Kommentar af 
Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Problemet med Løkke er, at hans sejre og nederlag altid kommer hulter til bulter

Sundhedsreformen er en af regeringens få store succeser. Havde det ikke været for uroen i Moderaternes sekretariat, havde det måske også været en sag, der kunne hjælpe regeringen tilbage på sporet, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Man skaber en bulimisk mastodontregion øst for Storebælt ved at sammenlægge Region Hovedstaden og Region Sjælland for at øge sundhedsligheden, hvilket forringer forholdene i Region Hovedstaden, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille. 
Man skaber en bulimisk mastodontregion øst for Storebælt ved at sammenlægge Region Hovedstaden og Region Sjælland for at øge sundhedsligheden, hvilket forringer forholdene i Region Hovedstaden, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det har været nogle vilde uger for Moderaternes formand, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Hans politiske hjertebarn sundhedsområdet var i fokus, da regeringen kom med sit udspil til ny sundhedsstruktur, og selv om flere politiske kommentatorer har forsøgt at udlægge regeringsforslaget som et nederlag for Løkke, er det først og fremmest en sejr.

Den drukner dog i den manglende nedlæggelse af regionerne og først og fremmest af den tragiske og soap opera-lignende afdækning af et betændt arbejdsmiljø i Moderaternes sekretariat på Christiansborg.

Men sundhedsreformen først. Det er jo ikke første gang, Løkke har givet sig i kast med den øvelse.

Løkke har haft alle synspunkter i forhold til regionerne. Så om det ligefrem er et nederlag, at de ikke bliver afskaffet, er vel et åbent spørgsmål.  

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Han er manden bag amternes afskaffelse og regionernes indførelse, da han som indenrigs- og sundhedsminister under Anders Fogh Rasmussen (V) stod fadder til den seneste kommunalreform.

Siden har han ved flere lejligheder stræbt regionerne efter livet. Første gang ved folketingsvalget i 2011, men der mistede de borgerlige som bekendt flertallet, mens regionerne overlevede.

Anden gang var under VLAK-regeringen. Venstre, som Løkke dengang stadig var formand for, havde ellers skiftet synspunkt tilbage til ville beholde de af ham selv oprettede regioner, men på forunderlig vis blev regionernes afskaffelse en vigtig sag i anden halvdel af VLAK-regeringens levetid.

Efter forhandlingerne om topskattelettelser var brudt sammen og regeringen på det nærmeste var brændt ned i slagsmålet mellem Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, blev spørgsmålet om nedlæggelse af regionerne dén sag, der blev fundet frem mellem gløder og aske fra de udbrændte skatteforhandlinger.

Jeg stod selv med Lars Løkke i Statsministeriet og diskuterede, hvordan vi kunne komme videre.

Jeg sagde, at vi havde brug for en sag, hvor LA og DF var enige.

”Hvad skulle det være?” spurgte Lars Løkke. Og med god grund. For der var efterhånden ikke mange fælles flader mellem DF og LA, især fordi den daværende DF-formand Kristian Thulesen Dahl havde det med at flytte DF et par felter hen af pladen, hvis han opdagede, at LA havde samme synspunkt som DF i en sag.

Læs også

”Afskaffelse af regionerne”, svarede jeg. Det var en sag, vi havde kørt på i LA. Især efter Venstre og Løkke havde synspunkt.

De konservative mente det samme som os, så det var op til Løkke om sagen kunne flyve. Dét kunne den.

Men det blev ikke uden sværdslag. Efter uendelige forhandlinger i et til lejligheden nedsat regeringsudvalg med statsminister Løkke for bordenden, kom VLAK-regeringen frem til et sindrigt forslag med én national sundhedsbestyrelse, fem sundhedsforvaltninger og hele 21 sundhedsfællesskaber. Og altså ingen regioner.

Begejstringen i Venstres bagland var til at overse. Især den nuværende økonomiminister Stephanie Lose, der dengang huserede som regionsrådsformand i Syddanmark, var imod.

Der findes baggårdskatte, der er misundelige på, hvor mange politiske liv dén mand har. Jeg er efterhånden i tvivl, hvor mange katteliv, der egentligt går på et Løkkeliv.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Og Løkke havde i det hele taget ikke styr på sit parti. Selv da vi som regering indgik en aftale med Dansk Folkeparti om at afskaffe regionerne talte – især det jyske – bagland højlydt imod.

