EU-direktiv kan få filantropiens værdikæde frem i lyset

Det rummer både muligheder og udfordringer, hvis erhvervsdrivende fondes uddelinger til gode formål fremover indgår i bæredygtighedsrapportering, vurderer rådgivere. Nordea-fonden venter ikke på EU-direktiv, men er allerede i gang. 

Foto: Europa-Parlamentet
Mikala Satiya Rørbech

Fra 1. januar 2025 træder det nye EU-direktiv om bæredygtigheds- rapportering i kraft. Det betyder, at mange danske erhvervsdrivende fonde skal rapportere på samme måde som store virksomheder, når det handler om at tage ansvar for påvirkningen af miljø, mennesker og ledelsesforhold. 

Det kan både være fondenes egne aktiviteter og ejerskab og effekterne af deres filantropiske uddelinger, som bliver omfattet af EU-direktivet for bæredygtighedsrapportering (CSRD), vurderer Birgitte Mogensen fra udvalget for Samfundsansvar & Bæredygtighed i Foreningen af danske revisorer. 

”Selve rapporteringen favner ikke alene virksomheden selv, men også dens værdikæde. For fonde med væsentlig indflydelse på forvaltning af egen formue, på investeringsvalg og uddelinger, er det svært at argumentere for, at disse områder falder udenfor deres værdikæder,” siger hun.

Grundtanken med EUs direktiv er at gøre det mere synligt, hvordan store virksomheder og deres investorer påvirker omgivelserne positivt og negativt. Erhvervsdrivende fonde nævnes ikke specifik i direktivet, men rapporteringen omfatter væsentlige forhold i værdikæden. 

”Derfor er det min overbevisning, at en del fonde fremadrettet skal inddrage en større del af deres værdikæde i deres rapportering, end hvad der sker i dag," siger Birgitte Mogensen.

Hvis fondenes filantropiske uddelinger er del af den værdikæde, man skal stå til ansvar for, så rummer det både udfordringer og muligheder for fondene, mener Hanne Brinch, direktør og grundlægger af Foundgood.

Hun taler jævnligt med fondene i sit netværk om de udfordringer og muligheder, som det nye rapporteringskrav giver.

”Den gode nyhed er, at intentionen bag EU's krav flugter godt med de fleste fondes strategier og ønsker om at skabe en bedre og bæredygtig verden,” siger Hanne Brinch. 

Hun oplever også, at mange af de organisationer og universiteter, som modtager bevillinger fra fonde, allerede er godt på vej mod bedre rapportering, fordi de af sig selv også ønsker at lede og arbejde bæredygtigt - også selvom det ikke er blevet et krav fra bevillingsgiverne, altså fondene endnu.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024