti. I sit civile liv er Callesen en selfmade man, der blandt andet har ejet et byggemarked og et fitnesscenter.

Kenneth Kristensen Berth Kenneth Kristensen Berth (DF)
Blev valgt til Folketinget efter partiets kanonvalg i 2015, men ryger ud efter nedturen onsdag. Han er tidligere DFU-formand og har de seneste ti år arbejdet i partiets sekretariat på Christiansborg. Han er uddannet cand.mag. i historie og samfundsfag.

Mikkel Dencker Mikkel Dencker (DF)
43-årige Mikkel Dencker har været byrådsmedlem i Hvidovre siden 1998, viceborgmester siden 2014. Han ryger ud efter at have siddet som medlem af Folketinget siden 2001. Inden livet på Christiansborg nåede Dencker at studere økonomi i fire år på Københavns Universitet. Han har tidligere været gift med partifællen, folketingsmedlem Mette Hjermind Dencker.

Kim Christiansen Kim Christiansen (DF)
62-årige Kim Christiansen har siddet i Folketinget siden 2005. Han kom i heftig modvind tidligere i foråret på grund af en omfartsvej omkring Mariager til 377 millioner kroner. Planerne blev drastisk neddroslet, men det var ikke nok til at redde mandatet for restauratøren og den tidligere deltager i sangkonkurrencen X Factor.


Claus Kvist HansenClaus Kvist Hansen (DF)
50-årige blev valgt ind i 2015 og blandt andet været udviklingsordfører i den forgangne periode. Han har tidligere været medlem af Socialdemokratiet, men meldte sig ud, fordi hans holdninger til EU- og indvandrerpolitik lå for fjernt fra S. Han har været medlem af DF siden 2006. Claus Kvist Hansen er uddannet jurist, og til dagligt er han ansat som leder af sekretariatet for De Videnskabsetiske Komitéer for Region Syddanmark.

Jan-Erik Messmann Jan-Erik Messmann (DF)
70-årige Jan-Erik Messmann blev i 2015 valgt ind i Folketinget. Han har tidligere været pilot, tv-vært og kaptajn på kanalrundfarten i København. På Christiansborg har han været ordfører for nordisk samarbejde. 

Marlene Harpsøe Marlene Harpsøe (DF)
35-årige Marlene Harpsøe er en af Dansk Folkepartis sjældne unge kvinder, men partiets tilbagegang sender hende ud af Folketinget. Hun blev første gang valgt ind i 2007 efter at have været næstformand for partiets ungdomsorganisation. I sidste periode har hun blandt andet været ordfører for erhvervsuddannelserne.

Alternativet

Christian PollChristian Poll (ALT)
54-årige Christian Poll blev valgt til Folketinget i 2015, men ryger ud, fordi Alternativet ikke genvandt sit mandat i Nordsjællands Storkreds. Han har tidligere arbejdet som miljøpolitisk rådgiver i Naturfredningsforeningen. Poll er opvokset i Lyngby og bor i dag i Birkerød.

Carolina Magdalene Maier Carolina Magdalene Maier (ALT)
Alternativets tilbagegang betyder et farvel til 45-årige Carolina Magdalena Maier, der de sidste fire år har været en markant stemme for partiet. Hun arbejdede som centerleder i Videnscenter for Patientstøtte under Region Hovedstaden, da hun i 2015 blev valgt ind i Folketinget. Hun er født i Haderslev, men flyttede som 20-årig til København for at uddanne sig til sociolog, og her bor hun stadig.

Socialdemokratiet

Karin Gaardsted Karin Gaardsted (S)
63-årige Karin Gaardsted blev valgt for første gang til Folketinget i 2011, da hun fik det tredje S-mandat i Vestjylland. Gaardsted er oprindeligt uddannet lærer fra Herning Seminarium.

Yildiz Akdogan Yildiz Akdogan (S)
46-årige Yildiz Akdogan var en af de første kvinder med nydansk baggrund i Folketinget, da hun blev valgt ind i 2007. Hun er født i Tyrkiet, men forældrene flyttede til Danmark som gæstearbejdere, og Akdogan er vokset op i Esbjerg. Efter en periode uden for Folketinget, hvor hun i stedet sad i Borgerrepræsentationen i København, vendte hun tilbage i 2014. Eftersom Socialdemokratiet i København går et mandat tilbage, mister Yildiz Akdogan sin plads i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Mette Reissmann Mette Reissmann (S)
55-årige Mette Reissmann blev valgt ind i 2011 og genvalgt i 2015, men nu må hun – ligesom sin kollega Yildiz Akdogan – forlade Folketinget, da Socialdemokratiet i København går et mandat tilbage, og Pernille Rosenkrantz-Theil er flyttet til kredsen. Reissmann er uddannet erhvervsjurist, har arbejdet med forbrugerjura og i flere sæsoner været vært på tv-programmet Luksusfælden. 

Erik Christensen Erik Christensen (S)
61-årige Erik Christensen bliver for første gang i ni valgkampe ikke valgt, da den relativt ukendte Bjørn Brandenborg stryger direkte ind i Folketinget på et højt antal personlige stemmer. Erik Christensen er uddannet lærer og har været borgmester i Nyborg Kommune.

Konservative

Anders Johansson Anders Johansson (K)
Med en fremgang fra seks til tolv mandater på landsplan generobrede Konservative et mandat i Københavns Storkreds, hvor 38-årige Anders Johansson var opstillet. Fintællingen af de personlige stemmer viste imidlertid, at mandatet gik til Katarina Ammitzbøll. Johansson kom i Folketinget som stedfortræder for Mai Mercado. Her har han været gruppeformand, men nu er det slut for denne gang – og Johansson skal tilbage til kommunalpolitik på Ærø. 

Merete Scheelsbeck Merete Scheelsbeck (K)
Da Rasmus Jarlov blev erhvervsminister kom den 33-årige suppleant Merete Scheelsbeck i Folketinget, hvor hun blev uddannelses- og forskningsordfører for Konservative. Hun blev dog ikke valgt ind i denne omgang.

Socialdemokratiske Siumut

Aleqa HammondAleqa Hammond (NQ)
Grønlands tidligere landsstyreformand kom i Folketinget for socialdemokratiske Siumut i 2015. Efter en sag om misbrug af Folketingets kreditkort blev hun løsgænger og i 2018 medlem af det lille løsrivelsesparti Nunatta Qitornai. Hammond har anlagt en meget kritisk linje over for Danmark. Det var dog ikke nok til at få mandatet fornyet.

 

Tjóðveldi 

Magni ArgeMagni Arge (T)
Den tidligere direktør for Færøernes flyselskab Atlantic Airways kom i Folketinget i 2015 som suppleant for partifællen Høgni Hoydal. Det blev vekslet i december 2017 til et egentligt mandat. Magni Arge fra selvstændighedspartiet Tjóðveldi har været en markant stemme i debatten om øget udenrigspolitisk råderum til Færøerne, ligesom han i 2017 havde Cataloniens regionspræsident, Carles Puigdemont, på besøg i Folketinget. 

Opdateres.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024