Løkke forklarede ofte til Venstrefolk, der beklagede sig over, at partiet nu igen var imod regionerne, at det var et synspunkt, han havde (gen-)indtaget for at sikre regeringens overlevelse. Og det var jo ikke helt forkert, men måske heller ikke helt rigtigt. Klassisk Løkke.

Igen tabte Løkke så regeringsmagten i 2019 og atter overlevede de forkætrede regioner.

Her kunne historien måske være sluttet, men Løkke forlod som bekendt Venstre og dannede Moderaterne, der som et af sine slagnumre havde regionernes afskaffelse.

De regioner Løkke havde indført, forsøgt at afskaffe, atter havde været tilhænger af, før han så blev presset til at slå dem ihjel. Og så er vi langt om længe fremme ved en pointe: Løkke har haft alle synspunkter i forhold til regionerne. Så om det ligefrem er et nederlag, at de ikke bliver afskaffet, er vel et åbent spørgsmål.

Selv hvis vi antager, at han ønsker dem afskaffet, og det tror jeg faktisk på, er nederlaget ikke så sikkert. For hvad gør man i stedet?

Man laver en bulimisk mastodontregion øst for Storebælt ved at slå Region Hovedstaden og Region Sjælland sammen. Med det udtrykte formål at øge ligheden i sundhed aka skabe dårligere forhold for borgerne i det nuværende Region Hovedstaden.

Samtidig hugger man antallet af regionsrådsmedlemmer ned andre steder. Det bliver især svært for en række mindre partier at komme i Region Nordjylland, der fortsætter som miniputregion.

Dertil kommer, at det meste af kompetencen bliver flyttet over til 17 nye Sundhedsråd. Og selv om det lyder som noget med grove grøntsager og løbeture, så er det et nyt bestemmende lag, hvor man blander de kommunale og regionale repræsentanter. 

Mon regionerne har mange tilhængere om ti år? Jeg tror et næppe. Og det er måske Løkkes bagtanke. Han er ofte et træk længere fremme end alle andre.

I øvrigt er udspillet generelt blevet godt modtaget. Det er som om, der er en vilje til og en tro på, at det skal blive bedre for borgerne.

Læs også

Løkkes hjertesag er dermed blevet allemandseje og en af regeringens få store succeser efter snart to år. Og havde det ikke været for uroen om Moderaternes sekretariat, havde det måske også været en sag, der kunne hjælpe regeringen tilbage på sporet.

For Lars Løkke går disse dage og uger dog ikke med noget, men med nogen. Mere end hver fjerde medarbejder hos Moderaterne er ikke længere ansat, og hverken Løkke eller partiet fremstår som nogle, der har styr på sagerne. Kan man overlade landet styrelse til de folk?

Partiet bliver nærmest dømt ude. Men, men, men… Det er Lars Løkke, vi taler om. Der findes baggårdskatte, der er misundelige på, hvor mange politiske liv dén mand har. Jeg er efterhånden i tvivl, hvor mange katteliv, der egentligt går på et Løkkeliv.

Mens det hele brænder på, opdaterer han lige sine sociale medier med et billede fra flyet, hvor han kan fortælle sine følgere, at han er på vej til FN’s generalforsamling i New York.

Han arbejder ufortrødent videre. Ved voksenbordet. I det højere luftlag, mens pressen og netkrigerne må tage sig af omsorgen for nuværende og tidligere sekretariatsansatte hos Moderaterne, der måtte være utilfredse med lugten i bageriet.

Læs også

Her skal der laves politik, og der er stort set ikke dén krigsskadeomkostning Lars Løkke ikke er parat til tage, hvis det passer ind i hans langsigtede politiske overlevelsesstrategi.

Mange siger, at det bare handler om at forlænge Lars Løkkes karriere. Det gør det selvfølgelig også. Men Løkke er overbevist om egne evner, når det kommer til politik, og det er vel ikke helt unfair at sige, at han har noget at have det i.

Problemet med Løkke er bare, at sejre og nederlag altid kommer hulter til bulter. Som jeg skrev i indledning til en bog om tiden med V- og VLAK-regeringerne ”Når Løkke er god, er han bedre end det bedste. Når Løkke er dårlig, er han værre end de værste”.

Sådan har det jo, og sådan har det altid været. Nu må hans partifæller i Moderaterne bare lukke øjnene håbe, at de får rystet sagen af sig, og Løkke i valgkampen atter viser sig fra sin bedste side.

De har intet andet valg. For han er med et udtryk fra det svenske socialdemokrati: HSB. Ham Som Bestemmer.

Uden Løkke, intet parti.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA), podcastvært, Ministertid
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024