Rasmus Jarlov
svarer
Nicolai Wammen

Hvorfor er de grønlandske tjenstemænds pensioner steget mindre end de danske tjenestemænds mv?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Finansudvalget, Spørgsmål 348

Vil ministeren redegøre for, hvorfor de grønlandske tjenstemænds pensioner er steget mindre end de danske tjenestemænds, og om ministeren finder dette rimeligt?

Svar fra fredag den 13. september 2024

Medarbejder- og Kompetencestyrelsen og tjenestemændenes centralorganisationerne har den 24. juni 2024 indgået aftale om fornyelse af aftaler om løn mv. for statens tjenestemænd i Grønland for perioden fra den 1. april 2020 til den 31. marts 2026 (OK20).

Der er aftalt generelle lønstigninger og midlertidige, ikke-pensionsgivende tillæg i aftaleperioden. Aftalen er udtryk for enighed mellem parterne om lønforholdene i aftaleperioden, herunder hvornår de generelle lønstigninger skal udmøntes. Det er i den forbindelse bl.a. aftalt, at der først sker en udmøntning af generelle lønreguleringer henholdsvis den 1. april 2024 og 1. april 2025. Parterne har således aftalt, at der ikke sker generelle reguleringer af lønnen i perioden fra den 1. april 2020 – 31. marts 2024. Det betyder for tjenestemandspensioner i Grønland, at disse heller ikke reguleres i den samme periode.

Det er fastsat i lov om pension til statens tjenestemænd m.v. i Grønland, at når der sker en generel ændring af lønninger til statens tjenestemænd i Grønland, foretages en tilsvarende regulering af tjenestemandspensioner.

Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har på baggrund af den indgåede aftale udgivet nye pensionstabeller for pensionerede tjenestemænd i Grønland for aftaleperioden. Tjenestemandspensionerne i Grønland vil således blive reguleret med samme procentsatser og på samme tidspunkter, som er aftalt for de erhvervsaktive statstjenestemænd i Grønland.

Der er tale om samme fremgangsmåde som anvendes for statens tjenestemænd og tjenestemandspensionister i Danmark.

Finansministeriet · Christiansborg Slotsplads 1 · 1218 København K De generelle lønreguleringer, der i Danmark aftales mellem Medarbejder- og Kompetencestyrelsen og tjenestemændenes centralorganisationer, anvendes til en tilsvarende regulering af tjenestemandspensionerne i Danmark. Størrelsen af de generelle reguleringer og tidspunktet for dem beror også i Danmark på aftale herom mellem Medarbejder- og Kompetencestyrelsen og tjenestemændenes centralorganisationer.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024