Tre skarpe til Brian Mikkelsen

INTERVIEW: Justitsminister Brian Mikkelsen (K) afviser kritikken og vælger ligesom forgængeren Lene Espersen (K) at læne sig op af rigsadvokaten.
Justitsminister Brian Mikkelsen (K) deler ikke statsministerens opfattelse af, at den nuværende straffelov er stærkt forældet.
Justitsminister Brian Mikkelsen (K) deler ikke statsministerens opfattelse af, at den nuværende straffelov er stærkt forældet.Foto: Rasmus Flindt
Erik Holstein
Fakta

Selvom Justitsministeriet sidste år selv oplyste, at voldsstraffene i snit var steget 16 procent - under halvdelen af den planlagte skærpelse på 33 procent - har rigsadvokaten flere gange "slået fast", at Folketingets skærpelser er slået igennem i praksis.

Når gennemsnitstallene viser noget andet, bliver det blandt andet forklaret med, at tallene også dækker restaurationsvold, der som udgangspunkt ikke er omfattet af skærpelsen. Det kan dog langtfra forklare hele forskellen.

Det bliver også fremhævet, at der kan være udsving i tallene år for år, men sammenholder man tallene fra de seneste år, forstærker det kun billedet af, at voldsstraffene i gennemsnit kun er steget ca. 16 procent.


Kilde: Altinget.dk

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) har valgt at svare skriftligt på Altinget.dks spørgsmål om straffeloven. Spørgsmål og svar bringes her i sin helhed:

Er det tilfredsstillende, at den i forvejen meget begrænsede skærpelse af voldsstraffene, som regeringen fik vedtaget i 2002, fem år senere kun er slået halvt igennem ved domstolene?

Brian Mikkelsen:
"Rigsadvokaten har - op til flere gange - slået fast, at strafskærpelserne i voldssager faktisk er slået igennem i retspraksis. Den vurdering bygger Rigsadvokaten på en gennemgang af en række konkrete straffesager, hvor man har vurderet den udmålte straf i forhold til de strafskærpelser, som Folketinget har vedtaget."

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024