Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Analyse af 
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Disse fem steder bør civilsamfundet interessere sig for ministerrokaden

Civilsamfundet har som bekendt ikke en enkelt minister – men adskillige, som hver især er med til at sætte rammerne for dele af civilsamfundets udfoldelse. Med rokaden torsdag har regeringen foretaget flere skridt, der bør vække både nysgerrighed og skærpet opmærksomhed bredt i civilsamfundet.

Med torsdagens rokade har SVM-regeringen givet mangt en civilsamfundsaktør noget at tænke over og holde øje med. Det gælder både nye hoveder på poster med bundne opgaver, helt blanke porteføljer og et område, der traditionen tro må fortsætte sin nomadetilværelse. Her ses en god del af de implicerede flankere statsministeren ved præsentationen: tidligere og nuværende ministre for social, ligestilling og beredskab.  
Med torsdagens rokade har SVM-regeringen givet mangt en civilsamfundsaktør noget at tænke over og holde øje med. Det gælder både nye hoveder på poster med bundne opgaver, helt blanke porteføljer og et område, der traditionen tro må fortsætte sin nomadetilværelse. Her ses en god del af de implicerede flankere statsministeren ved præsentationen: tidligere og nuværende ministre for social, ligestilling og beredskab.  Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

 1. Er modellen for grundfinansiering en bold, som ny socialminister bare sparker ind i nettet?

Det måske mest overraskende og i alt fald massivt mediedækkede element i torsdagens rokade er indskiftningen af tidligere overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) som social- og boligminister.

Blandt civilsamfundsaktører på socialområdet er et af de vigtigste spørgsmål ved det skifte, hvorledes den nye minister vil gå til opgaven med at indføre den kriteriebaserede model for grundfinansiering til frivillige sociale organisationer. Eftersom modellen er nævnt i regeringsgrundlaget, er det ikke en bekymring om den kommer – mere hvordan processen bliver, og hvilken form resultatet får. Det sidste er heller ikke ligegyldigt for, hvor lang tid, det kommer til at tage.

{{toplink}}
Læs også

Eftersom det indtil nu har været den afgående ministers praksis at holde kortene ekstremt tæt ind til kroppen angående arbejdet med modellen, er der mange spørgsmål at få besvaret i den kommende tid.

Frem for alt: Hvilket kendskab til og interesse har den nye minister i det hele taget for problematikken? I hvor høj grad skal embedsværk og aktører starte forfra med at skabe forståelse for modellens vigtighed – når sammenligningsgrundlaget er en minister, som selv har tordnet mod dens forgænger, satspuljen, og på den måde også har en personlig aktie i en ny ordning?

Det må formodes, at arbejdet med modellen er relativt langt, al den stund at Pernille Rosenkrantz-Theil omend i lidt vage vendinger har lovet et udspil dette efterår. Men selvom bolden ligger lige foran målet, vil den nye minister så sparke den direkte ind, eller på falderebet inddrage en bredere kreds af aktører?

Det er noget, der i høj grad er efterspurgt, men som selvsagt også kan være en stopklods i forhold til hastighed. Flere spørgsmål vil utvivlsomt opstå i takt med at flere af de her opremsede bliver besvaret.

2. Hvad skal – og ikke mindst hvad vil - den nye beredskabsminister?

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024