Analyse af 
Erik Holstein

Regeringen overvejer at satse hele butikken

ANALYSE: En opsigelse af velfærdsforliget er med i regeringens mest offensive overvejelser i det kommende valgår, hvor man håber på yderligere uro i SF.
2010 har været et elendigt år for regeringen, men statsminister Lars Løkke Rasmussen har stadig en chance for at genvinde posten. En hardcore økonomisk offensiv hører til de mere hasarderede muligheder.
2010 har været et elendigt år for regeringen, men statsminister Lars Løkke Rasmussen har stadig en chance for at genvinde posten. En hardcore økonomisk offensiv hører til de mere hasarderede muligheder. Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Erik Holstein

En magtforskydning i oppositionen, hvor R og EL vinder frem, giver strategiske muligheder til VKO i den kommende valgkamp. Helle Thorning-Schmidt vil med forøget styrke blive beskyldt for at havne i lommen på Margrethe Vestager efter valget. Det er en farlig situation for Thorning.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget|Christiansborg

Hans odds er omkring 25 procent.

Sådan bedømmer VKO-blokkens strateger Lars Løkke Rasmussens (V) chancer for at have samme job næste år ved denne tid. Det er markant lavere end for et år siden, men det er stadig bedre odds, end de socialdemokratiske modstandere Nyrup, Lykketoft og Thorning havde ved de tre foregående valg.

Odds 1 til 3 på den siddende statsminister synes at være meget realistisk. Dømt ud fra de fleste meningsmålinger er det fristende totalt at afskrive Løkkes chancer, men det vil være forhastet.

Det er der mindst tre grunde til: Kampen om overtag på den økonomiske dagsorden er endnu ikke afgjort, der kan komme nye spændinger mellem partierne i oppositionen og internt i SF, og det politiske barometer står i det hele taget på "ekstremt omskifteligt".

Sandflugtsvælgere
Man kan bare sammenligne med situationen i starten af 2010: Hvis der dengang var nogen, der havde påstået, at det skindøde Liberal Alliance ved udgangen af året ville være større end Konservative, ville en sådan kommentator være blevet ført venligt, men bestemt væk af hvidkitlet personale.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024