Debat

Ngo: Det er svært at tage Afrika-strategien alvorligt, når styrelse umuliggør ligeværdig udveksling

I den nye Afrika-strategi lægger regeringen op til et mere aktivt mellemfolkeligt engagement med udveksling og kultursamarbejde. Men på samme tid bliver afrikanske kulturgrupper nægtet visum til Danmark. Det virker totalt uforståeligt, skriver Lise Drewes Nielsen.

Det er uforståeligt, at afrikanske kulturgrupper bliver støttet af blandt andet Udenrigsministeriet, men alligevel bliver de nægtet dansk visum, skriver Lise Drewes Nielsen.
Det er uforståeligt, at afrikanske kulturgrupper bliver støttet af blandt andet Udenrigsministeriet, men alligevel bliver de nægtet dansk visum, skriver Lise Drewes Nielsen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lise Drewes Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I en kronik i Altinget i september 2024 skrev Knud Vilby så rammende: "Et af elementerne i regeringens nye Afrika-strategi er et mere aktivt mellemfolkeligt engagement og styrket ungdoms udveksling".

Derefter citerede han direkte fra strategien: "Gennem kunsten og kulturen kan vi mødes i øjenhøjde".       

Vi er mange ngo'er, der gennem mange år har arbejdet med kulturudveksling mellem Afrika og Danmark. Jeg har selv været kontaktperson og forkvinde for en venskabsforening til støtte for et frivilligt ungdomscenter, Youth Home i Tamale, igennem 25 år. Her har vi bidraget til at udveksle unge fra Ghana med unge fra Danmark.

Men siden der i 2017 blev indført strengere regler for visum, er det blevet umuligt for afrikanerne at få visum.

Reglerne kræver, at en afrikaner forlods skal dokumentere at være i besiddelse af et rådighedsbeløb svarende til 350 kroner per dag for opholdet i Danmark. Så mange midler har de færreste afrikanere.

En sådan rigid regel satte en stopper for, at afrikanske ngo'er og kulturgrupper kan komme til Danmark. Hvor der frem til 2017 jævnligt var kulturgrupper fra Afrika på besøg i Danmark, er det totalt ophørt efter 2017.

Staten støtter venskabsforening, men nægter visum

Vores venskabsforening har været værter og medarrangører for adskillige besøg af Youth Home Cultural Group i Danmark. De har optrådt med stor succes på skoler, højskoler, efterskoler, musikskoler og kulturhuse rundt i Danmark.

Gruppen har over årene været støttet af Udenrigsministeriet, Civilsamfundspuljen og af den danske ambassade i Accra.

Danmark er blevet fattigere på store oplevelser og indblik i Afrikas rige og livsbekræftende kultur.

Lise Drewes Nielsen
Forkvinde, støtteforening til for Tamales YHCG, Ghana

Der er omkring gruppen i Tamale, Ghana, bygget et ungdomscenter op med træning og uddannelse, herunder også et syværksted, hvor fattige unge kan få en gratis uddannelse.

Vi har over årene været med til at uddanne 40 syersker på centret.

Hvert år besøger unge fra Danmark gruppen i Ghana og modtager undervisning i tromning og dans. De kommer blandt andet fra Hald Ege og Ranum efterskoler.

Denne succes er blevet udviklet i et tæt og ligeværdigt partnerskab med talrige rejser mellem Ghana og Danmark. Men den ligelige udveksling blev stoppet efter 2017. Nu var det slut med, at gruppen og dens ledere kunne komme til Danmark.  

Læs også

Politiken har senest bragt en artikel om gruppen Nafsi Africa fra Kenya, der har været i Danmark flere gange. Nu har gruppen fået nægtet visum og indrejse i Danmark med den begrundelse, at de ikke var i besiddelse af de nødvendige midler.

Det virker totalt uforståeligt, især da de har fået midler fra Udenrigsministeriet. Men det er desværre ikke et enestående tilfælde. Vi er mange ngo'er, der har fået afslag i de senere år. Andre helt har opgivet at søge visum for deres afrikanske partnere.

Danmark er blevet fattigere på store oplevelser og indblik i Afrikas rige og livsbekræftende kultur.  

Afrikanerne mister muligheden for at præsentere deres kultur for os og mister troen på, at der findes en ligeværdig udveksling.

Det er svært at tage Afrika-strategien om ligeværdig udveksling alvorligt, hvis Udlændingestyrelsen fortsætter med at blokere herfor.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lise Drewes Nielsen

Professor emerita, Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring, RUC
mag.scient.soc. (Københavns Uni. 1974)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024