Amerikaner med dræbedrone-rødder er favorit i dansk indkøb

En ubevæbnet version af en amerikansk dræberdrone er favorit til at blive Danmarks nye drone i Arktis. USA har tilbudt, at vi kan få den med avancerede sensorer, som vi normalt ikke kan komme i nærheden af. Europa har svært ved at stille med alternativer, vurderer ekspert.

MQ-9 SkyGuardian
MQ-9 SkyGuardianFoto: General Atomics
Andreas Krog

Der er én klar favorit, når det danske Forsvar i de kommende år skal købe to nye langtrækkende droner. Det er vurderingen fra flere kilder Altinget har talt med.

Det er den amerikanske MQ-9 SkyGuardian-drone, som er en ubevæbnet videreudvikling af den bevæbnede MQ-9B Reaper-drone, der indtager den suveræne favoritrolle.

Det er der flere gode forklaringer på.

Ikke får lov at købe
For det første har den amerikanske regering og det amerikanske forsvar angiveligt tilbudt Danmark, at vi kan få en mængde uhyre avanceret sensorudstyr med, hvis vi vælger den amerikanske drone. Udstyr som selv nære allierede af USA normalt ikke får lov at købe.

Sensorudstyret vil blive monteret i Sky Guardian-dronen inden levering og vil give det danske Forsvar nogle muligheder for blandt andet informationsindhentning, som man ellers ikke ville kunne komme i nærheden. Denne mulighed er ifølge flere kilder så unik, at Forsvaret ikke kan sige andet end ja tak.

Ikke et europæisk alternativ
For det andet er der inden for en overskuelig årrække ikke noget reelt europæisk alternativ til den amerikanske drone.

Fire slags droner

Militære droner inddeles oftest i fire kategorier:

High Altitude Long Endurance-droner (HALE), der flyver i 10 kilometers højde og op ad. De kan i visse tilfælde være i luften i dagevis.

Medium Altitude Long Endurance-droner (MALE), der flyver i op til 9 kilometers højde og kan være i luften i omegnen af 24-48 timer.

Taktiske droner (TUAV)

Små droner (SUAV)

Desuden kan dronerne inddeles efter kriterier som rækkevidde, højde, vægt, udholdenhed, nyttelast, funktion eller beskæftigelse samt om hvorvidt de er bevæbnede eller ubevæbnede.

Sagen er nemlig den, at Danmark ser ind i at skulle anskaffe en såkaldt ”Medium Altitude Long Endurance”-drone (MALE). Det er en drone, der flyver i op til 9 kilometers højde og kan tilbagelægge adskillige tusind kilometer på en tankfuld flybrændstof.

På det marked er det meget småt med produkter på hylderne rundt omkring hos producenterne i den vestlige verden. Foruden MQ-9 Reaper/SkyGuardian fra amerikanske General Atomics, så er der reelt kun to israelske droner i produktion og operation.

Det er vurderingen fra Dominika Kunertova. På Center for War Studies på Syddansk Universitet skrev hun i 2019 rapporten ”Military Drones in Europe The European Defense Market and the Spread of Military UAV technology”. Og tingene har ikke ændret sig siden da.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024