Debat

Studerende: Forventningspres fører til stress og frustration

Tanken om, at man efter sin uddannelse skal direkte ud i verden og få sig det "perfekte arbejde" er skæv og urealistisk, skriver Elias Chris Engel-Andreasen og Maximilian Gabriel Frøberg Mathisen.

Hvis vi unge gerne vil finde lykken igennem vores karriere, så må vi indse, at fejl altid vil være en del af livets vej, skriver Elias Chris Engel-Andreasen & Maximilian Gabriel Frøberg Mathisen (arkivfoto)
Hvis vi unge gerne vil finde lykken igennem vores karriere, så må vi indse, at fejl altid vil være en del af livets vej, skriver Elias Chris Engel-Andreasen & Maximilian Gabriel Frøberg Mathisen (arkivfoto)Foto: Arthur J . Cammelbeeck
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En af de største forventninger, vi unge har til vores fremtidige arbejdsliv, er, at alt er muligt. Men det er intet andet end en stor fed løgn.

Det lyder måske hårdt, men det er altså ikke muligt for alle at blive til, hvad end de har lyst til. Men det er der heller ikke noget galt i.

Der er ikke noget galt med tankegangen om, at folk både har deres egne styrker og deres egne svagheder. Det ligger til den menneskelige natur, at folk er bedre til nogle ting og knap så gode til andre. Det gælder især, når det kommer til arbejde.

Det er altså ikke muligt for alle at blive til, hvad end de har lyst til

Elias Chris Engel-Andreasen & Maximilian Gabriel Frøberg Mathisen
Studerende, NEXT Sukkertoppen HTX

I forhold til svagheder og evner, sagde filosof og forfatter Morten Albæk det bedst i sin tale, skrevet og dedikeret direkte til de unge i 2020:

"Indsigt i dine svagheder, og i hvad du ikke kan, såvel som i dine styrker, og i hvad du kan. Med din selvindsigt vinder du muligheden for at udvikle en sund og stærk selverkendelse. Erkendelsen af, hvem du er, hvem du ønsker at blive, hvem du aldrig vil være, og hvem du aldrig kan blive."

Det er altså med selverkendelsen, man kan få de rigtige forventninger til ens eget liv og fremtidige karriere.

Plads til fejl

Men hvad så med de personer, der faktisk har evnerne til at gå i nærmest alle retninger i livet?

Det er da intet mindre end fantastisk, for hvem end den person så skulle være, hvis de overhovedet eksisterer.

Uanset om man har mange evner eller ej, så er det altid vigtigt at have en forventning til sig selv og sin fremtid om, at der kan ske fejl, og at der kan være bump på vejen.

Læs også

Fejl er en del af livet og burde bruges som en måde at lære på. Det eneste, man kan få ud af at have for store forventninger til sig selv, er den stress- og frustrationsfølelse, man får, når forventningerne ikke opfyldes.

Denne pointe er professor ved Aarhus Universitet Rie Thomsen også enig i. Thomsen er desuden forsker i uddannelsesstudier og har udgivet flere anerkendte bøger om karrierevalget blandt unge danskere.

Thomsen skriver i en kronik i Berlingske:

"Når vores drømmejob i en tidlig alder bliver det endemål, som alle vores valg og beslutninger skal lede hen til og hjælpe med at realisere, kommer vi nemt til at bebrejde os selv for eventuelle afvigelser fra den planlagte og lineære vej. Med frustration som det eneste resultat."

Hvor kommer forventningerne egentligt fra?

Opgør med forventninger

Vi mener, at de forventninger, som vi unge har til vores fremtid, har rødder i de forventninger, som vores forældre, og voksne generelt, tillægger os i vores opvækst.

Når vi bliver mødt med kommentarer som: "Du skal da have en lang og god uddannelse, så du kan få et fantastisk arbejde og tjene en masse penge og få et stort hus," så bliver vi presset til at vælge bestemte veje i vores liv, uden at tænke på, hvad vi egentligt selv vil.

De forventninger, som vi unge har til vores fremtid, har rødder i de forventninger, som vores forældre, og voksne generelt, tillægger os i vores opvækst.

Elias Chris Engel-Andreasen & Maximilian Gabriel Frøberg Mathisen
Studerende, NEXT Sukkertoppen HTX

Naturligvis vil der komme indflydelse fra alle personer, man omgives af i hverdagen, og især fra sine rollemodeller; forældrene.

Dette alene er ikke problemet, men det bliver til et problem, når disse rollemodeller ønsker, at deres børn, eller unge generelt, har meget specifikke interesser, og at de føler det nødvendigt at opbygge unges liv således.

Det mest prestigefyldte, man kan opnå med sit liv er ikke et job, som andre ønsker på éns vegne, men at kunne danne sig selv i et demokratisk samfund for derefter at få en bedre forståelse for, hvad man personligt ønsker med sit liv.

Psykolog og professor Svend Brinkmann kom blandt andet også ind på dette i sin tale til Folkemødet i 2021:

"Mest prestigefyldt burde det være at være dannet, demokratisk og interesseret i andre mennesker. Og det kan enhver blive bedre til, som vil det."

Det er åbenlyst, at der er et problem, der skal rettes op på, men hvad kan vi egentligt gøre?

Der er nogle konkrete ting, der kan gøres; hvis vi unge vil have det bedste job, bliver vi nødt til at basere definitionen af det "perfekte job" ud fra vores egne evner og svagheder.

Hvis vi unge gerne vil finde lykken igennem vores karriere, så må vi indse, at fejl altid vil være en del af livets vej.

Hvis vi unge skal kunne få det gode arbejdsliv, som vi ønsker, så må vi gøre op med forventninger, både fra os selv og fra alle andre.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rie Thomsen

Professor MSO i karrierevejledning, Aarhus Universitet
ph.d.

Morten Nødgaard Albæk

Stifter, direktør, Voluntas, bestyrelsesformand, Designskolen Kolding, æresprofessor, Aalborg Universitet, fhv. direktør, marketing og kommunikation, Vestas
cand.mag. i historie og filosofi (Aarhus Uni. 2001)

Svend Brinkmann

Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet, forfatter
ph.d. (Aarhus Uni. 2006), cand.psych. (Aarhus Uni. 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024