Kommentar af 
Knud Vilby

Her er fire områder, som statsministeren burde have nævnt, da hun talte om socialpolitik og civilsamfund

Ngo'er på det sociale område har fået større opgaver, fordi ulighed i samfundet er steget. Beskæringer i finansieringen af organisationer koster dermed socialområdet dyrt, skriver Knud Vilby efter statsministerens åbningstale. 

Civilsamfundets politiske indflydelse er blevet reduceret i de politiske processer, skriver Knud Vilby.
Civilsamfundets politiske indflydelse er blevet reduceret i de politiske processer, skriver Knud Vilby.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Knud Vilby
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Statsministeren sagde i sin åbningstale stærke og rigtige ting om socialt udsattes ret til et ordentligt liv og om vores pligt til at erkende, at der er mennesker, som trods uløselige problemer alligevel har rettigheder. 

Det var et godt budskab at få fra den talerstol.

Det var også godt at høre hende sige, at "der nok ikke er et enkelt politikområde, der fortæller mere om et samfund og dets borgere end den førte socialpolitik".  

Og så takkede hun medarbejdere i civilsamfundet for en stor indsats "på trods af de regler og systemer, vi har etableret".

Altså ikke en indsats på grund af samfundsstøtte, men på trods af samfundsbenspænd, må man forstå. 

Det er godt, at det bliver sagt. Og det er så sandt, at netop socialpolitikken fortæller utroligt meget om samfundet.

Mette Frederiksen fortjener respekt for at sige det med styrke og passion. Men talerstolen og statsministerpositionen forpligter unægtelig også.

Læs også

Det er en tale fra en magtposition i en flertalsregering. Og selv om ikke alle problemer for socialt udsatte er samfundsskabte, må sociale problemer jo også analyseres i forhold til den politik, Folketinget og skiftende regeringer har ført.

Og Mette Frederiksen har som bekendt været med rigtigt længe.  

Her derfor blot fire forhold vedrørende socialpolitikken og civilsamfundet, som ikke blev nævnt i Mette Frederiksens tale. Men som er helt afgørende for at finde bæredygtige løsninger. 

Civilsamfundet er ikke blot ramt af regler og systemer. Fra Dansk Erhverv til Frivilligrådet og Civilsamfundets Brancheforening er man enige, om at civilsamfundet i Danmark lider under uklar og fragmenteret statslig finansiering.

Det er på trods af, at organisationerne udfører en masser samfundsopgaver billigt og effektivt.

I årevis har man lovet en ny statslig model for grundfinansiering, og her i efteråret skal der forhandles igen.

Men gang på gang er organisationerne blevet skuffet, og samtidig har de set beskæringer i finansieringen af centrale organisationer som eksempelvis Center for Frivilligt Socialt Arbejde og Frivilligrådet.  

Man kan mene, at civilsamfundets finansiering er en detalje i forhold til Mette Frederiksens store ord.

Men sagen er jo, at civilsamfundets organisationer på det sociale område gennem de sidste mange år har fået større og større opgaver, fordi uligheden i det danske samfund er steget. Og fordi mange socialt udsatte har et stadig mere håbløst økonomisk liv.

Civilsamfundets organisationer på det sociale område har gennem de sidste mange år fået større og større opgaver.

Knud Vilby

Det handler ikke kun om, at organisationerne har langt flere ansøgninger om jule- og feriehjælp. Det handler også om dag-til-dag-økonomien for de socialt udsatte i alle årets måneder.  

I Mette Frederiksens tale lød det næsten som om, social udsathed alene handler om hjemløse og misbrugere. Og derfor kunne hun sige, at langt de fleste særligt socialt udsatte er mænd.  

Men uden at ty til statistik vil jeg hævde, at den største gruppe af socialt udsatte i Danmark er elendigt stillede familier.

Som oftest familier med enlige mødre – mange med forskellige fysiske eller psykiske diagnoser, som hindrer dem i at arbejde. 

I årevis har man med en lang række regler gjort økonomien dårligere for mennesker på overførselsindkomster.

Der har været en række konkrete reduktioner, og derudover er der en generel regel, om at overførselsindkomster reguleres procentvis dårligere end lønninger.

Det er en mekanisme, der udgør et selvstændigt bidrag til den voksende ulighed i Danmark. Og den låser en lang række familier i en umulig situation. 

Ofte er det som nævnt enlige forældre med en eller flere diagnoser, der rammes. Ofte har børnene også diagnoser. Og man kan som lægmand have en forfærdelig mistanke, om at en mors problemer på den måde overføres socialt til børnene. 

Politikernes mantra, om at "det skal kunne betale sig at arbejde", har medført, at man har straffet dem, der ikke er i stand til at arbejde. Og det har ramt socialt udsatte med socialt udsatte børn.  

Det er børn, der ofte får et dårligere liv, end vi kan være bekendt. Deres forældre tyr til civilsamfundet, når stat og kommuner svigter. Organisationer med en usikker økonomi skal klare langt mere end tidligere. 

Det store fokus på beskæftigelse og arbejdsudbud har ført til, at socialpolitikken systematisk er blevet nedprioriteret af de seneste mange års regeringer.

Hvor socialpolitik tidligere var et centralt politikområde ikke mindst for Socialdemokratiet, har vi i årtier set, at området har fået fjernet politisk faglighed og indflydelse.

Mange områder er blevet overflyttet til beskæftigelsesområdet netop ud fra en tankegang, om at det rigtige for alle mennesker er at få et arbejde.

Men i den proces er socialpolitisk tænkning og ideudvikling blevet svigtet – også af Socialdemokratiet. Men også i ganske høj grad af Mette Frederiksen som ansvarlig politisk leder. 

Civilsamfundets politiske indflydelse er også reduceret i de politiske processer. Det er fint med Mette Frederiksens erkendelse af, at regler og systemer kan spænde ben, og det er rigtigt.

Om skribenten

Knud Vilby (f. 1942) er journalist og forfatter. Han er forhenværende chefredaktør for Information og formand for Mellemfolkeligt Samvirke, og har gennem sin karriere fulgt civilsamfundets arbejde. Vilby er fast skribent på Altinget Civilsamfund. 

Men strømlinede indsatser og politisk topstyring har også betydet, at dialogen og civilsamfundets indflydelse på politikudviklingen er svækket.

Når jeg ser på de socialt dårligt stilledes vilkår i Danmark, så fortæller disse vilkår, som Mette Frederiksen siger, rigtig meget om det danske samfund. Og det er ikke positivt. 

Fortællingen er ikke, at alt var bedre i gamle dage, men at socialpolitikken tidligere stod langt stærkere. Og at civilsamfundet i højere grad blev inddraget som en aktiv og innovativ aktør i politikplanlægningen.

Fortællingen er også, at man har svigtet en stor gruppe mennesker. 

Der er nok at komme efter. Forhåbentlig var Mette Frederiksens tale ikke bare en tale.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Vilby

Fhv. chefredaktør, Information, journalist og forfatter
journalist (Møns Folkeblad 1960)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024