Rapstjerne og rollemodel: Waqas fra Outlandish vil gerne slå ideen ihjel om, at det alligevel ikke nytter at stemme

Han har stemt sig igennem stort set alle venstrefløjens partier i protest, afmagt og med aktive beslutninger. Som far prøver han at give sine egne børn demokratisk dannelse og gode valg-vaner. I hans egen barndom var politik mest et sort-hvidt spørgsmål om Anker versus Glistrup.

Foto: Irfaan Khan
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Som tekstforfatter og hitsnedker til adskillige hits, solo eller som en del af bandet Outlandish, løber Waqas Ali Qadri normalt ikke tør for punch-lines.

Men et spørgsmål har han svært ved at svare kækt og kort på.

Nemlig spørgsmålet om, hvad der skal til, for at få flere danskere med minoritetsbaggrund – både indvandrere og efterkommere til at stemme.

Del din fortælling: Hvorfor stemmer du?

Altinget vil gerne følge et af formand for det Nationale Integrationsråd, Maria Kavitas Nielsens forslag til, hvordan man får flere danskere med indvandrer- eller efterkommerbaggrund til at stemme. Hun mener blandt andet, at rollemodeller fra etniske minoritetsmiljøer skal dele deres motivation for at stemme - til inspiration og opmuntring for andre.

Derfor: Er du toneangivende dansker med minoritetsbaggrund, som trofast stemmer til alle valg i Danmark, men kommer fra et hjem, hvor dine forældre ikke nødvendigvis stemmer?

Så vil Altinget gerne formidle din fortælling om, hvad der har fået dig til at stemme, og hvorfor du synes, det er vigtigt. 

Skriv til [email protected] eller sms/ring 43 14 01 74, hvis det er dig eller en, du kender.

”Der er ikke nogen let forklaring – det er både en social arv, som tager tid at bryde, og jeg tror det starter i hjemmet. Med at man opfordrer sine nærmeste til at stemme og taler om, hvorfor det er vigtigt. Og så skal vi slå den der ide ihjel med ’det hjælper alligevel ikke noget,” siger Waqas Ali Qadri.

Og hvad man så skal sige til det unge menneske, der netop mener, at det ikke nytter noget, kan han helle ikke opsummere kort og fyndigt. Men måske er det netop pointen.

Vores familie fik hoveddøren brændt af, og det kom i aviserne og jeg blev kaldt perker i bussen. Så hvis jeg på nogen måde har fået en holdning til demokratiet, så har det været på baggrund af at jeg har oplevet racisme – og at jeg ville gerne lave om på det

Waqas Ali Qadri
Sanger, rapper, tekstforfatter og foredragsholder, medlem af gruppen Outlandish

Fordi svaret på begge spørgsmål på sin vis er hele Waqas Ali Qadris fortælling om, hvordan han selv har forvaltet den demokratiske arv, han har fået af sine pakistansk-fødte forældre, som kom til Danmark før han blev født.

En arv, som ikke har været perfekt, men heller ikke håbløs.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024