EU-Kommissionen hejser advarselsflaget: Danmark kan ikke bare udskyde deadline for vandrammedirektiv

Som del af aftalen om den grønne trepart vil regeringen udskyde opfyldelsen af afgørende vandmiljømål. Men det er ikke sikkert, det holder i EU-retten, lyder advarslen fra EU-Kommissionen.

Foto: /Ritzau/Peter Hove Olesen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Grøn trepart eller ej. Regeringen kan ikke bare udskyde opfyldelsen af kravene i EU’s vandrammedirektiv om, at der skal være opnået god økologisk tilstand i søer, vandløb og ved kysterne fra 2027 til 2030.

Det er beskeden fra EU-Kommissionens ledende næstformand Maroš Šefčovič, der har ansvaret for den grønne omstilling.

Regeringen har i forbindelse med forhandlingerne mellem landbruget, Danmarks Naturfredningsforening, kommunerne og arbejdsmarkedets parter gjort klart, at Danmark ikke kommer til at efterleve vandrammedirektivets krav til god vandtilstand inden for EU’s deadline i 2027. I stedet vil den gode økologiske tilstand i en tredjedel af vandområderne først være oprettet i 2030.

I et svar til Enhedslistens EU-parlamentariker, Per Clausen, understreger Šefčovič, at Danmark kun vil have mulighed for undtagelser i helt særlige tilfælde, når tidsfristen udløber 22. december 2027.

”Efter denne dato vil muligheden for at anvende undtagelser være meget begrænset og kræve dokumentation for, at alle foranstaltninger er på plads for at opnå den bedst mulige vandtilstand, og at yderligere foranstaltninger til opnåelse af god tilstand ikke er mulige, eller at de er uforholdsmæssigt dyre, eller at naturlige begrænsninger hæmmer opfyldelsen af målene inden for de givne tidsfrister,” skriver kommissæren.

”Hvis begrundelserne mangler eller ikke er hensigtsmæssige eller tilstrækkeligt detaljerede, kan medlemsstaterne anses for at overtræde vandrammedirektivet,” indskærper han. 

{{toplink}}
Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget EU kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra EU

Læs også

Han gør samtidig klart, at Kommissionen vil være særlig opmærksom på, om der fra dansk side er gjort nok for at opnå en god tilstand i de danske vandområder i perioden op til deadlinen, hvis der skal gives en sådan dispensation.

Her lyder han ikke særligt overbevist. Han påpeger, at der fra dansk side ikke engang er overblik over, hvor galt det står til.

”Det synes dog allerede klart, at Danmark endnu ikke har fastlagt tilstanden for mange vandmiljøer, der rapporteres at være i "ukendt tilstand". Dette hæmmer i høj grad muligheden for at udarbejde passende foranstaltninger til opnåelse af en god vandtilstand og dermed også begrunde undtagelser i overensstemmelse med de strenge kriterier, der er fastsat i vandrammedirektivet,” skriver EU’s grønne næstformand.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024