Verdensmål kender ingen alder, men kan de gøre en forskel for ældre?

STATUS: Fem år efter fødslen står FN's verdensmål stadig foran det store gennembrud på ældreområdet. Både kommuner og organisationer arbejder dog aktivt på at omsætte idealer til praksis, og mener især, at verdensmålene kan bruges til at fremme større lighed. 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Cecilie ToftSøren Elkrog Friis

En multifarvet nål i reverset har været højeste mode i det politiske Danmark, siden Danmark på linje med 192 andre stater skrev under på FN's 17 verdensmål tilbage i 2015.

Verdensmålene har inficeret snart sagt hver eneste sprække af samfundet, og kommuner, myndigheder og organisationer har travlt med at brygge fortællinger om, hvordan de gennem deres arbejde opfylder et eller flere verdensmål.

Men giver det mening at anvende FN's verdensmål på ældreområdet?

Ja, siger ældreorganisationer, eksperter og kommuner, som dog erkender, at man fem år inde i de nye verdensmål stadig kun er igang med de indledende øvelser.

Fakta
Om Verdensmålsugen  
22-25. september inviterer Altinget, Mandag Morgen, Global Compact Network Denmark og en række partnere til Verdensmålsuge i anledning af verdensmålene fem års jubilæum.  
Alle debatter, dialoger og interviews fra scenen i Altingets gård og fra Christiansborg kan opleves på Altinget.dk, Altingets facebookside og som publikum. 

Se hele programmet og tilmeld dig her: https://www.altinget.dk/arena/verdensmaalsugen/partnere.aspx

Ældre Sagen er i gang med at tænke verdensmålene ind i organisationens nuværende og fremtidige strategipapirer.

"Seks af verdensmålene er skrevet ind i vores strategipapir, som vi arbejder med i år. Blandt andet er hele vores indsats mod at bekæmpe ensomhed blandt ældre og vores arbejde for at forbedre arbejdsmarkedet for 50+årige, inspireret af forskellige verdensmål," forklarer stabschef Tina Fogh Aagaard.

Ambitionen er dog, at verdensmålene skal mere i Ældre Sagens kommende strategiplan, som udkommer mellem 2021 og 2022, tilføjer Tina Fogh Aagaard.

Er verdensmål for generelle?
Med økonomiaftalen for 2018 blev regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) enige om at samarbejde om at opfylde FN's verdensmål ved løbende at tænke bæredygtig udvikling ind i politiske tiltag.

KL-direktør Laila Kildesgaard har dog siden problematiseret, at verdensmålene er for generelle til at kunne arbejde med på kommunalt niveau.

Dokumentation

FN’s 17 verdensmål  

Mål 1: Afskaf fattigdom 
Mål 2: Stop sult 
Mål 3: Sundhed og trivsel 
Mål 4: Kvalitetsuddannelse 
Mål 5: Ligestilling mellem kønnene 
Mål 6: Rent vand og sanitet 
Mål 7: Bæredygtig energi 
Mål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst 
Mål 9: Industri, innovation og infrastruktur 
Mål 10: Mindre ulighed 
Mål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund 
Mål 12: Ansvarligt forbrug og produktion 
Mål 13: Klimaindsats 
Mål 14: Livet i havet 
Mål 15: Livet på land 
Mål 16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner 
Mål 17: Partnerskaber for handling 


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024